Conclusies / tips
Eind juli / begin augustus 2008 zijn we negen dagen op vakantie geweest naar Gansu daar hebben we onder andere Dunhuang, Jiayuguan en Lanzhou bezocht. Voor een uitgebreider overzicht van wat we deze vakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Het reizen

Ook deze keer is ons weer gebleken hoe makkelijk je eigenlijk door China kunt reizen. Een dag van te voren vier vliegtuigtickets kopen is geen probleem. De meest zeldzame kaartjes zijn treinkaartjes. Dit komt ook doordat je zonder tussenpersoon eigenlijk alleen kaartjes kunt kopen voor treinen die vertrekken vanaf het station waar je bent.
We hebben deze vakantie vier keer in de trein gezeten en alle keren was dit op hard seats. Voor trips van drie tot vier uur is dat prima te doen. De treinen hadden airco en dat is in dit gebied wel heel erg prettig.

De invloed van de Olympische Spelen

Van te voren hadden we rekening gehouden met redelijk van extra gedoe in verband met de Olympische Spelen. Achteraf is dat erg meegevallen. We zijn een paar keer extra in de trein gecontroleerd en alle hotels moesten nu een extra formulier met informatie (waarschijnlijk voor de PSB) invullen. Dat laatste duurde over het algemeen redelijk lang omdat ze dat vier keer moesten doen. Voor de rest was het vooral jammer dat we niet naar Xiahe konden.

De attracties

Gansu staat niet bekend als een grote toeristische attractie en dat is wel te begrijpen. Als je niet van woestijn en boeddha beelden houdt heb je in Gansu helemaal niets te zoeken. Wij hebben ons echter prima vermaakt.
Er is niet echt een attractie die er uit sprong, maar alles bij elkaar, de grotten, de stukken Chinese Muur, de kloosters, de steden, etc. maakten dat deze reis toch de moeite waard was. Verder is het gelukt om meer afwisselende dingen te doen dan we hadden verwacht. Dit komt vooral door het bezoek aan Mati Si en de Bingling Si Caves waarbij je echt even weg bent uit de woestijn.
Gansu is een van de armste provincies van China en dat is ook te zien wanneer je door de diverse steden loopt. Voor ons was dit erg interessant want zo krijg je toch iets van een indruk van de enorme inkomensverschillen in dit land. Steden als Zhangye en Wuwei lijken in niets op Peking of Shanghai.
Verder was het natuurlijk leuk dat we er gratis een zonsverduistering bij kregen. Maar ja, die zal er een volgende keer niet zijn.

De hotels en het eten

De hotels die we deze keer hadden waren allemaal prima. Alleen over het laatste hotel in Lanzhou zijn we niet zo tevreden terwijl dit veruit het duurste hotel was dat we hadden. Niet dat het een slecht hotel was, maar voor de geboden service vroeg men wel ruim te veel geld.
Verder hadden we deze keer redelijk wat hotels waar internet het niet standaard doet. Dat is wel eens beter geweest. Maar in alle gevallen was het mogelijk om (met meer of minder moeite) werkend internet op je hotelkamer te krijgen.
Het eten was zoals we gewend zijn in China, prima als je het juiste restaurant en de juiste gerechten weet te vinden. En dat was deze vakantie wel een iets grotere uitdaging dan andere keren. Dit komt vooral omdat de steden die we bezochten duidelijk minder toeristisch zijn waardoor er veel minder (of zelfs geen) restaurants zijn met Engelse kaarten of kaarten met plaatjes. Maar met een beetje doorzettingsvermogen is dat geen probleem en kan je in principe overal prima eten.
Het grootste probleem was het ontbijt. Dat was altijd erg Chinees en als je dat geen tof ontbijt vindt heb je wel iets van een probleem. Wij hebben daarom deze vakantie relatief veel cakejes, koekjes en chips gegeten.

Het weer

Het weer in Gansu is gewoon heet en droog. Wij hebben echter redelijk geluk gehad want we hadden meerdere dagen met behoorlijk bewolkt weer. Hierdoor was het over het algemeen rond de 30° C, wat nog goed te doen is.
We hebben zelf geen regen gezien, maar we zijn wel eens ergens aangekomen waar het vlak daarvoor geregend dat. In dat geval was het 's avonds ook wat koeler waardoor we het net iets te fris vonden om alleen op een korte broek en T-shirt te lopen.

Algemene indruk

Gansu is terecht niet de eerste bestemming waar wij aan denken wanneer we aan vakantie in China denken. Echter wanneer je al wat van China hebt gezien, of erg geïnteresseerd bent in de Zijde Route dan is het zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken.