Dag 2: Naar het eind van de Chinese Muur in de Gobi woestijn
Ook vandaag begint de dag vroeg, om even na 7.00 uur zitten we aan het ontbijt. Deze keer niet in het hotel, maar weer bij John's. Na het ontbijt wil Jacob weer e-mailen. Echter het café van gisteravond is nog niet open en in een ander café werkt het niet goed. Als hij het dan vraagt in het hotel krijgt hij een modem mee. Maar dat werkt maar half, er is wel een internetverbinding maar zo traag dat er eigenlijk niets gebeurt. Aangezien we om 8.00 uur hebben afgesproken met onze chauffeur heeft Jacob geen zin in om een uur te gaan vragen, zeuren en prutsen om het modem goed aan de gang te krijgen. Dus loopt hij maar weer terug naar het café van gisterenavond dat nu wel open is en nog geen tien minuten later is alles weer geregeld. Uiteindelijk is het 8.45 uur als we op weg gaan.

Zo ziet de weg er vandaag uit
Zo ziet de weg er vandaag uit

We gaan eerst naar Yumen Pass (Yùmén Guān / 玉门关). Dat ligt ten noord westen van Dunhuang een heel eind de woestijn in. Even na 10.00 uur zijn we er, maar niet voordat we ergens midden in de woestijn gestopt zijn om kaartjes (45 RMB per stuk) te kopen. En je wilt hier zeker wel stoppen want er is gewoon een draad over de weg gespannen, dus doorrijden is niet heel handig. Aan de andere kant is men wel bezig om dit te verbeteren, een paar kilometer verderop is men een enorme poort aan het bouwen waar je straks je kaartjes mag kopen.
Oké Yumen Pass dus. Laten we eerlijk zijn, eigenlijk stelt het niets voor. Gewoon een groot gebouw van zand dat voor een groot deel vergaan is en midden in een grote lege woestijn ligt. En dat is natuurlijk wel weer bijzonder, welke gek bouwt nu een fort in het grote lege niets. Achter dit ding blijkt iets van een rivier te lopen. Niet dat we water zien maar we zien wel een groene streep door de woestijn lopen en dat kan maar één ding betekenen, water. We lopen hier een half uurtje rond en vertrekken weer.

Yumen Pass, met op de achtergrond de parkeerplaats
Yumen Pass, met op de achtergrond de parkeerplaats

De volgende stop is 10 minuutjes rijden en is een heel oud stukje van de Chinese Muur, uit de Han Dynastie (206 BC - AD 220). Er staat dan ook niet veel meer overeind. Maar het is wel grappig om dit te zien, zo krijgen we nadat we de Chinese Muur rond Peking en in Shanhaiguan (Shānhǎiguān / 山海关) hebben gezien echt een gevoel hoe enorm lang en immens dit bouwwerk is. Overigens lijkt dit (wat ons betreft het meest westelijke puntje) van de muur in niets op de Chinese Muur zoals je die rond Peking kunt zien.
We lopen wat rond, maken wat foto's en na een half uur vertrekken we weer. Op naar de volgende attractie

Het meest westelijke stukje van de Chinese Muur
Het meest westelijke stukje van de Chinese Muur

De volgende attractie is het Yadan National Geologic Park (Yǎdān Guójiā Dìzhì Gōngyuán / 雅丹国家地质公园). Dat is nog een heel eind rijden door de woestijn. Uiteindelijk is het bijna 12.30 uur als we daar aankomen. Hier kosten de kaarten 50 RMB per stuk en vervolgens moeten we nog 35 RMB extra betalen voor de auto of zo.
Het is hier echt lekker heet. Voordat we goed door hebben wat hier aan de hand is en hoe dingen hier werken vertelt onze chauffeur dat we in een bepaald busje moeten stappen. Maar we willen eigenlijk eerst even wat rondkijken en op ons gemak onze spullen bij elkaar pakken. We krijgen echter de indruk dat we toch echt deze bus in moeten dus pakken we toch maar even door en stappen we in. Helaas zijn er nog drie zitplaatsen en verder alleen nog een hangplek bovenop de deksel boven de motor.
We gaan meteen rijden en al snel snappen we wat er aan de hand is. Deze bus rijdt met ons een rondje door het park en stopt in het totaal vier keer zodat iedereen eruit kan om wat rond te kijken en foto's te nemen. En wat is er dan te zien ?

Ja, dat is een goede vraag. Het gaat natuurlijk om "landforms" een soort rotsen die in dit park staan en bestaan uit iets dat tussen zand en steen in zit. De wind heeft hier de afgelopen tig jaar lekker langs geblazen waardoor het er allemaal wel geinig uitziet, en uiteraard geeft dat hier en daar een vorm waar je iets in zou kunnen herkennen.
Aan de andere kant van de weg waarover we rijden heb je een vlakke uitgestrekte woestijn die wat ons betreft misschien nog wel meer tot de verbeelding spreekt. Zeker omdat op enkele plekken waar we stoppen ook mensen een souvenirstalletje hebben die ook op die plek onder de grond schijnen te leven. Dat is nog eens afzien met de hoofdletter A.

Yadan National Geologic Park
Yadan National Geologic Park

Na ongeveer drie kwartier zijn we weer terug op de parkeerplaats. We lopen even het hoofdgebouw in en hier is iets van een tentoonstelling over hoe de "landforms" zijn ontstaan. Dit is wel aardig. Wat nog veel aardiger is, is dat onze chauffeur wat eten heeft gekocht, waaronder twee heel erg lekkere meloenen, die we nu gaan opeten. Als we ook dit gedaan hebben gaan we weer rijden. De meeste mensen krijgen niet zo heel veel mee van deze rit en doen lekker de ogen dicht.

Rond 15.15 uur stoppen we bij Hecang City (Hécāng Chéng / 河仓城). Dat heet wel city, maar zou ook best een oud fort kunnen zijn. Het is vooral dat we toch in de buurt zijn want zo heel bijzonder is het niet. De meeste tijd besteden we aan een wandeling richting het gras dat achter de ruines groeit. Toch wel een mooi gezicht zo'n strookje groen in dit dorre droge landschap.

Hecang City met op de achtergrond de minstens zo interessante groenstrook, als je goed kijkt zie je links onze taxi staan
Hecang City met op de achtergrond de minstens zo interessante groenstrook, als je goed kijkt zie je links onze taxi staan

Het is 16.00 uur als we weer in de auto stappen en de meesten van ons hebben het wel zo'n beetje gezien. Dus besluiten we om verder alleen nog naar de Western Thousand Buddha Caves (Xī Qiānfódòng / 西千佛洞) te gaan. Daar komen we namelijk langs op weg naar Dunchuang.
Na vijf kwartier door de woestijn rijden zijn we er. De Westelijke Boeddha Grotten zijn duidelijk een hele kleine versie van de Mogao Grotten waar we gisteren waren. Dit heeft onder andere tot gevolg dat we toch even moeten zoeken naar het hokje waar we de kaartjes, 50 RMB per stuk, moeten kopen. Tja en zonder kaartje geen gids en zonder gids geen sleutel om de grotten open te doen, dus we willen wel een kaartje kopen.
Het lukt en vooral de eerste grot vinden we erg leuk. Hier zien we namelijk enkele grote figuren getekend met hele duidelijke Chinese gelaatstrekken. Het is de eerste keer dat we zoiets zien. Voor de rest lijkt het, wat ons betreft, redelijk op wat we bij Moga° Caves al gezien hebben.

De Western Thousand Buddha Caves
De Western Thousand Buddha Caves

Even na 18.00 uur zijn we weer bij ons hotel. Daar frissen we ons op waarna we weer naar ons vaste stekkie gaan om te eten. Deze keer is onze keuze minder geslaagd, maar we eten nog steeds prima. Het is reeds 21.00 uur geweest voordat we het eten op hebben.
Jacob loopt hierna nog een blokje door de stad terwijl de rest terug gaat naar het hotel. Hierbij ziet hij een paar leuke straatjes met allemaal souvenierdingetjes en terrasjes waar je onder andere vlees op een stokje kunt eten.