November 2011, piñata's en kinderfeestjes in Mexico
Sinds het begin dit schooljaar wordt Meike met enige (on)regelmaat uitgenodigd op verjaardagsfeestjes van klas-/schoolgenootjes. Wat ons hierbij opvalt is dat ze in de vijf maanden die ze vorig jaar op dezelfde school zat nooit en nu ineens wel wordt uitgenodigd. Sommige kinderen (ouders) lijken de hele klas uit te nodigden terwijl andere wat meer lijken te kiezen.

Uiteraard zijn de feestjes waar Meike voor wordt uitgenodigd niet representatief voor het gemiddelde Mexicaanse feestje. De gemiddelde Mexicaan heeft nu eenmaal veel minder geld te besteden dan de ouders van de kinderen die bij Meike op school zitten. Gelukkig zitten de kinderen van de echt rijke Mexicanen op andere scholen zodat het allemaal nog een beetje menselijk is.

Een standaard kinderfeestje, een act voor de kinderen, en minstens zoveel ouders als kinderen
Een standaard kinderfeestje, een act voor de kinderen, en minstens zoveel ouders als kinderen

De kinderfeestjes waar wij komen zien er over het algemeen als volgt uit. Ongeveer een half uur na de aangegeven begin tijd komen de meeste kinderen aan. Zij worden gebracht door één of beide ouders en deze ouders blijven vrijwel allemaal tot het feest is afgelopen. Dus reken met de catering op minstens even veel volwassenen als kinderen !

Over het algemeen is er iets van een springkussen en/of mensen die wat kunstjes doen / liedjes zingen / gezichten beschilderen / etc. Hier zijn de kinderen een paar uur zoet mee en ondertussen kletsen / eten / drinken de ouders wat aan de speciaal voor hen klaargezette tafels. Soms is dit best gezellig en soms zit je gewoon te wachten tot je weer naar huis kunt.

Een echt prinsessenfeestje
Een echt prinsessenfeestje

Ergens rond 17.00 uur (of iets later) komt dan meestal het hoogtepunt van het feest, de piñata. Een piñata is een ding van papier-maché waar meestal snoep in zit. Origineel heeft een piñata de vorm van een ster met zeven punten, maar op de meeste (kinder)feestjes heeft de piñata de vorm van het thema van het feest, een prinses, een hondje, Mickey Mouse, etc. Ook schijnt er soms wat anders dan snoep in te zitten, we hebben een verhaal gehoord over zakjes water, wat een erg leuk effect had, en tijdens een feestje op de school van Meike zat er met name fruit in.

Zo ziet dat er ongeveer uit, piñata meppen op een kinderfeestje

Zodra de piñata aan het touw hangt mogen de kinderen de piñata slaan, de kleinste eerst en vervolgens ongeveer op leeftijd / lengte. Het is de bedoeling dat de kinderen de piñata kapot slaan zodat het snoep eruit valt wat vervolgens een flinke duik van alle kinderen oplevert want wie er het eerste bij is, kan het meeste snoep verzamelen. Om het verzamelde snoep mee te kunnen nemen worden van te voren plastic zakjes uitgedeeld.

Het duurde even voordat Meike dit principe door had en de eerste paar keer kwam ze vaak niet verder dan één lolly of zo. Het komt regelmatig voor dat enkele kinderen vrijwel niets te pakken krijgen en daar zijn oplossingen voor. De organiserende ouders hebben vaak nog wat snoep achter de hand dat vervolgens uitgedeeld wordt aan de kinderen die weinig of niets hebben. Verder hebben we ook al regelmatig gezien dat de grootste graaiers wat uitdeelde aan de kinderen die veel minder hadden.

Sommige kinderen begrijpen heel goed wat de bedoeling van zo'n piñata is
Sommige kinderen begrijpen heel goed wat de bedoeling van zo"n piñata is

Het is trouwens niet per se verstandig om een piñata te hebben die past bij het thema van het feest / het favoriete dier of stripfiguur van je kind. We hebben het namelijk al een keer meegemaakt dat de jarig job helemaal uit haar dak ging omdat haar favoriet stuk geslagen werd.

Tijdens het piñata meppen zingen de omstanders een liedje (als ze zin hebben tenminste) en als dat liedje afgelopen is, is het volgende kind aan de beurt. Dat liedje gaat als volgt: