Dag 4: Aankomst in Peking, terug naar huis
's Morgens om even voor 7.00 uur komen we aan in Peking. Iedereen gaat zijn eigen weg. Bij het verlaten van het station valt het ons op dat alle Chinezen hun paspoort of identiteitskaart moeten laten zien. In Harbin hebben we dit niet gezien. We vermoeden dat dit te maken heeft met het feit dat men op deze manier illegale migranten buiten de stad wil houden.
Buiten is het lang niet zo druk als afgelopen vrijdag. Wel staat er net buiten de deur een muur van mensen. Dit zijn mensen die anderen komen ophalen of net zijn aangekomen en met zijn allen hun best doen om iedereen tegen te houden. Het lijkt Utrecht Centraal in de ochtend of avond spits wel.

Vervolgens gaan we opzoek naar een taxi en komen we er achter dat Peking, waar we inmiddels meer dan een half jaar wonen, nog steeds veel verrassingen voor ons heeft. Eerst liepen we de brug over de weg voor het station op. Daar zagen we dat de taxi's allemaal voor het station stonden. Maar er stond ook wel een erg lange rij mensen. Dus dachten wij, we lopen even naar de overkant en pakken daar wel een taxi. Maar ja, dat viel niet mee. Ten eerste waren er diverse chauffeurs die ons gewoon niet weg wilden brengen. Waarom weten we ook niet, maar we vermoeden dat dit was omdat ze alleen ritjes binnen de derde ringweg wilde doen. Een andere taxichauffeur wilde wel, maar dan voor 30 RMB en dat wilde wij weer niet. Wij wilde dat hij op de meter zou rijden.
Na een rondje gelopen te hebben komen we uit bij de taxi standplaats aan de andere kant van de weg. Daar spreken we een chauffeur aan die achteraan de rij staat. Maar dat is weer een nette chauffeur die ons naar het begin van de rij wijst. Maar ja, de auto's die daar staan draaien de verkeerde kant de weg op (denken wij) en dat vinden we dus geen optie.
Dus uiteindelijk lopen we weer door dezelfde tunnel als vrijdag naar de taxistandplaats voor het station. Deze keer is het echter veel minder druk en hebben we alle ruimte in de tunnel. Aan de overkant sluiten we aan bij de rij en na 20 minuten wachten mogen we eindelijk in een taxi stappen. Dat is dus bijna een uur nadat de trein in Peking aankwam.

De taxistandplaats voor het station van Peking, zowel de taxi's als de mensen moet wachten
De taxistandplaats voor het station van Peking, zowel de taxi's als de mensen moet wachten

Na een probleemloos ritje komen we thuis. We frissen ons wat op en eten wat. Gabrielle pakt vervolgens haar koffer en gaat naar kantoor. Vanavond moet ze om 18.00 uur het vliegtuig naar Zhangjiajie hebben.