Een weekendje sneeuw- en ijsfestival in Harbin
Van vrijdagavond 20 januari 2006 tot en met maandagochtend 23 januari 2006 zijn we naar het sneeuw- en ijsfestival in Harbin, in het noorden van China, geweest. In januari vriest het in Harbin overdag gemiddeld zo'n 20 graden dus we hoeven niet bang te zijn dat de beelden zullen smelten.

Dit was na ons tripje naar Datong ons tweede meerdaagse uitstapje in China. Deden we Datong in een huurauto en (samen met Hans & Edine) op eigen gelegenheid, deze keer gaan we met de trein en georganiseerd. Het begon reeds in december. We hebben toen zowel de aanbiedingen van Cycle China en de Chinese Culture Club bekeken. Op ons gevoel hebben we toen gekozen voor Cycle China.
Na onze aanmelding steeg de prijs nog 2x keer. De eerste keer was er een toeslag omdat de Chinese overheid in verband met het Chinese Nieuwjaar (Spring festival) de prijs van treinkaartjes voor slaapplaatsen met 20% verhoogd had. De tweede verhoging was omdat we in plaats van een hard-sleeper een soft-sleeper zouden krijgen. Hierdoor kwam de totale prijs (voor 2 personen) uit op 4.620 RMB (= ruim 460 euro). Daar zat alles in behalve het eten en drinken in de trein (2x), het drinken in onze vrije tijd en het avondeten op zondag.

Het is trouwens wel leuk om deze aanbiedingen achteraf nog eens te bekijken. Het Russische restaurant uit de aanbieding van de Chinese Culture Club ziet er nu we weten wat dat is een stuk aantrekkelijker uit. Aan de andere kant schrijft de Chinese Culture Club dat de trein geen hard-sleepers zou hebben en dat de TV Engelstalige zenders zoals HBO zou hebben. Wij weten natuurlijk niet of er eventueel meerdere treinen om 20.30 uur naar Harbin vertrekken of dat de trein meerdere soorten soft-sleepers heeft, maar onze had wel degelijk hard-sleepers (of hadden we op de terugweg een nieuw soort soft-sleeper) en op de TV die wij op de heenweg in de soft-sleeper hadden konden we echt geen HBO of iets dat daarop leek vinden. De enige manier waarop het verhaal van de Chinese Culture Club waar zou kunnen zijn is dat er vrijwel gelijk met de trein die wij hadden er ook een zogenaamde "Z"-trein rijdt en dat zij met die luxere trein reizen.

Alles overziend zijn we tevreden over de organisatie. Er was wel eens wat, maar dat lag volgens ons meer aan het feit dat we met een Chinese organisatie in China reisden dan aan de mensen zelf.

Tijdens dit weekend hebben we het volgende gedaan: