Oktober 2010, ons appartement was bijna afgebrand
Inmiddels wonen we bijna anderhalf jaar in Mexico Stad en hebben we wat ervaring met de manier waarop men hier bouwt en wij hebben daar niet veel vertrouwen in. We geloven wel dat men redelijk stevige gebouwen neerzet, dat moet ook wel want je hebt hier regelmatig flinke aardbevingen, maar het duurt erg lang voor iets klaar is en de afwerking is gewoon slecht. Verder valt het ons op dat er bij de bouwplaatsen bij ons in de buurt nog heel veel met de hand gebeurt. Zo werden er bij de bouw van het kantoor achter ons appartement met de hand grote stalen balken voor de dragende constructie omhoog gesjord.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Ten aanzien van de afwerking hebben we vooral ervaring met ons eigen appartement. We hebben een mooi en erg ruim appartement, maar om de haverklap gaat er van alles kapot of begint het te lekken. En dan hebben we het nog niet over de ramen die met een beetje kit zijn vastgezet en de volstrekt onduidelijk bekabeling in het huis. In de slaapkamer van Meike zitten bijvoorbeeld meer stopcontacten dan in de woonkamer.

Zolang je telefoon en tv het doen moet je hier vooral afblijven
Zolang je telefoon en tv het doen moet je hier vooral afblijven
Gelukkig hebben we een redelijk soepele huisbaas en tussenpersoon. Dus als we een mailtje sturen dat het raam (de deur) naar ons terras niet meer open gaat, komen er de volgende dag drie mannetjes en als ze na een half uurtje weer weggaan is het euvel weer verholpen. Ook de kapotte geiser werd binnen een dag vervangen.
Wat overigens wel opvalt is dat alle mannen die iets komen repareren, een geiser, een raam, een deur of een oven, altijd een kitspuit in de hand hebben. Dat lijkt hier een heel belangrijk stuk gereedschap.

Een bijzonder "reparatie" was trouwens die van onze oven. Toen we onze (gas)oven voor het eerst aanzette, begon het na een poosje flink te stinken in huis. We hebben hem vervolgens goed schoongemaakt en een keertje gemopperd tegen onze tussenpersoon. Het stinken werd wel minder, maar ging nooit helemaal weg. Verder hadden we nog een probleem met de onze oven, zodra hij aanstond werd het in het kastje onder de oven zo warm dat we daar eigenlijk alleen ovenschalen in durfden te zetten.

Op een gegeven moment wilden we een achter de oven zijn en trokken we dat ding naar voren. Toen werd heel veel duidelijk, de plank onder de oven was bijna volledig verkoold ! !

Oeps, volgens ons dit niet helemaal goed
Oeps, volgens ons dit niet helemaal goed

Helaas duurde het iets langer voordat dit probleem werd opgelost. Eerst kwam er iemand van de keukenboer kijken. Tja, zei hij, er hoort achter deze oven een kanaal te zitten zodat de hitte van de oven achter de kastjes langs omhoog en weg kan. Zoiets zat er dus niet, onze oven zit in een vrijwel dichte inham in onze keuken. Het maken van zo'n luchtkanaal zou een vrij ingrijpende aanpassing van de keuken zijn. Dus nadat hij geweest was hoorden we een aantal weken niets.

Vervolgens maar weer eens een sms'je gestuurd. Prompt kwam er een andere mannetje kijken. Tja, dit was niet goed en hij vertrok weer. Weer hoorden we een aantal weken niets. Dus wij nu maar even bellen. Uiteraard kwam er nu weer iemand anders kijken en ook hij had meteen door dat er iets niet klopte en was snel weer weg. Maar nu kwamen er een week later drie mannen. Ja, als er iets gerepareerd moet worden komen ze altijd met z'n drieën, twee om het werk te doen en eentje om toezicht te houden.

De oplossing hadden ze ook bij zich, een soort betonnen plaat die onder de oven moest, alleen, hij paste niet, te breed. Dus kwamen ze 's middags terug, legden de plank onder de oven en daarmee zou het probleem opgelost zijn. De plank paste trouwens nog steeds maar net, hij was eigenlijk iets te dik, maar met flink hard duwen kregen ze de oven toch terug in de kast.

De plank die moet voorkomen dat onze keuken in de fik vliegt als we de oven aandoen De plank die moet voorkomen dat onze keuken in de fik vliegt als we de oven aandoen
De plank die moet voorkomen dat onze keuken in de fik vliegt als we de oven aandoen

Wij vonden dit echt een belachelijke oplossing. Het probleem was namelijk dat de hitte van de oven zich ophoopte in de kast waar de oven in stond. Door een plank onder de oven te leggen werd de ruimte boven de oven kleiner waardoor er nog minder ventilatie was. Maar ja, Jacob had zoiets van, laat maar zitten, ik kijk er zelf wel een keertje na. Het was ons inmiddels al lang duidelijk dat een echte oplossing, het luchtkanaal, er zonder heel veel gezeur niet zou komen.

Gelukkig heeft Jacob even gekeken naar de "oplossing" van de Mexicaanse vakmannen want de plank boven de oven bleek ook al behoorlijk zwart. Verder zaten er onder de oven twee houten planken en door de bovenste, min of meer verkoolde, plank uit de kast te halen zakte de oven zo ver dat er net iets meer ruimte boven de oven was dan voorheen.
Verder leek het erop dat de "betonnen" plank, die aan één kant behoorlijk van gips leek, met de verkeerde (= gips) kant omhoog lag. Dus Jacob heeft die plank ook maar even omgedraaid.

De plank boven onze oven ziet er ook niet helemaal fris meer uit
De plank boven onze oven ziet er ook niet helemaal fris meer uit

Inmiddels hebben we de oven weer regelmatig gebruikt en weet je wat, het lijkt allemaal te werken. Het gaat niet meer stinken als we de oven aanzetten en ook in het kastje onder de oven wordt het lang niet meer zo warm als eerst. Zo zie je maar, het idee was wel goed, maar met de uitvoering / afwerking moet je ze soms een beetje helpen.