April 2012, een auto huren / rijden in Mexico
Nadat we vorig jaar geen bezoek uit Nederland hebben gehad, hadden we in april ineens twee keer bezoek. En eerlijk is eerlijk, dit hebben we liever dan geen bezoek.

De instructiekaart die wij bij onze huurauto kregen
De instructiekaart die wij bij onze huurauto kregen
Dankzij deze bezoeken hebben we inmiddels ook, een beetje, ervaring met het huren van auto's in Mexico. We hebben zelf wel een auto, maar samen met vijf bezoekers passen we daar niet is. Dus om met Marius, Dawn en hun kinderen naar de piramides van Teotihuancán te kunnen moesten we iets anders verzinnen.

De eenvoudigste optie was een extra taxi regelen, die kost ± 800 pesos, brengt je er heen, wacht drie uur, en brengt te weer terug. Wij vinden dit niet duur, maar ook niet zo gezellig en dus gingen we wat rond bellen. Zo konden we een bus met chauffeur regelen voor ± 3.000 pesos. Verder hebben we geprobeerd om zelf een bus te huren, maar dat ging niet omdat de autoverhuur op de gewenste dag dicht zat. Uiteindelijk hebben we de sitio (taxistandplaats) die we altijd bellen als we een taxi nodig hebben gebeld. In eerste instantie hadden ze niets, maar na wat aandringen bleken ze nog iemand te kennen met een grote auto, geen bus, waar iedereen behalve Jacob in paste. Dat laatste was geen probleem, hij wilde sowieso thuis blijven. Dit kostte 1.600 pesos (exclusief fooi voor de chauffeur) en zo gingen Gabrielle en Meike met Marius, Dawn en hun kinderen op 5 april naar Teotihuacan.

Onze tweede ervaring was in ons all-inclusive (volpension) hotel in Playa del Carmen waar we met Marius, Dawn en hun kinderen zes dagen naar toe zijn geweest. Daar wilden we naar Chichén Itzá en besloten dat met een huurauto te doen. We hadden een grote auto gereserveerd, maar toen het zover was, bleek die er niet meer te zijn. Wel konden we een 12-persoons bus meekrijgen. Volgens de man van de verhuur mochten wij daar mee rijden, maar wij vertrouwden dat niet helemaal vooral ook omdat we gebruik wilden maken van de verzekering die Marius zijn credit card standaard biedt. Dus besloten we om twee gewone auto's te huren. Dit was zeker niet goedkoop, 2.300 pesos voor twee auto met onbeperkte kilometers. Het aardigst was de geplastificeerde instructie die we meekregen, zie het plaatje hiernaast.

De derde keer was niet zo zeer onze ervaring als wel die van Hans & Gerda die een rondreis met een huurauto, hotels en een paar excursies geboekt hadden bij Outsight Travel. Outsight Travel blijkt zaken te doen met Kamino Tours, een reisbureautje van een Nederlander hier in Mexico Stad. Van Kamino Tours kregen Hans & Gerda een nette en vrij uitgebreide route beschrijving inclusief een aantal pagina's met algemene informatie over Mexico. Na hun vakantie vonden Hans & Gerda de beschrijving op een aantal punten wat achterhaalt, maar dat weerhoudt ons er niet van om hun tekst met betrekking tot autorijden in Mexico hieronder weer te geven. Vooral het laatste stukje over de politie is erg aardig.

Uit de reisbeschrijving van Kamino Tours:


Wij willen u erop wijzen dat de afstanden vaak langer zijn dan u in eerste instantie denkt. Onderschat dat niet. Kilometers zeggen niet zo veel. De tijden die wij noemen zijn pure (gemiddelde) rijtijden, zonder stops, en kunnen behoorlijk oplopen door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden.
Het beste is om elke avond een planning voor de volgende dag te maken. Wij raden u aan om rond een uur of 8 's morgens te vertrekken op de rij dagen. Op sommige dagen is het mogelijk dat u niet alle beschreven attracties kunt bezoeken, u zult dan een keus moeten maken. Zorg steeds voor voldoende kontante pesos als u over tolwegen gaat rijden.

Tip:
Kijkt u de huurauto voor vertrek goed na op z.g.n. "verborgen" gebreken. Laat het kleinste deukje en/of krasje aantekenen op het formulier. Controleer of de juiste gereedschappen en het reservewiel in de auto aanwezig zijn.

Tanken

 • Benzine (gasolina): doe 'magna sin' in uw tank (dat is loodvrije benzine, kost ca. 7 pesos per liter) of de iets duurdere premium (ook loodvrij, kost ca. 10 pesos per liter).
 • Benzinestations accepteren geen creditcards en/of dollars.
 • De medewerkers van de stations verwachten na het tanken een fooi van ca. 5 pesos. Zelf tanken is niet mogelijk.
 • Kijk goed of de meter op 0 staat als men begint te tanken.
 • Tanken kan alleen bij Pemex tankstations (staatsbedrijf).
 • Zorg dat u steeds genoeg bezine heeft (nooit minder dan een kwart tank!). Op sommige trajecten zijn er weinig pompstations, en u kunt niet blindelings vertrouwen op de ingetekende tankstations op de wegenkaart.

Verkeer

 • Stoplichten staan aan de overkant van de kruising, dus stop tijdig!
 • Houdt u zich zoveel mogelijk aan de verkeersregels, die er wel degelijk zijn. Mexicanen nemen deze verkeersregels soms niet zo nauw en rijden meer 'op het gevoel'. Volg dit voorbeeld niet te sterk.
 • In de steden, waar meestal een straatpatroon met bokken is, wordt vaak een eenrichtingsverkeer systeem gehanteerd. Soms staan er borden, maar meestal zijn het de op de muur geschilderde pijlen die de juiste rijrichting aangeven. De rijrichtingen zijn vaak om en om, oftewel eerst een straat die naar links gaat, daarna een naar rechts.
 • Vermijd rijden in het donker!
 • Met name in de Yucatan geldt, dat als u bij een dorpje van de doorgaande weg af wilt, je moet doorrijden tot de Zocalo (centraal plein) van het dorpje. Met andere woorden, de "kruispunten" zijn dus de Zocalo's.
 • Verkeersborden met een rode rand zijn geen verbodsborden, verbodsborden hebben er ook een diagonale rode streep bij.
 • Rechts heeft ook hier voorrang, al zult u meer uitzonderingen dan bevestigingen op deze regel vinden.
 • u kunt aan alle kanten worden ingehaald, maar over het algemeen rijdt het snelste verkeer links.
 • Het gebruik van de achterlichten en koplampen om medeweggebruikers te seinen, is gemeengoed in Mexico. Ziet u tegemoet komend verkeer met de koplampen seinen, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand op de weg. Dit kan van alles zijn; van overstekende koeien tot een stilstaande vrachtwagen. De achterlichten worden vooral gebruikt om achterop komend verkeer te "helpen" met inhalen. Als de linker achterlampen knipperen, kunt u in de meeste gevallen inhalen (tenzij deze zelf gaat inhalen .. ). Als de rechter achterlichten gaan knipperen, moet u er nog even achter blijven (of het voertuig gaat rechtsaf slaan). Door beide achterlichten te laten knipperen, geeft de chauffeur aan dat hij gaat afremmen, bijvoorbeeld omdat deze gaat afslaan of een verkeersdrempel nadert.
 • Als u zelf wordt ingehaald, is het de gewoonte om zoveel mogelijks rechts te gaan rijden om de inhaler ruimte te geven. Op wegen waar een brede vluchtstrook is, wordt men zelfs geacht half op de vluchtstrook te gaan rijden.
 • Ziet u "hoopjes" takken op de weg liggen, dan betekent dit dat er een voertuig met panne staat (of heeft gestaan ... ). Dit zijn de alternatieve gevarendriehoeken in Mexico, rustig rijden dus. Vaak staat er ook iemand te zwaaien met een rode doek.
 • Om de Mexicanen te dwingen zich enigszins aan de toegestane snelheid te houden, zijn er door het hele land verkeersdrempels aangelegd. Dit onder het mom van van dik hout zaagt men planken: voor deze drempels moet echt wel geremd worden! Ze zijn soms wel, maar meestal niet goed aangegeven. Ze heten TOPE, of diverse variaties hierop zijn VlBRADOR, REDUCTOR of REDUCTOR DE VELOCIDAD. U vindt ze vooral bij scholen, ziekenhuizen en gevaarlijke kruizingen, maar ook wel zomaar op een doorgaande weg. Goed opletten dus!
  Door de lokale bevolking worden deze verkeersdrempels ook wel als extra verkooppunt jes gebruikt, maar stoppen om wat te kopen is geen goed idee, het veroorzaakt hinder voor de overige weggebruikers en op sommige punten is het zelfs gevaarlijk om te stoppen i.v.m achterop komend verkeer.
 • Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om weggebruikers te dwingen te stoppen, door een touw over de weg te spannen. Dit kan zijn om bananen aan de man te brengen of om geld in te zamelen voor het volgende dorpsfeest. Rem af, maar rij wel rustig door. Als men ziet dat u geen intentie heeft om te stoppen, laten ze het touw vanzelf zakken.
 • Misschien dat u ook wegwerkers tegenkomt die u om een donatie vragen ("para mi refresco" = voor mijn frisdank). Het is aan u, om deze lieden wat pesos toe te stoppen.
 • U zult waarschijnlijk verschillende soorten inspectieposten tegenkomen. Militairen kunnen u om uw paspoort (en visum) vragen en uw bagage controleren. Het gaat dan om dienstplichtige soldaatjes van ca. 18 jaar oud, en ze zijn in het algemeen erg vriendelijk. Ook de sanitaire dienst, die u meestal op de staatsgrens vindt, mag uw koffers openmaken. U mag geen verse etenswaren (fruit, vlees e.d.) in een andere deelstaat "invoeren". Alles zal vlot verlopen als u doet wat men vraagt.
 • Agenten die op kruispunten staan hebben een speciaal systeem van fluiten, wat soms nog wel eens verwarring oplevert. Een lange eenmalige fluittoon betekent stoppen, en continu kort gefluit betekent doorrijden.

Problemen

Krijgt u onderweg een lekke band, zoek dan naar een zgn. "vulcanizadora". Deze kleine werkplaatsjes vindt u volop langs doorgaande wegen. Voor andere technische problemen kunt u het beste naar een "talIer mecanico" gaan. Vraag vooraf naar de verwachte kosten, komen deze boven de 500 peso uit, neem dan kontakt op met het autoverhuurbedrijf voor goedkeuring.

Ongelukken

We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt, maar mocht u bij een ongeval betrokken raken, neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij. Zij sturen iemand om de schade op te nemen. De tegenpartij doet dit ook (als deze tenminste verzekerd is!) Meestal regelen de verzekeringsagenten de problemen dan onderling. Mocht er politie bij komen, dan kunt u een boete krijgen voor 'falta de precaucion' (gebrek aan voorzichtigheid). Ook als u geen schuld aan het ongeluk heeft!

Bekeuringen

 • Mocht u een overtreding hebben gemaakt, en een bekeuring ("multa") hebben gekregen, dan moet u deze te betalen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
 • Het kan zijn dat uw nummerplaat er wordt afgeschroefd als u bijv. fout geparkeerd staat. U kunt deze tegen betaling van uw bekeuring weer ophalen op het politiebureau.

Politie

Wij hopen dat u ervan verstoken blijft, maar helaas is het fenomeen "corrupte politieagent", nog niet helemaal verdwenen. Hier volgen een paar richtlijnen als u denkt het slachtoffer te zijn van een agent, die zijn macht misbruikt om een toerist geld afhandig te maken:
 • Als u aangehouden wordt door een agent dan spreekt u alleen Nederlands of gebrekkig Engels, ook al spreekt u vloeiend Spaans.
 • Geef nooit officiële documenten zoals paspoort en rijbewijs af, laat uw kopie zien.
 • Als u volgens de agent een vermeende overtreding heeft begaan, vraag dan om een officiële bekeuring ("multa") en geef nooit rechtstreeks geld aan de agent. Officieel is het zelfs zo dat toeristen geen bekeuringen hoeven te betalen!
 • Het kan zijn dat de agent ook om geld voor zijn "refresco" (frisdrank) gaat vragen, het is uiteraard beter om niks te geven.
 • Mocht het echt lastig gaan worden, dan kunt u de onderstaande tekst tonen, zeer effectief (uit het wetboek, artikel 152). Hierin staat het wetsartikel dat bepaalt dat toeristen geen bekeuringen hoeven te betalen. Officieel krijgt u dan wel een bekeuring, en moet u naar het gemeentehuis om deze bekeuring ongeldig te laten verklaren. In de praktijk zal de politieagent waarschijnlijk helemaal geen bekeuring uitschrijven omdat hij het veel te veel gedoe vindt!
 • Is de agent dan nóg niet onder de indruk, vraag hem dan om zijn identiteitsbewijs. Zeg: "su placa por favor" (soe plakka por fabor). Als hij deze inderdaad overhandigt, gaat u heel nauwkeurig alle gegevens overnemen, of doe net alsof u er een foto van maakt. Maak ook een foto van de patrouille. Meestal zijn de agenten nu zó nerveus dat ze wel afdruipen.
 • Helpt dit allemaal niet, bel dan naar het kantoor van Kamino Tours, terwijl de agenten nog aanwezig zijn (alleen in echte noodgevallen!).

Reglamento de transito capitulo XII: Apoyo al turista, Articulo 152
Reglamento de transito capitulo XII: Apoyo al turista, Articulo 152. We hebben ook een beter leesbare versie.