Wonen in Peking
Huisvesting in Peking is een verhaal apart. In de stad zelf wonen meer dan 10 miljoen mensen en in de provincie iets van 16 miljoen mensen. En die mensen zijn allemaal op een of andere manier gehuisvest. In het verleden woonde een zeer groot deel van de mensen die in de stad woonde in zogenaamde Hutongs. Nu wonen er nog steeds erg veel mensen die dat soort, laten we maar hutjes zeggen. Echt huizen durven we het niet te noemen.
In de stad zie je ook regelmatig blokken met flats van drie tot vijf verdiepingen. Wij hebben geen idee hoe groot die van binnen zijn. De huisjes in de Hutongs zijn zonder meer erg klein.

Veel van deze bestaande huizen moeten wijken voor nieuwe wooncomplexen. Vaak bestaan die uit een aantal flats, meestal rond de vijf of zes stuks, met tussen en rond die flats een soort parkje. Om deze nieuwe complexen staat uiteraard een hek. Maar dat is in Peking heel normaal. Ook de hutongs en de complexen met 'oude' flats zijn altijd als complex omgeven door een muur of een hek met meestal enkele ingangen.
In een van die nieuwe complexen, Park Avenue, wonen wij. We hadden ook kunnen kiezen voor een huis op een compound. Zo'n compound in Peking lijkt veel op een Nederlands woonerf met een hek er omheen. Er zijn echter ook enkele verschillen. De huizen op een compound zijn meestal groter, de wegen zijn meestal smaller en er lopen een enorme partij bewakers rond. Of dat dit noodzakelijk of werkverschaffing is, is ons niet duidelijk.

Wij wonen dus in Park Avenue. Op de bijbehorende website vind je erg veel info over wat voor soort appartementen je daar zoal hebt. Het is een complex waarin zowel Chinezen als expats wonen. De Chinezen hebben het appartement meestal gekocht, de expats huren meestal, logisch denken wij. De huur voor dit soort appartementen is uiteraard afhankelijk van onder andere de grote van het appartement. Wij hebben bedragen gehoord / gezien van 1.500 tot meer dan 10.000 dollar per maand. Om één of andere reden gaat de huur van dit soort appartementen altijd in dollars. Overigens zijn de appartementen in Park Avenue relatief klein en daardoor goedkoop.

Enkele foto's de omgeving van ons appartement
foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Ons appartement zijn eigenlijk twee samengevoegde appartementen. Onze huisbaas, een Taiwanees echtpaar, heeft twee appartementen gekocht en die laten verbouwen tot één appartement. Als gevolg hiervan vonden wij het een mooi ruim appartement. De standaard appartementen vonden we iets aan de kleine kant. Tijdens onze zoektocht hebben we iets van 25 appartementen en huizen gezien waarvan we bij een aantal echt zoiets hadden van, wat moeten we hiermee, dit is zo groot dat wordt nooit enigszins gezellig, of we moeten er 3 bankenstellen, 2 bedden en een partij kasten bij kopen.

De standaard lay-out van een appartement in Park Avenue
De standaard lay-out van het appartement waarvan onze huisbaas er 2 heeft samengevoegd

Voor degene die echt nieuwsgierig zijn naar hoe wij wonen hebben we hieronder twee plattegronden opgenomen, één van beneden en één van boven. Als je op een vertrek klikt krijg je enige extra info, meestal met foto('s), van dat verstrek.

De foto's die je te zien krijgt zijn trouwnens niet altijd even geweldig. Dit komt omdat we deze foto's gemaakt hebben met onze videocamera en niet met ons fototoestel. We hebben hiervoor gekozen omdat we bij de videocamera een enorme groothoeklens hebben. Hierdoor zie je meer, maar zijn de foto's hier en daar ook wat vertekend en is de kwaliteit ook iets minder dan we gewend zijn.

Beneden

eetkamer keuken woonkamer studeerkamer kast 1 badkamer 1 kast 2

Boven

schuur overloop slaapkamer logeerkamer kamer badkamer 2 badkamer 3 kast 3

Mocht je op zoek zijn naar een makelaar, huis, appartement of hutong in Peking dan heb je wellicht iets aan deze websites: