Mei 2011, fietsen in Mexico Stad
Veel mensen in Mexico Stad klagen over het verkeer. Soms zit het mee, maar heel vaak zit het tegen. Hierbij hebben we het uiteraard over mensen die met de auto door Mexico Stad rijden. Je kan echter ook met het openbaar vervoer, micro bus, trolleybus, metrobus en metro, ze zijn er allemaal.

Als je fietst schijnt het dragen van een helm verplicht te zijn, maar vrijwel niemand doet dat
Als je fietst schijnt het dragen van een helm verplicht te zijn, maar vrijwel niemand doet dat
Een heel andere optie is de fiets. Maar we spreken maar weinig mensen die voor hun dagelijkse vervoer gebruik durven te maken van een fiets. De meeste mensen vinden het verkeer in Mexico Stad veel te gevaarlijk om te fietsen. En inderdaad fietsen in Mexico Stad is niet bijzonder veilig, zie bijvoorbeeld deze websites:

Hier staat tegen over dat men in Mexico Stad flink bezig is om het fietsen te promoten. Hiervoor wordt iedere zondag(ochtend) een deel van de stad afgezet zodat iedereen "veilig" een stukje kan fietsen. Verder is er het Ecobici fietshuur systeem (zie deze website of deze website) en moet het aantal fietspaden flink uitgebreid worden. Zelfs de Nederlandse ambassade en het Nederlandse bedrijfsleven proberen hun steentje bij te dragen, zie deze twee artikelen uit de PoPo van maart / april 2010 en november / december 2010.

Overigens kunnen wij uit eigen ervaring bevestigen dat het aantal fietspaden in Mexico Stad langzaam maar zeker toeneemt. Al zegt het aantal fietspaden natuurlijk niet zo veel want in Mexico Stad fiets je, net als in de gemiddelde stad, vooral over wegen in woonwijken en niet over fietspaden.

Ons favoriete fietspad (langs de Reforma) heeft zelfs speciale stoplichten voor fietsers
Ons favoriete fietspad (langs de Reforma) heeft zelfs speciale stoplichten voor fietsers

Toen wij richting Mexico vertrokken dachten we niet dat we er veel zouden fietsen, het is tenslotte een stad in de bergen (Mexico Stad ligt op ongeveer 2.300 meter hoogte). Maar dat valt dus erg mee, het centrum en een groot deel van het gebied er omheen is min of meer vlak. Helaas zijn de "wijk" waar de Nederlandse ambassade staat (Santa Fe) en de woonwijken daar omheen wel erg bergachtig. Voor Gabrielle is het dus min of meer onmogelijk om naar haar werk te fietsen.

In Mexico Stad hebben ze niet alleen fietspaden, maar ook fietsbruggen om over drukke wegen heen te komen. Helaas gaat het wel eens mis met zo'n brug.
In Mexico Stad hebben ze niet alleen fietspaden, maar ook fietsbruggen en -tunnels. Helaas gaat het wel eens mis met zo'n brug.

Vooral Jacob fiets bijna dagelijks. Hij is typisch zo iemand die denkt, "die ongelukken, dat overkomt mij niet". De afgelopen twee jaar is dit min over meer goed gegaan. Al heeft hij inmiddels wel twee kleine ongelukjes gescoord.
Zo is hij een keer tegen een opengaande autodeur aangereden. Zelf had hij hier geen last van, maar de voorvork van zijn Gazelle was wel krom. Gelukkig zaten er aardige mensen in de auto en zij hebben de kosten betaald voor het kopen van een nieuwe voorvork en het opsturen van dat ding naar Mexico.
De tweede keer is hij van achteren aangereden door een auto die achter hem voor het rode stoplicht stond. Toen het groen werd trok deze auto harder op dan Jacob en reed zo tegen zijn achterspatbord aan. Doordat zijn spatbord tegen zijn achterband gebogen zat kon Jacob niet verder. De bellende automobilist wel, dus die reed gezellig verder. Gelukkig was er een omstander die Jacob wel wilde helpen met het terug buigen van zijn spatbord zodat ook hij weer verder kon.

Dit soort mannetjes / bezorgers zijn de meest voorkomende fietsers in het centrum van Mexico Stad
Dit soort mannetjes / bezorgers zijn de meest voorkomende fietsers in het centrum van Mexico Stad

Het verkeer is zeker een probleem, maar de kwaliteit van het wegdek is dat zeker ook. Vrijwel alle wegen zitten vol met hobbels en gaten wat fietsen niet erg comfortabel en soms gewoon gevaarlijk maakt. Vooral 's avonds zie je die gaten in de slecht verlichte straten soms niet waardoor je er recht in rijdt. Jacob heeft zo een keer een flinke deuk in de velg van zijn achterwiel gereden. Hier kwam hij een paar dagen later achter toen zijn buitenband van de velg was geraakt en zijn binnenband tegen het frame van zijn fiets aanliep. Op dat moment zat er dus niets anders op dan de achterband een beetje leeg te laten lopen en te voet terug te gaan naar huis. Daar kon hij met een paar flinke klappen met een hamer het probleem gelukkig oplossen.

Naast het verkeer zijn dit soort gaten een groot gevaar voor fietsers in Mexico Stad
Naast het verkeer zijn dit soort gaten een groot gevaar voor fietsers in Mexico Stad

Wij zijn zeker niet overal in Mexico Stad geweest en kunnen alleen vertellen over de wijken waar we wel geweest zijn. Hierbij is het ons opgevallen dat met name Coyoacán een erg fietsvriendelijk wijk is. Als men in alle wijken het gaat doen zoals in Coyoacán dan komt het vast wel goed met de fiets en Mexico Stad.

Dat niet iedereen in Mexico Stad het beste met fietsers voor heeft blijkt onder andere uit dit voorval in augustus 2011.

Naast de bovenstaande foto's hebben een fotoalbum met 22 foto's en één filmpje over fietsen (op zondag en in het algemeen) in Mexico Stad gemaakt.