November 2010, doe-het-zelven in Mexico Stad
In de tijd dat we nog in Den Haag woonden hebben we zelf redelijk wat geklust Als het om doe-het-zelver gaat is Mexico Stad niet persé een slechte stad om te wonen. Zelfs bij ons in het chique Polanco heb je namelijk diverse fretteria's (ijzerwarenzaken) waar je van alles en nog wat kunt kopen. Het probleem met deze winkeltjes is echter dat ze wel van alles en nog wat verkopen, maar meestal niet wat wij zoeken.

Een van de fretteria's bij ons in de buurt
Een van de fretteria's bij ons in de buurt

Daarnaast zit er bij ons in de buurt ook een Comex een verfwinkelketen die vooral bekend is van zijn enorme emmer (25 liter of zo) met muur verf. Voor elektronica hebben we dan nog de Steren waar je terecht kunt voor zekeringen, snoertjes, transformators etc. Verder weten we inmiddels drie verschillende winkels van de Home Depot te zitten. Dit is een soort Gamma die vanuit de Verenigde Staten in Mexico is geland. Dit is de winkel waar we meestal heen gaan als we spullen nodig hebben om te klussen.
Mocht je op zoek zijn naar (tweedehands) onderdelen voor een koelkast, koffiezetapparaat of iets dergelijks, dan kan je het beste naar het centrum gaan. Daar heb je in het gebied ten oosten van metrostation Juarez allerlei winkels en winkeltjes waar je de meest vage onderdelen voor van alles en nog wat kunt kopen.
Dankzij al deze winkels en de spullen die ze verkopen is een beetje klussen meestal geen probleem. We hebben echter wel een uitzondering gevonden, even een plankje schilderen.

Een Comex winkel, de grote emmers muurverf zijn prominent aanwezig
Een Comex winkel, de grote emmers muurverf zijn prominent aanwezig

Toen we in juli met Meike terugkwamen in Mexico wilden we een paar hekjes voor onze trap hebben. We hebben bij de Home Depot en de Idea een paar kant en klare hekjes gezien, maar voor die dingen betaal je de hoofdprijs en vervolgens krijg je en paar stukjes plastic waar je, naar onze inschatting, meer last dan gemak van hebt.
Dus ging Jacob aan de slag met wat hout dat we nog hadden. Voor de verf gingen we naar de Home Depot. Maar daar hebben ze niet als bij de Karwij een heel rek met potten met allemaal kleurtjes. Nee, je mag een kleur uitzoeken en dan mengen ze die terplekke voor je. Dit is op zich geen probleem, zolang je maar minimaal een liter verf nodig hebt. Zo kwamen we met een liter verf thuis terwijl we amper een vierkante meter hout hoefden te verven.

Achteraf was Jacob wel blij met deze grote hoeveelheid verf, want ze dekt helemaal niet en van grondverf hadden ze bij de Home Depot ook nog nooit gehoord. Als gevolg hiervan was de pot toch zo'n beetje leeg tegen de tijd dat Jacob de hekjes geverfd had. Gelukkig was het verf op waterbasis die op dagen met mooi weer snel droogde zodat we binnen vijf dagen de benodigde acht tot tien lagen verf op het hout konden smeren.

Het kostte nogal wat moeite, maar uiteindelijk is zelfs Jacob tevreden met het resultaat
Het kostte nogal wat moeite, maar uiteindelijk is zelfs Jacob tevreden met het resultaat

Na de hekjes had Jacob de zin in klussen weer helemaal te pakken en verzon hij het plan om voor op de kamer van Meike een grote Nijntje met wat sterretjes te zagen en schilderen. Dat zagen etc. was met behulp van een beamer en een decoupeerzaag snel gebeurd. Maar toen moest alles geschilderd worden en de sterretjes het liefst in verschillende kleuren. Dus ging Jacob op zoek naar kleine potjes verf. Maar niemand die we vroegen wist waar je kleine potjes (0,25 liter of zo) kon kopen. De meeste mensen kwamen niet verder dan "heb je de Comex al geprobeerd?".

Dus ging Jacob het toch maar eens bij de Comex proberen. En waarachtig dat hadden ze kleine potjes verf met verschillende kleuren. Perfect, hij blij. Deze keer was het geen verf op waterbasis, dus kocht hij er meteen een fles thinner bij. Ja, dat is nog iets vluchtiger / dunner dan de terpentine die hij in Nederland gewend was.
Helaas was dit tijdens het verven ook de merken. Het mocht dan totaal andere verf zijn dan de verf die we bij de Home Depot gekocht hadden, dekken deed het net zo slecht. Verder droogde deze verf net iets minder snel waardoor het uiteindelijk meer dan twee weken duurde voordat alles geschilderd was. Dus ja, klussen in Mexico kan best aardig, maar soms kost het net iets meer tijd dan je zou willen.