September 2010, Mexico bestaat 200 jaar
Mexico 2010 Dit jaar, 2010, is het 200 jaar geleden dat Mexico onafhankelijk werd en 100 jaar geleden dat de revolutie uitbrak. Ondanks dat het eerste op 16 september was en het tweede op 20 november begon worden beide feiten dit jaar min of meer tegelijk gevierd.

Eigenlijk gaat dit hele feest min of meer ongemerkt aan ons voorbij. Het belangrijkste wat we er van zien zijn allerlei borden met "Ruta 2010" die op vele plaatsen langs de weg staan en die plaatsen in Mexico die een rol speelden in een van de twee gebeurtenissen met elkaar verbindt. In september hebben we echt ons best gedaan om iets van de festiviteiten mee te maken, maar dat viel niet mee.

Op 16 en 17 september had iedereen vrij en wij dachten dus dat op die dagen dus de meeste festiviteiten zouden plaatsvinden. Echter, hoe we ook zochten, nergens konden we fatsoenlijke informatie vinden over wat, wanneer en waar.
Dus uiteindelijk kwamen we niet verder dan een bezoek aan de militaire parade. Voor zover wij wisten zou deze om 10.00 uur beginnen en zou men een route afleggen die liep van de Zócalo naar Bosque de Chapultepec. Dus vertrokken wij rond 10.15 uur op de fiets richting Bosque de Chapultepec. Daar waren al gezellig wat mensen, prima, dan gaat hier in ieder geval dus iets gebeuren.
Wij vonden een plekje op de brug over de Interior en hoe langer we daar stonden hoe drukker het werd. En dat niet alleen, de zon begint ook steeds strakker te schijnen. Helaas is er naast het bekijken van alle andere mensen die staan te wachten of op zoek zijn naar een goed plekje niet zo veel te doen. Na anderhalf uur hebben we nog niets dat op een militaire parade lijkt gezien.

Gelukkig komen er om even na 12.00 uur een paar vliegtuigen over, dat geeft wat afleiding. Helaas wordt het dan langzaam maar zeker ook tijd voor Meike (en onze) lunch en Meike haar middagslaapje. Dus om 12.30 uur gaan we toch maar richting huis. Op dat moment hebben we buiten enkele vliegtuigen helaas niets van de parade gezien.

Nee, dan de jaarlijkse (18e) marathon die dit jaar ook in het teken van de "bicentenario" stond. Die was deze keer op zondag 12 september en dat hebben we geweten. De route van dit ding blijkt namelijk zo'n beetje om ons huis heen te slingeren en 's morgens rond 7.30 uur werden wij wakker van de helikopters en omroepers etc. die bij zo'n marathon horen.
Maar we zijn vooral blij dat we niet in de buurt van de start wonen, want dan waren we meer dan een uur eerder wakker geweest. Verder begrepen we nu ineens ook waar die rare blauwe streep voor was, die we sinds een week ineens op de weg zagen.

Bijna twee maanden na de marathon is de blauwe streep van de route op veel plaatsen nog goed te zien
Bijna twee maanden na de marathon is de blauwe streep van de route op veel plaatsen nog goed te zien

Achteraf weten we dat het grote feest 's avonds op woensdag 15 september was. Toen waren er overal in de stad allerlei feesten etc. en was er de jaarlijkse Schreeuw (El Grito) waarbij de president op het balkon van het Palacio Nacional heel hard "Vive México" (lang leve Mexico) roept. Dit gebeurt ieder jaar op vrijwel dezelfde wijze, zie ook deze Youtube filmpjes, 2010, 2009, 2008, 2007 en 2006.