Dag 1: Vertrek uit Peking aankomst in Guilin
Om iets over 11.00 uur nemen we de taxi naar het vliegveld van Peking. Alles verloopt soepel en ons vliegtuig vertrekt op tijd (12.30 uur) en na een vlucht van ongeveer drie uur landen we op het vliegveld van Guilin (Guìlín / 桂林).
Gabrielle heeft bedacht dat we deze keer wel met de bus in plaats van een taxi naar de stad kunnen. Zo gezegd zo gedaan, of toch niet ? Het is eerst even zoeken, maar dan vinden we de bus en na bijna een half uur wachten zit hij vol en vertrekt hij. Onderweg komt er een meisje langs om geld te innen, we betalen 2x 20 RMB. Na een half uur stopt de bus en zegt het meisje, dat we inmiddels verteld hebben waar we heen willen, dat we net als 70% van de andere passagiers de bus uit moeten. Het hotel is echter nog een heel stuk lopen dus nemen we een taxi die ons naar het Guilin Backstreet Youth Hostel. Daar hebben wij voor 120 RMB een kamer voor één nacht gereserveerd.

We checken in en gaan naar onze kamer. De deur van onze kamer is behoorlijk gammel. De kamer zelf is sober maar wel schoon en heeft zelfs een TV. Prima, hier redden we ons wel. Toch heeft deze kamer wel een echt nadeel, er kan geen enkel raam open. Dus zullen we vanavond de airco een poosje aan moeten doen om wat aan de muffe lucht te doen. Dat is jammer want gezien de temperatuur zouden we best zonder airco kunnen.

De belangrijkste attracties in Guilin, de Li rivier, karstbergen en bamboebootjes
De belangrijkste attracties in Guilin, de Li rivier, karstbergen en bamboebootjes

We leggen onze spullen op onze kamer en vertrekken weer. We lopen linksaf het hotel uit en staan vrijwel meteen in een flinke winkelstraat. Op de eerste de beste hoek pakken we een terrasje waar we op ons gemak wat drinken.
Hierna lopen we een rondje waarbij we onder andere op het centrale plein van Guilin komen. Deze keer staat er geen standbeeld van Mao en zijn er helaas ook geen fonteinen. We lopen nog wat rond en zien in de verte onder andere twee pagodes waar je op lijkt te kunnen dus die willen we morgen wel eens gaan bekijken.

Vervolgens gaan we op zoek naar een restaurantje dat Gabrielle heeft uitgezocht. Onderweg ontdekken we dat onze Lonely Planet nog in ons hotel ligt. We lopen op de gok verder en komen uiteindelijk in een restaurant terecht waarvan we van te voren hadden kunnen weten dat we daar niet heen hadden moeten gaan.
Dit restaurant heeft namelijk een redelijk uitgebreide Westerse en een redelijke Chinese kaart. Onze ervaring is dat het eten in dergelijke restaurants meestal niet geweldig is en de prijzen er aan de hoge kant zijn. Deze keer is geen uitzondering. Verder zien we in dit restaurant geen (lokale) Chinezen maar wel heel veel buitenlanders onder begeleiding van een gids. Dat is meestal ook geen teken van een goede prijs / kwaliteit verhouding.

Guilin bij nacht
Guilin bij nacht

Na het eten, het is inmiddels even na 19.30 uur en al bijna een uur donker, lopen we nog een rondje waarbij we bij een UBC een bakkie gaan doen. Sinds onze ervaring met de UBC in Tianjin (Tiānjīn, 天津) hebben we een zwak voor de UBC. En waarachtig ook deze keer staan er wafels op de kaart. Helaas zijn ze deze keer niet zo geweldig als die keer in Tianjin.

Na de koffie lopen we nog een rondje waarbij we weer heel veel stalletjes met van alles en nog wat zien. Ondanks dat we weinig zien dat we nog nooit gezien hebben blijft het leuk om er langs te lopen.
Rond 21.30 uur zijn we weer in het hotel waar we onze gebruikelijk vakantie ritueel uitvoeren; gps uitlezen, foto's van de afgelopen dag op de laptop zetten en bekijken, verslag typen en onze campingmatjes in het bed leggen. Als dit klaar is gaan we lekker slapen. Het was een rustige eerste dag en dat vonden we erg lekker.