Maart 2012, (winter)weer in Mexico (Stad)
Als het gaat om het weer in Mexico (Stad) denken veel Nederlanders vooral aan veel zon en warm. Voor een groot deel klopt dit maar er is zeker meer. Ten eerste is er het regenseizoen (dat ongeveer gelijk loopt met het orkaanseizoen) van ± mei tot ± oktober. In die periode regent het in Mexico Stad ± 5 dagen per week, meestal een (paar) uur vanaf 17.00 uur of wat eerder of later. Dat het hard kan regenen hebben we in september 2009 al gemeld.

Waar veel Nederlanders geen weet van hebben is dat grote delen van Mexico bergachtig zijn, Mexico Stad ligt bijvoorbeeld op ruim 2.200 meter waarbij sommige stukken een paar honderd meter hoger liggen dan het centrum. Hierdoor kan het 's winters best fris worden in Mexico Stad. Vrijwel iedere winter zijn er wel enkele nachten dat collega's van Gabrielle die iets hoger wonen 's morgens hun autoruiten moeten krabben. Jacob liep afgelopen november ergens (op dik een half uur rijden van ons huis) te wandelen en zag daar 's morgens om 10.00 uur in de schaduw van enkele bomen nog een flink stuk bevroren gras. Helaas had hij op dat moment geen fatsoenlijk fototoestel bij zich.

Onze straat op zaterdag 10 maart 2012 rond 18.00 uur
Onze straat op zaterdag 10 maart 2012 rond 18.00 uur

Maar wat we op zaterdag 10 maart 2012 hebben meegemaakt was wat ons betreft uniek en we waren vooral erg blij dat we thuis waren. We waren die ochtend en aan het begin van de middag wezen wandelen en waren net een half uurtje thuis toen het rond 17.30 uur eerst flink begon te regenen waarna de regen overging in een echt enorme hagelbui. Deze hagelbui duurde iets van een half uur maar er viel zoveel dat er op zondag rond 11.00 uur nog steeds hagel op ons dakterras lag. Wat ons betreft vertellen de foto's in dit fotoalbum het verhaal beter dan we het zelf kunnen beschrijven. We hebben ook het verhaal van iemand anders over deze hagelbui gevonden.

Onze straat op zaterdag 10 maart 2012 rond 18.00 uur

En ook deze keer was het weer typisch Mexico Stad weer, mensen die een paar kilometer verderop wonen hebben totaal geen hagel gezien. Dit merken we regelmatig en is volgens ons een gevolg van het "bergachtige" weer in Mexico Stad, het weer is regelmatig erg lokaal. Zo kreeg een vriendin van ons twee weken eerder in het centrum van Mexico Stad in een flinke hagelbui op haar dak terwijl wij toen alleen wat regen hadden.

Op 25 februari 2012 vond Els dit een enorme hagelbui (en dat was het ook)
Op 25 februari 2012 vond Els dit een enorme hagelbui (en dat was het ook)

Tijdens een zoektocht naar wat meer informatie over winterweer in Mexico vonden we onder andere de volgende artikelen:
Winter weather leaves 40 dead from cold
Mexico cold snap leaves nine dead
Thirty-five zoo animals freeze to death in Mexico's coldest weather for 60 years
Monarch butterflies killed by snow in Mexican winter home

Maar buiten al het bovenstaande is het in Mexico (Stad) over het algemeen erg lekker weer, zie ook de onderstaande grafiekjes met temperaturen een neerslag. In het grafiekje van Mexico Stad kan je trouwens mooi zien dat er over het algemeen een groot verschil zit tussen de minimum en maximum temperatuur, een verschil van bijna 20 graden Celsius komt regelmatig voor. Hierdoor (en dankzij de regen) hebben we 's zomers geen airco nodig, maar is het 's winters, vooral 's avonds en 's morgens, vaak behoorlijk fris in ons appartement waar, zoals in vrijwel alle huizen en appartementen hier, geen verwarming in zit.

Mexico Stad


Acapulco


Cancun


Cuidad Juarez


Oaxaca


Veracruz


De techniek voor de bovenstaande grafieken hebben we van Open Flash Chart. De gegevens voor de bovenstaande grafieken hebben we van Weather2Travel.com gehaald.