Dag 4: Wandelen van Yangdi naar Xingping en de lichtshow
Vandaag begint de vakantie echt, om 7.30 uur gaat de wekker. Na het ontbijt, waarbij we wat extra pannenkoeken bestellen voor de lunch, nemen we om 8.45 uur de taxi naar het busstation van Yangshuo (Yángshuò / 阳朔). Eerst kopen we nog wat extra eten en drinken en vervolgens nemen we de bus naar Yangdi (Yángdī / 杨堤). Rond 9.15 uur vertrekt onze bus.

Bij het verlaten van het busstation valt het ons op dat er even iemand in de bus komt kijken. Wij vermoeden dat dit is om te kijken of er niet te veel mensen in de bus zitten want voordat we vertrekken worden er nog twee mensen uitgestuurd. Gelukkig is er onderweg geen controle en kan de bus een paar honderd meter verderop weer een paar mensen extra meenemen. Verder komt er onderweg iemand langs die wij 8 RMB per persoon voor ons ritje naar Yangdi betalen.
De chauffeur rijdt erg langzaam en stopt hij zo nu en dan, vooral om mensen uit te laten stappen. Wanneer we de weg richting Guilin (Guìlín / 桂林) verlaten stopt hij ook, maar nu komen er tig mensen de bus in. Iedereen zit en staat klem. Gelukkig duurt het niet zo lang meer voordat we in Yangdi zijn.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Van Yangdi zien we eigenlijk niets. De bus stopt bij de Li rivier (Líjiāng / 漓江). Op deze plek willen allerlei mensen iets aan ons verkopen dus lopen wij zo snel mogelijk richting een boot die op een veerboot lijkt. Onze wandeling begint namelijk aan de overkant van de rivier.
We hebben ergens gelezen dat je in Yangdi een kaartje zou moeten kopen voor de drie veerboten die we onderweg tegen komen. Wij zien echter nergens een loketje of zo iets en stappen dus zonder kaartje op de boot waarvan wij denken dat het een veerboot is. Maar op dat moment komt er een mannetje aanhollen om ons te vertellen dat we bij een tafeltje op de wal een kaartje, 16 RMB per stuk, moeten kopen. Zo, weer een probleem opgelost.

Het is even na 10.30 uur als we samen met nog enkele tientallen Chinezen aan onze wandeling beginnen. Gelukkig lopen de meeste Chinezen niet zo hard dus al snel lopen we redelijk alleen, wel zo rustig.
Het eerste stuk van onze wandeling gaat over een onverharde veldweg. Na een half uurtje komen we in een dorpje en dan blijkt het toch wel handig al die Chinezen die dezelfde wandeling maken. Er zitten hier een stuk of 20 Chinezen te wachten en als we nog eens kijken blijkt hier een veerboot te zijn. Volgens onze Lonely Planet zou de eerste veerboot nog een stuk verder zijn. Na enig overleg besluiten we toch de menigte maar te volgen en deze veerboot naar de overkant te nemen. Overigens moeten we wel even wachten want de eerst volgende keer kunnen we nog niet mee, de veerboot is al vol voordat wij aan de beurt zijn. Achteraf weten we trouwens dat dit de goede veerboot was.

Rode pepertjes, let ook op de bouwstijl van dit huis
Rode pepertjes, let ook op de bouwstijl van dit huis

Aan de overkant wacht ons een aangename verrassing. Ongeveer 90% van de Chinezen stapt hier op een bamboeboot om zich de rivier af te laten zakken. Hierdoor hebben wij het een stuk rustiger. Tenminste, voor zover je van rustiger kunt spreken, op de rivier is het een drukte van belang.
We zien echt heel veel toeristenboten die van Guilin naar Yangshuo varen. Op een gegeven moment tellen we er 14 op het stukje van ongeveer een kilometer dat wij kunnen overzien. Hiertussen varen vele bamboeboten die mensen over kleinere afstanden vervoeren. Dit heeft ook voordelen. Als we zouden willen kunnen we op vrijwel iedere willekeurige plek op een bamboeboot stappen die ons naar Xingping (Xīngpíng / 兴坪) te laten brengen.

Zo ziet een groot deel van ons pad er vandaag uit
Zo ziet een groot deel van ons pad er vandaag uit

Nadat we de veerboot verlaten hebben, lopen we een klein uurtje vooral over de waterkering. Deze bestaat uit stenen / rotsblokken en is aan de bovenkant glad gemaakt met beton / cement. Dit loopt erg makkelijk en we hebben perfect uitzicht op de rivier.
Nadat we gestopt zijn om wat te eten verandert het pad, het wordt wat meer een paadje en komt iets verder van het water te liggen. Dit is een leuke afwisseling. Weer iets verderop komen we het eerste restaurant tegen. Tot nu toe hebben we alleen nog maar diverse vrouwtjes met eten en drinken gezien. Langs de tweede helft van het pad zitten diverse restaurants, waarvan een aantal een erg leuke terras aan het water heeft.

Vervolgens zien we nog een leuk staaltje lokaal ondernemerschap. We passeren een klein zijriviertje en een mannetje heeft daar iets van een bruggetje gemaakt. Ons vraagt hij niets, maar de Chinees die achter ons loopt moet 0,5 RMB betalen. Dat wil hij niet maar na veel gezeur mag hij verder. Het mannetje ziet namelijk een grote groep aankomen en ziet kansen. Om zijn positie te versterken prutst hij even wat aan de brug en gaat er vervolgens pontificaal voor staan. Maar ja, ook deze Chinezen willen niet betalen. Na een paar minuten heen en weer praten vertrekt de groep op zoek naar een andere plek waar ze met droge voeten het riviertje kunnen oversteken.

Wel eerst betalen als je over mijn brug wilt !
Wel eerst betalen als je over mijn brug wilt !

Als we bij de laatste veerboot komen blijkt ons kaartje niet voor drie maar alleen voor de eerste twee veerboten geldig. We moeten hier 4 mb per persoon betalen om aan de overkant te komen. Nu merken we dat het ook nadelen heeft als het rustig is, we moeten behoorlijk lang wachten totdat de boot vol is, eerder vertrekt hij niet.
Nog voor deze laatste veerboot zijn we langs het punt gekomen waar een (groot) deel van de Chinezen van hun bamboeboten komen. Dit is ook het punt waar het paadje overgaat in een onverharde weg. Ook het laatste stuk van onze wandeling, van de laatste veerboot naar Xingping, gaat over een onverharde weg. Dit laatste stuk zien we de Li rivier nog maar zelden.

De achterkant van het briefje van 20 RMB
De achterkant van het briefje van 20 RMB
Bij Xingping barst het van de toeristen. Het blijkt dat er ook veel mensen met de bus naar Xingping gaan om daar dan een stukje heen en weer te varen over de Li rivier. Officieel is dit wellicht het mooiste stukje van de Li rivier want dit stuk van de Li rivier zie je terug op de achterkant van het biljet van 20 RMB.
Wanneer wij in het dorpje Xingping komen worden we aangenaam verrast, het is gewoon een leuk dorpje, veel leuker dan Yangshuo. Ondanks dat we niet echt dorst hebben besluiten we toch even bij This Old Place te gaan zitten. e vinden Xingping te leuk om er alleen maar doorheen te lopen. Uiteindelijk is het even voor 15.30 uur als we bij het busstation van Xingping aankomen.

In het echt ziet het er inderdaad ook zo uit, al stonden wij helemaal niet helemaal op de goede plek
In het echt ziet het er inderdaad ook zo uit, al stonden wij helemaal niet helemaal op de goede plek

Binnen vijf minuten zitten we in een bus naar Yangshuo die vrijwel meteen vertrekt, kosten 5,5 RMB per persoon. Wat een beetje raar is, is dat we in Fuli (Fúlì / 福利) de bus uit moeten. Samen met nog een stuk of zes andere mensen gaan we in een ander busje verder. We vermoeden dat dit iets te maken heeft dat er niet te veel mensen in een bus mogen zitten / staan. Hoe dan ook, we komen zonder problemen terug in Yangshuo.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


In Yangshuo lopen we even het reisbureautje bij het busstation binnen. We willen morgen gaan kajakken en dat willen we even regelen. Dat lukt redelijk soepel en voor 160 RMB per persoon mogen we mee.
Gisteren hadden we hetzelfde tripje ergens anders voor 200 RMB gezien en bij dit reisbureautje vroeg men 180 RMB. Maar ja, ze vonden ons hotel te ver weg om ons op te halen, brengen ons wel naar de kajakken in Fuli, maar bij het eindpunt, in Puyi, moeten we zelf voor zorgen dat we met de openbare bus terugkomen. Dit geeft Jacob genoeg motivatie om het eens even lekker over de prijs te hebben en 40 RMB te verdienen.

Nadat het kajakken is geregeld nemen we een taxi naar ons hotel. Daar verhuizen we onze spullen naar een andere, duurdere kamer. Deze kamer heeft wel een airco, maar ook een echt Chinees toilet en een douche waarvan je de hoeveelheid warm water niet goed kunt regelen. Toch proberen we te douchen, want ondanks dat alleen het eerste uur van de wandeling de zon scheen was het toch lekker warm en hebben we behoorlijk lopen zweten. Na het douchen gaan we meteen eten, om 19.00 uur moeten we weer weg.

Samen met nog enkele gasten van het hotel gaan we naar de Liusanjie lichtshow, 188 RMB per persoon. Jacob, die voor het eerst zoiets ziet, vindt het wel aardig en Gabrielle, die in Hangzhuo (hángzhōu / 杭州) al eens zoiets heeft gezien, vindt die van Hangzhuo veel leuker. Het is vooral een grote show waar zeker enkele honderden mensen aan meedoen. Het verhaal komt trouwens alleen in het Chinees uit de luidsprekers. Maar dat is niet erg want vanwege al het geklets om ons heen kunnen we er sowieso niet veel van verstaan. Ook was het prettig geweest wanneer iedereen op tijd was geweest en de eerste niet vijf minuten voor het einde al weer vertrokken. Oftewel, we hadden hier dezelfde ervaring als die veel mensen in diverse Chinese theaters hebben.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Uiteindelijk zijn we rond 21.45 uur weer terug in het hotel. Daar genieten we op het terras nog even van de mooie avond waarna we lekker gaan slapen.