Dag 1: De heenreis met een bezoek aan Simatai Great Wall
Ben & Carla in de kabelbaan van Simatai
Ben & Carla in de kabelbaan van Simatai
We staan om 7.30 uur op. We moeten al onze spullen nog pakken, maar dat gaat redelijk snel en om 9.50 uur zitten we in de auto. Eerst tanken we nog even en vervolgens rijden we via de 4e ringweg de Jingcheng snelweg op. Deze snelweg is nog maar enkele maanden klaar al is onduidelijk hoever hij nu echt klaar is. Dat weten we inmiddels, er ontbreekt op dit moment nog een stuk van ongeveer 60 kilometer.

Het idee is om naar Simatai Great Wall (司马台长城) te rijden en daar of daar in de buurt een taxi naar Jinshanling Great Wall (金山岭长城) te regelen om vervolgens over de muur naar Simatai te lopen. Deze wandeling wordt ook aangeboden door diverse bureautjes in Peking. We hebben geprobeerd dit van te voren te regelen, maar dat koste 1.000 RMB en dat vinden we wat veel.

De tocht verloopt voorspoedig. Tot net voorbij Miyun (Mìyún / 密云)hebben we snelweg en vervolgens nog iets van 50 kilometer provinciale weg. Tegen 12.00 uur zijn we bij Simatai. Al snel zien we een enkele taxi's en vooral ook een bord van een club die aanbiedt om je voor 80 RMB per persoon naar Jinshanling te brengen. Kijk het kan dus prima en veel goedkoper dan 250 RMB per persoon.

Gabrielle voelt zich echter niet zo fit en dus besluiten we om "gewoon" een rondje te gaan. We kopen kaartjes (40 RMB per persoon) en besluiten om met de kabelbaan (30 RMB per persoon) omhoog te lopen. Vanaf de kabelbaan is het nog een pittige klim voor je op de muur bent. Vervolgens lopen we naar het meest oostelijke punt. Daar zou je in principe wel verder kunnen, maar op over het hekje stappen staat een boete van 200 RMB en er staan twee mannetjes in een uniform die volgens ons dit wel eens in de gaten zouden kunnen houden.
Dus lopen we een stukje terug om op ons gemak te lunchen. Op dat moment komen we ook een verkoopster tegen die we vandaag al meerdere keren achter ons aan hebben gehad. Deze keer heeft ze mazzel, ze laat een poster zien dat we eigenlijk wel mooi vinden. Dus na een half uur hebben we niet alleen onze lunch op, maar zijn we ook twee posters en een setje ansichtkaarten rijker en 80 RMB lichter.
Na onze lunch lopen we verder richting het westen en nemen we het voetpad naar beneden. Ben & Carla sluiten (ter gelegenheid van hun 14-jarig jubileum) af met de tokkelbaan en de boot. Wij zorgen voor de fotorapportage en lopen terug. Vervolgens drinken we nog wat op een terrasje en rond 15.50 uur zitten we weer in de auto. Het was een geslaagd uitstapje.

De meest oostelijke punt van de Chinese Muur bij Simatai (tenminste voor zover je er over de muur mag lopen)
Het meest oostelijke punt van de Chinese Muur bij Simatai (tenminste voor zover je er over de muur mag lopen)

Als we op weg gaan hebben we het enige tegenslagje van de dag, we mogen niet dezelfde weg terug, we moeten een stukje omrijden. We vermoeden dat dit te maken heeft met wegwerkzaamheden die er vanochtend ook al waren. Ondanks enige discussie of we het toch niet moeten proberen volgen we de omleiding en achteraf blijkt dit slechts een klein ommetje te zijn. Wanneer je naar Peking wilt maakt het helemaal weinig uit, maar ja wij willen de andere kant op.
Voor de rest valt het allemaal niet tegen. Een paar kilometer voorbij de afslag van de 101 naar Jinshanling begint de snelweg weer. Via deze snelweg komen we redelijk soepel in Chengde. Het vinden van het hotel (Mountain Villa Hotel) lukt ook in één keer en rond 18.00 uur parkeren we de auto voor de deur van het hotel.

Dit is wat ons betreft het beeld van SImatai van deze dag. Het is lang niet helder, maar er is toch redelijk wat te zien. Verder is de muur wel opgeknapt maar zijn verdwenen delen, zoals de borstwering, meestal niet herbouwd.
Dit is wat ons betreft het beeld van SImatai van deze dag. Het is lang niet helder, maar er is toch redelijk wat te zien. Verder is de muur wel opgeknapt maar zijn verdwenen delen, zoals de borstwering, meestal niet herbouwd.

We checken in (we hebben twee vier sterren kamers gereseveerd), frissen ons op en even na 19.00 uur gaan we op zoek naar eten. Het restaurant dat Gabrielle in de Lonely Planet heeft uitgezocht lijkt er niet meer te zijn dus gaan we naar een andere (groot) Chinees restaurant (Yue Wei Restaurant). Het lijkt erop dat de eetzaal hier dicht is en we worden meteen naar een eigen kamertje gebracht. Eten bestellen is eigenlijk best lastig. De kaart is volledig Chinees dus daar kunnen we niet veel mee. Bij andere mensen gerechten aanwijzen lukt ook niet echt omdat we dan een andere kamer in zouden moeten lopen en tot slot lijkt het alsof men veel van de gerechten die we in de Lonely Planet vinden, niet hebben. Dan komt Jacob op een goed idee. Hij zegt in zijn beste Chinees tegen de meisjes wat we niet willen (vis en pittig) en dat ze verder zelf maar een paar gerechten moeten uitzoeken.
Dit werkt echt geweldig. We krijgen meer gerechten dan eigenlijk de bedoeling is, maar alles smaakt perfect en inclusief drinken zijn we 242 RMB (ongeveer 24 euro) kwijt, dus dat is ook geen probleem. Dit moeten we vaker proberen.

Soms hebben we wel een mooie foto, maar geen origineel idee voor een onderschrift
Soms hebben we wel een mooie foto, maar geen origineel idee voor een onderschrift

Als we even voor 21.00 uur weer buiten komen staat het behoorlijk hard te regenen. Eigenlijk vinden we dit perfect. Dat verhoogd de kans dat we morgen beter uitzicht hebben dan vandaag. We lopen direct terug naar ons hotel waar we de bar uitproberen.
Onder het genot van een bakkie koffie en later nog een biertje kletsen we nog wat na en bekijken we onze foto's. Tegen 23.00 uur gaan we naar onze kamer om eerst nog even dit verslag te schrijven voordat we naar bed gaan.