Geld, bankbiljetten en geldautomaten in China
Sinds China eind jaren '70 begon met de eerste economische hervormingen is geld een steeds belangrijkere rol gaan spelen in China. Een mooie illustratie hiervan is de uitspraak van Deng Xiaoping "Rijk worden is glorieus", of heeft hij dit toch niet gezegd ?

Hoe heet het nu, yuan, RMB, kuai of ?

Als je over geld praat is wel handig als je weet hoe het heet. In China is dit echter wat lastig te bepalen. Op Chinese bankbiljetten staat "Yuan" wat in het Chinees "yuán" of "元" is. Echter op de kant met Chinese karakters staat "" dit spreek je ook uit als "yuán" en is de meer formele schrijfwijze.
Echter Chinees geld wordt vaak ook RMB (Renminbi / rénmínbì / 人民币) genoemd, wat letterlijk "geld van het volk" betekend. De naam RMB is niet de formele naam, maar wordt in China wel veel meer gebruikt dan yuan. De term renminbi werd overigens geïntroduceerd in periode 1948 - 1955 nadat Mao China had verenigd en er enkele geldhervormingen werden doorgevoerd om de hyperinflatie van eind jaren '40 te beperken en de verschillende geldsystemen werden vervangen door één landelijk geldsysteem.
Echter wanneer Chinezen zeggen hoeveel iets kost zullen ze zelden 10 yuan of 10 RMB zeggen. Wel zullen ze 10 kuai (kuài / 块) of 10 kuai qian (kuài qián / 块钱) zeggen.Voor zover wij weten is dit dagelijks taalgebruik waarvan de oorsprong lastig te achterhalen is.
Overigens is de officiële internationale afkorting voor Chinees geld CNY. Of dit staat voor Chinese Yuan of voor Yuan Renminbi is ons niet helemaal duidelijk.

Pinnen, creditcards, etc.

Ten aanzien van banken, pinnen en creditcards is er in de jaren 2005 - 2009 veel veranderd, verbeterd. Er zijn nu veel meer pinautomaten waarvan er steeds meer buitenlandse pinpassen accepteren. Maar in 2009 konden we in een redelijke stad als Menglun nog steeds geen enkele geldautomaat vinden die ons geld wilde geven. Sterker nog, in mei 2010 vonden wij in het centrum van Peking nog een geldautomaat waar wij met onze Nederlandse pinpas geen geld konden krijgen. Oftewel, ons advies blijft, zorg ervoor dat wanneer je in China op vakantie bent altijd genoeg contant geld bij je hebt. Anders kan je net als wij tijdens ons bezoek aan Wutaishan in heel vervelende situaties terecht komen.
Voor creditcards geldt dat de acceptatie steeds beter wordt. Chinese creditcard worden vrij algemeen geaccepteerd, maar met buitenlandse creditcards kan je eigenlijk alleen terecht bij de meer westers georiënteerde hotels in de grote steden.

Vals geld

Vals geld schijnt in China een vrij groot probleem te zijn. Gabrielle heeft wel eens iemand in een handelsmissie gehad die toen hij 20 biljetten van 100 RMB uit een geldautomaat haalde vijf valse biljetten bleek te hebben. Voor zover wij weten hebben we zelf nooit valse biljetten van een geldautomaat gekregen.
Wel hebben we in Kunming een keertje een vals briefje van 50 RMB van een taxichauffeur gekregen. Dat hebben we toen bij een bank ingeleverd, maar daar heb je niets aan. Het kost tijd, je moet allerlei lastige vragen beantwoorden en je krijgt je geld niet terug.

Afdingen

Hoe dan ook, kwa geld is China een land als alle anderen, zonder kom je niet ver en de meeste mensen kunnen er niet genoeg van krijgen. Dit merk je het beste bij verkopers van souvenirs en kleding die zich richten op toeristen. Zij hebben er over het algemeen geen probleem om een keer of vier (of nog meer) de prijs die ze eigenlijk willen hebben te vragen.
Afdingen is dus belangrijk. Hoeveel is altijd lastig te bepalen, maar veel dingen zijn op meerdere plekken te koop. Dus probeer wat je hebben wil voor ergens tussen de 10% en 50% van de vraagprijs te krijgen. Lukt dit niet, dan kan je het altijd bij een ander stalletje nog eens proberen.
Verder is afdingen in bijvoorbeeld hotels ook heel normaal. Zelfs op de drukste dagen van het jaar kan je vaak nog korting krijgen.

Koers Euro - RMB

In de jaren 2005 - 2009 hanteerde wij altijd de vuistregel: 1 euro = 10 RMB. In het begin klopte dit goed, maar langzaam maar zeker werd het toch steeds meer 1 euro = 9 RMB. Op basis van alle keren dat we via een geldautomaat in China geld hebben opgenomen hebben we de onderstaande grafiek gemaakt. Hierbij is goed te zien dat de RMB langzaam maar zeker steeds duurder werd. In 2010 kregen we op een gegeven moment nog maar iets meer dan acht RMB voor een euro.

Het aantal RMB's dat je voor 1 euro kreeg in de jaren dat wij in China woonden
Het aantal RMB's dat je voor 1 euro kreeg in de jaren dat wij in China woonden

Bankbiljetten

Voordat we in januari 2011 deze pagina online zetten hadden we al meer dan vier jaar het plan om zo iets te maken. Het begon allemaal met een vraag van een vriendin over hoe dat Chinese geld er nu uit zag. Zo zijn we in 2006 begonnen om allerlei bankbiljetten die we tegen kwamen te scannen. Het resultaat vind je hieronder.

1 fen (= 0,01 RMB)