Februari 2014, onze muchacha (huishoudelijke hulp)
We wc en douche in onze servicio (de ruimte / kamer bedoeld voor het huisvesten van de muchacha)
We wc en douche in onze servicio (de ruimte / kamer bedoeld voor het huisvesten van de muchacha)
Muchacha is de term die men in Mexico gebruikt voor een poets, huishoudelijke hulp, kinderoppas, etc. Wij hebben ook een muchacha, Elsa, en zij komt twee keer per week schoonmaken.

Toen we nog in Nederland woonden hebben we altijd zelf schoongemaakt, etc. Maar nadat we in China vier jaar een ayi (de Chinese versie van de muchacha) hadden gehad, wisten we dat we in Mexico ook een muchacha wilden.

De grote vraag wanneer je in een vreemd land aankomt is natuurlijk, waar vind je zo'n muchacha en dan het liefst wel een betrouwbare. Dat ging bij ons redelijk soepel, één van de eerste dingen die de bewaker van het gebouw waar ons appartement in zit namelijk vroeg, was of we nog een muchacha nodig hadden, hij wist er nog wel eentje.

Zo maakten wij kennis met Guadalupe die vrijwel meteen voor ons aan de slag ging. Na anderhalf jaar vroeg Guadalupe of haar dochter mocht komen schoonmaken. Dat heeft haar dochter toen één keer gedaan waarna wij zeiden dat we dit niet zo'n goed idee vonden, haar dochter, Jessica, maakte toch een stuk minder goed schoon.

Maar ja, hoe gaan die dingen dan. Dan komen ze een paar keer met z'n tweeën, iets waar wij niets op tegen hebben. Vervolgens meldt Guadalupe zich ziek en biedt aan dat Jessica zolang komt schoonmaken, iets waar wij ook niets op tegen hebben. En vervolgens hoor je eigenlijk nooit meer iets van Guadalupe en komt Jessica gewoon twee keer per week schoonmaken. En dit is precies de kern van onze ervaringen met onze muchacha's, het zijn prima mensen, maar uiteindelijk luisteren ze heel slecht en doen ze gewoon wat ze willen.

Na ongeveer anderhalf jaar kondigde Jessica aan dat ze ergens anders ging studeren en dus niet meer bij ons kon komen schoonmaken. Maar, ze had nog wel een tante (of zoiets) die wel bij ons wilde komen werken, en sindsdien komt Elsa schoonmaken. En eerlijk is eerlijk, wat ons betreft maakt Elsa het beste schoon van de drie. Dus we hopen dat ze gewoon lekker blijft komen tot wij Mexico weer verlaten.

Uiteraard komt zo'n muchacha wel met gebruiksaanwijzingen. Onze ervaring is dat het vrij eigenwijze mensen zijn die duidelijk een eigen manier van werken hebben. Als je wilt dat ze iets anders doen dan ze gewend zijn, kost het veel moeite en geduld om ze zover te krijgen. Wij vinden dit over het algemeen de moeite niet waard en laten veel dingen maar zo. Zo worden de dweilen die de dames gebruiken nog steeds met de hand geschrobd / schoongemaakt terwijl wij al vele keren hebben gezegd dat ze die dingen gewoon in de was kunnen gooien en dat we ze dan wel uitwassen. Dat zou voor ons als voordeel hebben dat ze een stuk minder hard zouden slijten.

De poetsdoeken van onze muchacha en de betonnen wastafel met richeltjes om deze in de wassen / schrobben
De poetsdoeken van onze muchacha en de betonnen wastafel met richeltjes om deze in de wassen / schrobben

Ook gebruiken ze enorm veel schoonmaakmiddelen, zeep, chloor, etc. Maar ja, als ze minder moeten gebruiken zou het niet goed schoon worden. Het is overigens wel zaak om er voor te zorgen dat ze de chloor een beetje zorgvuldig gebruiken anders zitten je kleren, gordijnen, etc. voor je het weet onder de chloor (witte) vlekjes.

De clorox (chloor) neemt een prominente plek in tussen de schoonmaakmiddelen
De clorox (chloor) neemt een prominente plek in tussen de schoonmaakmiddelen
Een wat groter probleem is het stuk gaan van dingen. Onze ervaring is dat ze dit niet vertellen en bijvoorbeeld met wat lijn en plakband de gebroken stok van een bezem proberen te repareren. Ook hier geldt, je kan nog zo vaak vertellen dat ze dit soort dingen gewoon kunnen melden en dat wij dan een nieuwe zullen kopen, maar het gebeurt gewoon niet. Wij komen er meestal pas achter als er iets stuk is als we zelf een keer de bezem, dweil of stofzuiger nodig hebben. Alleen als het apparaat echt niet meer werkt, bijvoorbeeld omdat de stofzuigerslang gescheurd is, wordt het wel verteld.

Maar als je wilt, kan je heus wel afspraken maken, maar dan moet je wel heel erg duidelijk zijn. Zo gebeurde het dat Jessica steeds later kwam en dat werden we echt wel zat. Maar ja, er was altijd wel iets met het verkeer. Dus toen hebben we haar een A4'tje laten ondertekenen waarin stond dat ze 1x per maand te laat mocht komen. Als ze vaker te laat kwam moest ze dat op tijd melden, bellen. Als ze belde zou het haar 50 pesos per keer kosten en zonder bellen, 100 pesos. Ze verdiende bij ons 600 pesos per week. De eerste maand heeft haar dit 100 pesos gekost maar daarna kwam ze wonder boven wonder altijd netjes op tijd.

Een speciaal aandachtspunt in de relatie tussen expats en hun muchacha is de huissleutel, geef je die wel of niet. Op aanraden van een collega van Gabrielle hebben wij onze muchacha nooit een sleutel gegeven. Bij deze collega kwam de muchacha alleen in huis als hij, of zijn vrouw, thuis waren. Voor ons zou dit echt niet werken en dus laten we de muchacha wel gewoon alleen in ons huis. Inmiddels kennen we diverse mensen waarbij de muchacha wel een sleutel heeft en dat is ook wel zo handig als je allebei werkt en zij voor de kinderen moet zorgen.

De muchacha van onze buren laat de schoenen poetsen door een specialist
De muchacha van onze buren laat de schoenen poetsen door een specialist

Wij hebben wel eens de indruk gehad dat we iets misten, maar dat was achteraf altijd iets dat we later weer terug vonden en als het om geld ging bleken we het uiteindelijk gewoon zelf uitgegeven te hebben. Toch gaat het ook wel eens mis, zo hebben we ooit eens een verhaal gehoord van een kind dat met behulp van de muchacha was ontvoerd. Hier staat tegenover dat een andere collega van Gabrielle zo tevreden was met zijn muchacha dat hij haar "meegenomen" heeft toen hij overgeplaatst werd naar Guatemala.