Kaarten van China
Kaarten van China zijn een onderwerp apart. Het schijnt dat het nu (2009) beter is dan 10 jaar geleden, maar wij vinden het vinden van goeie kaarten nog steeds erg moeilijk. Het schijnt dat kaarten in het verleden min of meer verboden waren, die had de gewone burger niet nodig en waren er alleen voor het leger.

Tijdens onze vakanties in Europa, de VS etc. waren we gewend aan gedetailleerde kaarten met een schaal van 1:200.000. Zo konden we dan ook de kleine weggetjes nemen. Dat soort kaarten hebben we van China nooit gevonden.

Een ander probleem met kaarten van China is dat het Chinese kaarten zijn. Oftewel alles staat erop in Chinese tekens. Dat maakt het een heel gepuzzel als je ergens heen wilt. Aan de andere kant is de bewegwijzering meestal ook in Chinese tekens dus dat werkt dan wel weer beter dan wanneer de kaarten pinyin (= Romeinse letters) zouden gebruiken.

Uiteindelijk kwamen we er in 2007 achter dat de voor ons best bruikbare kaarten niet in China zelf verkocht worden. Wij zijn namelijk erg enthousiast over de 1 : 2.000.000 kaarten van Gizi Map. Dit is een set van vijf kaarten die samen heel China omvatten en ideaal zijn voor het plannen van vakanties etc. In Nederland kan je deze kaarten kopen bij de (veel) betere reisboekenwinkel, zoals Stanely & Livingstone in Den Haag.

Toch blijken er wel gedetaillieerde kaarten (van delen) van China te zijn. Zo hebben we een 1:100.000 kaart van het gebied rond Karakul Lake gevonden (uitgegeven door het Lanzhou Institute of Glaciology and Geocryology). Deze hebben we gekocht in Kashgar bij John's information service & café on the silk road. Daar hadden ze nog meer soortgelijke kaarten, maar wij vonden ze te duur, bijna 200 rmb per stuk, om ze allemaal te kopen. Verder hebben we op internet een redelijk complete set detailkaarten van Tibet gevonden. Wij hebben deze kaarten gedownload en aan onze eigen website toegevoegd, zie dit scherm.

Mocht je liever met een gps dan met een papieren kaart op stap gaan, dan is dat sinds ±2008 geen probleem meer. Sindsdien zijn er volop gps'en voor in de auto te koop en hebben we in een goede outdoor winkel (bij de zuid ingang van het Chaoyang Park in Peking) ook enkele, hele dure, Garmin Outdoor gps'en zien liggen. Zelf hadden we toen al ergens anders een Garmin gps gekocht en eind 2008 vonden eindelijk een bruikbaar kaartje (City Navigator) van China die we vervolgens ook gekocht hebben en prima werkte.

Ben je op zoek naar kaarten van China of Peking op internet, misschien dat een van de onderstaande websites dan heeft wat je zoekt: