December 2010, de derde lekkage in 18 maanden
Afgelopen oktober schreven we een verhaalt over de niet zo geweldige bouwkwaliteiten van de Mexicanen. In november schreven we dat wanneer je in Mexico Stad wilt klussen, het kopen van de benodigde spullen redelijk te doen is. Wat we beide keren niet schreven was dat Mexicanen niet zulke geweldige klussers zijn, maar dat is dus wel zo. Begin december werden we daar weer eens mee geconfronteerd.

Op een gegeven moment kwam Jacob beneden en hoorde hij water klateren. Wat bleek, in de ruimte waar onze wasmachine staat leek een warm waterleiding gebarsten en daar kwam dus kokend heet water uitgespoten.
Gelukkig kon Jacob nog net bij de hoofdkraan naar de geiser, die in dezelfde ruimte hangt, zodat hij het water kon afsluiten. Maar toen hij nog eens keek, bleek de leiding niet gebarsten maar dat er een overdrukventiel op de warmwaterleiding zit en dat was opengesprongen ? ! ?

Even later bleek dat vrijwel alle (vijf) appartementen in ons gebouw wateroverlast hadden. Er was die middag namelijk onderhoud gepleegd aan de waterinstallatie en de monteur dat "iets" te veel druk op de leidingen gezet. Inmiddels zijn we een maand verder en het lijkt erop dat de leidingen etc. het gewoon hebben gehouden.

Toch hadden wij nog wel een probleem, we hebben in ons aanrecht zelf een waterfilter gemonteerd met een extra kraantje op het aanrecht zodat we daar drinkbaar water uit kunnen tappen. De houder van het waterfilter bleek echter niet bestand tegen de extra druk en is uit elkaar gebarsten. Op het moment zelf liep het water gewoon uit het aanrechtkastje zo de keuken in.

Helaas verkoopt de winkel, Liverpool, waar we het ding gekocht hebben dit model waterfilter niet meer. Ook bij gespecialiseerde waterfilterwinkels in het centrum konden we geen passende houder met filter vinden. In het centrum hebben ze wel veel goedkopere filters, maar die filteren alleen zand, geur en dat soort dingen en niet de bacteriën die wij juist graag uit het water gefilterd willen hebben. Uiteindelijk hebben we bij Palacio de Hierro een nieuw waterfilter gekocht.

De uitdaging is nu om de schade vergoed te krijgen. Inmiddels hebben we hierover een aantal e-mailtjes gestuurd naar de tussenpersoon van onze huisbaas. Maar zoals altijd reageert hij natuurlijk niet op dit soort mailtjes. Behalve die ene keer toen we schreven dat we de kosten wel op de komende huur zouden inhouden, toen reageerde hij diezelfde dag nog. Sindsdien hebben we echter niets meer van hem gehoord, dus waarschijnlijk zit er niets anders op dan de kosten van de komende huurbetaling af te trekken.

Overigens was dit niet de eerste keer dat we flink wateroverlast hadden. De eerste keer was in september 2009 en van de zomer hadden we in het hok van de wasmachine wel een gesprongen leiding. Of eigenlijk was het koppelstuk tussen de waterleiding en de koudwaterkraan van de wasbak die daar zit gebarsten. Dus in de 18 maanden dat we nu in ons appartement wonen hebben we drie keer een lekkage gehad, we zijn benieuwd of we dit ritme de komende jaren vol blijven houden.