April 2011, carcarones zoeken, een leuke Mexicaanse traditie
De eerste drie weken van april waren we op vakantie in Nederland. Tijdens deze vakantie moest Gabrielle drie dagen en Jacob een paar keer een paar uurtjes werken, maar voor de rest waren we min of meer vrij. Dat wil zeggen we hadden iedere dag minstens één en soms drie afspraken, maar dat deden we zelf en zo konden we lekker bijkletsen met familie, vrienden, oud-collega's, etc. Helaas konden we niet bij iedereen langs, maar gelukkig was er wel tijd voor een heerlijk weekend wandelen in de Ardennen.

Op donderdag 21 april kwamen we terug in Mexico Stad, dat was midden in de heilige week (Semana Santa) en dat was te merken, heel veel mensen waren de stad uit zodat onze taxi van het vliegveld naar huis lekker kon doorrijden. De eerste dagen thuis was het dus lekker rustig in de stad.

Uiteraard wordt ook in Mexico Stad koninginnedag gevierd. En ondanks dat we voor ons gevoel al ruim twee jaar in Mexico Stad wonen vierden we dit jaar voor het eerst Koninginnedag in Mexico Stad. Het eerste jaar, we waren toen net aangekomen, werd alles afgelast in verband met de Mexicaanse griep en vorig jaar waren we er niet omdat we tijdelijk naar China verhuisd waren.

Op woensdag 27 april was er de receptie van de Nederlandse ambassade waarbij, naar onze mening, opvallend weinig Nederlanders aanwezig waren. Wat ons verder opviel was dat niet alleen het Wilhelmus maar ook het Mexicaanse volkslied gezongen werd. Het Mexicaanse Volkslied was als eerste aan de beurt en werd heel zacht gezongen, dus wij dachten, dat zal met het Wilhelmus wel beter gaan. Niets was echter minder waar, met de muziek van het Wilhelmus werd vrijwel niet meegezongen.

Op zaterdag 30 april was het feest van de Nederlandse Vereniging. Helaas konden we geen oppas voor Meike vinden zodat Gabrielle daar alleen heen geweest is. Het was een erg gezellig feest en we hopen dat we er volgend jaar samen heen kunnen.

De kinderen en hun ouders verzamelen zich in de garage
De kinderen en hun ouders verzamelen zich in de garage

Tot slot waren we uitgenodigd om op 1 mei mee te doen met een, verlate, Mexicaanse paastraditie, carcarones zoeken. Carcarones zijn lege eierschalen gevuld met (een beetje) confetti. Het idee is dat je die dingen in de tuin verstopt en dat de kinderen ze opzoeken. Vervolgens is het echte feest om de eieren op (of liever boven) iemand anders zijn of haar hoofd kapot te maken zodat hij of zij flink onder de confetti komt te zitten.

Wij waren uitgenodigd door een Mexicaan die Gabrielle via haar werk kent. Iedereen moest om 12.00 uur aanwezig zijn en weet je wat, Mexicanen zijn nooit op tijd, maar deze keer dus wel. Tegen 12.00 uur verzamelden zich een flink aantal gezinnen met kleine kinderen en na een korte uitleg over de regels stormden de wat oudere kinderen om iets over 12.00 uur naar buiten. Gelukkig was de tuin in tweeën gedeeld zodat de kleintjes, waar Meike ook bij hoorde, ook een kans kregen om wat eieren te vinden.

Kijk, daar liggen allemaal eieren
Kijk, daar liggen allemaal eieren

Echt zoeken hoefde je niet, het gezin waar we waren had het hele jaar eierschalen gespaard en meer dan 1.000 met confetti gevulde eieren in de tuin verstopt / gelegd. Het was overigens wel duidelijk dat wij ons slecht voorbereid hadden, we zien de andere kinderen vrijwel allemaal met een mandje waarvan sommige hele grote, die gingen er echt voor.

Zoals je mocht verwachten lieten de ouders zich ook niet onbetuigd en binnen een paar minuten waren alle eieren uit de tuin verdwenen. Meike had er ook een paar weten op te rapen, maar de meeste waren al weg voordat ze doorhad wat de bedoeling was. Gelukkig was hier rekening mee gehouden en werden er ook nog wat eieren uitgedeeld. Verder kreeg ze hier en daar ook nog een extra ei toegestopt zodat ze meer dan genoeg eieren had om kapotte maken. Ze vond het allemaal erg leuk.

Dit jongetje en Meike hebben samen grote pret
Dit jongetje en Meike hebben samen grote pret

Het was allemaal erg goed georganiseerd, er waren niet alleen heel veel carcarones maar er waren ook wat hapjes en drinken zodat het allemaal erg gezellig was. Tegen 13.00 uur vertrokken wij, net als de meeste andere mensen, onze gastheer en -dames hartelijk dankend voor dit feestje en met een flink vervuilde tuin achterlatend.

Voor meer foto's van het carcarones zoeken kijk je in dit fotoalbum met 14 foto's van het carcarones zoeken, dat is inclusief de bovenstaande foto's.