Dag 3: Terugreis met wandeling van Simatai naar Jingshanling
Aangezien het ontbijt dat we gisteren in de stad vonden niet geweldig was ontbijten we vandaag in het hotel. Aangekomen bij het restaurant worden we naar een aparte zaal gebracht waar het westerse ontbijt staat. Er wordt niet gevraagd naar ons kamernummer of iets dergelijks en ook bij het weggaan hoeven we niet te betalen. Gabrielle vergeet dit bij het uitchecken te melden waardoor we uiteindelijk een gratis ontbijt hebben. En het is nog behoorlijk goed ook. Er is niet zoveel keus als in de westerse hotelketens in China, maar het is zeker wel het beste ontbijt dat wij tot nu toe in een Chinees hotel gehad hebben.

Even na 9.00 uur zitten we in de auto op weg naar Jinshanling Great Wall (Jīnshānling Chángchéng / 金山岭长城). De reis verloopt voorspoedig, al blijkt wel dat om Chengde uit te komen de weg langs de oostelijke oever (op dit moment nog) niet echt sneller is dan de weg langs de westelijke oever. Overigens is men aan deze oostelijke oever van de rivier wel flink aan het bouwen en lijkt het erop dan men vijf nieuwe bruggen aan het aanleggen is.

De route voor vandaag, zo meteen eerst naar beneden, dan met de hangbrug naar de overkant en vervolgens naar die toren daar helemaal in de verte en dan nog een stukje verder.
De route voor vandaag, zo meteen eerst naar beneden, dan met de hangbrug naar de overkant en vervolgens naar die toren daar helemaal in de verte en dan nog een stukje verder.

Om 11.30 uur komen we aan op de parkeerplaats van Jinshanling. We pakken onze spullen en binnen vijf minuten zitten we in een minibusje dat ons voor 30 RMB per persoon naar Simatai Great Wall (Sīmǎtái Chángchéng / 司马台长城) brengt. Het lijkt erop dat er meer dan genoeg mensen zijn die dit willen doen.
De reis naar Simatai is nog een heel stuk, ongeveer 30 kilometer volgens onze GPS en ons busje doet daar ongeveer drie kwartier over.
Als we bij Simatai aankomen is het eerste dat opvalt dat het veel drukker is dan afgelopen maandag. Maar ja, nu is het ook meivakantie en toen nog niet. Verder zien we meteen dat het vandaag veel helderder is, we verheugen ons nu al op de geweldige mooie uitzichten die we vandaag gaan zien.
We kopen kaartjes, gaan nog even naar het toilet, kopen nog wat drinken, schikken onze rugzak, vetten ons in met zonnebrand, zetten onze petjes recht en gaan op pad, we hebben er zin in.

Hier is de Chinese Muur duidelijk niet restaureerd
Hier is de Chinese Muur duidelijk niet restaureerd

Het is 11.30 uur als we op pad gaan en om 15.50 uur staan we bij het informatiebord van Jinshanling. Het is een erg leuke wandeling. Het is behoorlijk warm en dat maakt het zeker geen eenvoudige wandeling is. We zien onderweg ook enkele mensen die er halverwege al behoorlijk doorheen zitten. Maar ja, wandelen over de muur is dan ook vrijwel altijd of naar beneden of omhoog lopen.
Daarnaast gaat het grootste deel van de route over niet gerestaureerde stukken van de muur waardoor je extra goed moet opletten. Hier en daar zijn de hellingen gewoon steil.
Voor de rest is het echt een geweldige wandeling. Het zicht is goed en daardoor zijn de uitzichten die we hebben echt geweldig. We nemen dan ook alle tijd om rond te kijken en van het uitzicht te genieten.
Het enige nadeel is dat er wel heel veel vrouwtjes rondlopen die ons een flesje water willen verkopen en dat het toch redelijk druk is. Doordat we tegen de stroom inlopen komen we veel mensen tegen. Dit heeft wel als voordeel dat we zo nu en dan ook een stukje alleen lopen.

Lekker stappen over de Chinese Muur
Lekker stappen over de Chinese Muur

Bij Jinshanling kiezen we voor zekerheid en nemen we de kabelbaan (30 RMB per persoon) naar beneden. Beneden zien we ook dat we nog enkele torens verder hadden kunnen lopen en vervolgens via een pad naar beneden hadden kunnen lopen. Dit was eigenlijk ook wel te verwachten omdat overal waar we tot nu toe met een kabelbaan naar de muur konden er altijd ook een pad was waarmee je lopend naar de muur kon.
Overigens moesten we bij het hoogste punt van de wandeling kaartjes kopen (50 RMB per persoon) voor het Jinshanling deel van de muur. Mensen die vanaf de andere kant komen lopen, moeten hier kaartjes kopen voor het Simatai deel van de muur.

Ons uitzicht bij een van de laatste torens van deze wandeling
Ons uitzicht bij een van de laatste torens van deze wandeling, klik hier voor een grotere versie

Net als bij Simatai kan je ook bij Jinshanling overnachten en zit er een restaurant met een terras. Op dit terras drinken we nog wat voor we de auto instappen.
Het is 16.30 uur wanneer we vertrekken en de terugweg duurt wat langer dan we hadden verwacht. Vooral het stuk totdat we bij de snelweg zijn duurt lang. We zijn al meer dan vijf kwartier onderweg voordat we eindelijk de snelweg op kunnen. Uiteindelijk is het bijna 18.30 uur voordat we de vierde ringweg opdraaien.

De lange rit heeft onze goede herinneringen al weer vervaagd, maar de wandeling Simatai - Jinshanling is deze reis zeker waard. En in combinatie met Chengde hebben we zo drie mooie dage gehad.