Juli 2011, huisvuil (afval) scheiden / ophalen in Mexico Stad
Toen we ruim twee jaar geleden net in Mexico woonden en onze lerares Spaans vroegen hoe het zat met het oud papier, snapte ze niet waar we het over hadden. Al snel werd ons duidelijk dat afvalscheiden iets was dat de mensen bij ons in de buurt niet deden. Maar als je op straat goed om je heen keek zag je wel mannetjes met karren met oud papier / karton en zag je ook mensen die plastic flesjes verzamelden.

Zo nu en dan zien wij een mannetje met z'n soort karretje oud papier ophalen
Zo nu en dan zien wij een mannetje met z'n soort karretje oud papier ophalen

De regels met betrekking tot huisafval in ons appartement waren eenvoudig. Het enige wat we hoefden te doen was de zooi bij de trap neer zetten en dan verdween het vanzelf. Ja, het klinkt raar, bij de trap neer zetten, maar ondanks dat ons "appartementencomplex" maar drie verdiepingen hoog is, is alles er op gericht dat je met de lift en niet met de trap gaat. De trap is eigenlijk alleen bedoeld voor personeel, werkvolk en de afvoer van de vuilnis.

Omdat we het zo gewend waren, het weinig moeite was en omdat er misschien hier of daar iemand zelfs wel een centje aan kon verdienen, zijn we vanaf het begin ons papier apart blijven houden en hebben we dat telkens in een aparte doos of zak bij de trap gezet.

Het echte afvalscheiden gebeurt achter de vuilniswagen
Het echte afvalscheiden gebeurt achter de vuilniswagen

Na een kleine twee jaar, ergens rond april, kregen we het bericht dat we vanaf eind 2011 het organisch afval apart zouden moeten houden. Uiteraard veranderde dit en werd het niet eind 2011 maar min of meer per direct. Omdat we toch bezig waren hebben we toen ook maar besloten om onze plastic flessen, wat ons betreft vooral melkflessen, ook in een aparte zak te stoppen. We zijn nog niet zo ver als de gemiddelde Nederlander, er ontbreekt nog iets voor het glas en het blik, maar met vier aparte zakken / dozen voor de verschillende soorten afval denken wij dat we wel tot de top van de afvalscheiders in Mexico horen.

Soms is het gewoon handiger om in de vuilniswagen te gaan staan
Soms is het gewoon handiger om in de vuilniswagen te gaan staan

Het echte afvalscheiden in Mexico gebeurt niet thuis, nee, dat doen de vuilnismannen die de rotzooi komen ophalen. Als je, bij ons in de buurt met name 's morgens, een beetje oplet als je door een wijk rijdt, zie je rechtmatig ergens een vuilniswagen stil staan terwijl achter de vuilniswagen enkele mannen, nooit vrouwen, bezig zijn om in ieder geval het papier en de plastic fessen uit de zooi te zoeken. Het zal je werk maar zijn.

Het recyclestation bij de supermarkt, de grote zegt genoeg over het gebruik
Het recyclestation bij de supermarkt, de grote zegt genoeg over het gebruik

Ook bij enkele winkels staan tegenwoordig borden / bakken om afval gescheiden in te kunnen leveren. Voor zover wij kunnen zien loopt dit, net als het thuis scheiden van afval, nog niet zo goed. Maar alle begin is moeilijk en wie weet heeft de gemiddelde Mexicaan over 10 jaar ook vijf of meer vuilnisbakken voor de verschillende soorten afval.

We hebben naast de bovenstaande foto's ook een apart fotoalbum gemaakt met enkele extra foto's over het ophalen / scheiden van huisvuil (afval) in Mexico Stad.