Januari 2014, (betaald) parkeren in Mexico Stad
Toen we in april 2009 naar Mexico Stad verhuisden viel het ons eigenlijk helemaal niet op, maar op dat moment kon je in de heel Mexico Stad in principe gratis parkeren. Nou ja, helemaal gratis was het, zeker bij ons in de buurt (Polanco), niet. Veel restaurants etc. hebben valet parking en dat is niet gratis, al is het maar dat je de mannen (nooit vrouwen) een fooi moet geven.

Valet parking in Mexico Stad
Valet parking in Mexico Stad

Bij een restaurant (hotel of winkel) met valet parking zet je je auto gewoon voor de deur van het restaurant waarna je de sleutel van je auto afgeeft aan een meneer (het zijn echt altijd mannen) die hem dan voor je gaat parkeren. Zelf krijg je een papiertje dat wanneer je weg wilt aan dezelfde (of een andere) meneer geeft waarna hij je auto weer gaat halen.

De parkeermeter bij ons in de straat
De parkeermeter bij ons in de straat
Wij vinden dit een systeem voor hele luie (of status gevoelige) mensen. Vooral omdat je regelmatig lang moet wachten voordat je auto er weer is en het zeer zeker niet gratis is. Die meneren zetten je auto vervolgens op dezelfde plek als waar je hem zelf zou parkeren.

Wat ons echter het meest irriteert is dat deze meneren juist degene zijn die het hardst bij ons door de straat crossen. Verder hebben we al verschillende verhalen gehoord van mensen die hun auto lichter terug kregen, laat geen spullen achter in je auto ! ! We hebben zelfs iemand gesproken die op een gegevens moment geen luchtfilter meer op zijn motor had zitten en hij vermoedde dat deze een keer bij een valet parking is achter gebleven.

In december 2011 zagen we echter enkele verandering op straat. Men was sowieso al bezig om de stoepen hier en daar wat te verbeteren met betere "opritten" voor rolstoelen en kinderwagens, maar nu begon men ineens parkeervakken op de straat te schilderen. En we zagen zowaar ook iets wat op de paal van een parkeerautomaat leek.

En ja hoor, sinds december 2011 is het betaald parkeren Mexico Stad aan het veroveren. Langzaam maar zeker worden in steeds meer buurten witte vakken op de weg geschilderd en parkeerautomaten geplaatst. En wij vinden dit eigenlijk wel prima. Zo is er ineens veel meer plek om te parkeren. Helaas heeft het niet voor minder scheurende valet parking meneren gezorgd.

Het betaald parkeren geldt trouwens niet voor een hele straat, maar alleen voor de vakken. Buiten de vakken mag je dus nog steeds gratis parkeren, maar dat is dan wel bijna altijd voor de oprit van iemand anders, maar als je daar op bezoek bent is dat natuurlijk geen probleem.

De voorste auto staat in een vak en moet dus betalen, de achterste hoeft niet te betalen
De voorste auto staat in een vak en moet dus betalen, de achterste hoeft niet te betalen

Wat wij wel raar, maar ook wel lekker, vinden is dat voor auto's met diplomatieke kentekens (de onze dus) niet betaald hoeft te worden. Zo heeft een collega van Gabrielle al een keer een week lang iedere dag zonder te betalen en zonder problemen haar auto in onze straat geparkeerd.

Wat ons verbaasd is dat het betaald parkeren ook echt gehandhaafd wordt, handhaving van verkeersregels komt in Mexico eigenlijk niet voor. Zeker in het begin zagen we heel veel wielklemmen en nu, twee jaar later, zien we nog steeds auto's met een wielklem. En ze zijn niet mals die parkeerwachten. Op een gegeven moment had een moeder van een klasgenootje van Meike haar auto in zo'n parkeervak bij de school gezet zodat ze snel even haar kind kon ophalen. Toen ze een paar minuten later terug kwam had ze een klem, gelukkig was ze hoogzwanger en na heel veel gepraat is het haar toch gelukt om de klem er weer af te krijgen. Als ze niet hoogzwanger was geweest was dit vrijwel zeker niet gelukt.

De parkeerwachters, tja, voor een fiets hoef je geen parkeergeld te betalen
De parkeerwachters, tja, voor een fiets hoef je geen parkeergeld te betalen

We hebben van mensen die iets verderop wonen een nog mooier verhaal gehoord. Hun overburen hadden bezoek en dat bezoek had een wielklem gekregen. Maar dat was geen probleem, de buurman verdween terug in huis, kwam terug met een betonschaar en hupla het bezoek kon gewoon met hun eigen auto naar huis.

Een andere "oplossing" die we gezien hebben is dat iemand zelf een wielklem had gezet (maar dan zonder slot), waarschijnlijk in de hoop dat de parkeerwachters hem geen nieuwe zouden geven. Wij betwijfelen of dit werkt en verder loop je natuurlijk wel het risico dat iemand anders toch een slot aan de kabel doet en dan ben je wel de klos.

Een Mexicaanse wielklem
Een Mexicaanse wielklem

Wij zijn zeker niet de enige dit hier over schrijven:

De bovenstaande foto's hebben we samen met nog enkele andere foto's in een fotoalbum over (betaald) parkeren in Mexico Stad gezet.