December 2009, december in Mexico Stad
Twee van dit soort kacheltjes zorgen ervoor dat wij geen kou meer lijden in onze woonkamer
Twee van dit soort kacheltjes zorgen ervoor dat wij geen kou meer lijden in onze woonkamer
Mexico is voor veel mensen, met name Amerikanen en Canadezen, een vakantiebestemming om in de winter naar toe te gaan om even lekker op te warmen. Echter je moet dan wel een beetje opletten waar je naar toe gaat. Ga niet naar het noorden of de hoger gelegen delen zoals Mexico Stad waar wij wonen.
December in Mexico Stad is niet echt koud, wij hebben geen nachtvorst gezien, maar toch ook niet echt aangenaam. Dit komt vooral doordat veel huizen, of eigenlijk vrijwel alle huizen en appartementen, geen verwarming hebben. En als het dan 's nacht tussen de 0 - 5° C wordt en overdag alleen in de zon 20° C wordt dan is het in huis best koud.

Gelukkig kan je in heel veel winkels elektrische kacheltjes kopen. Onze eerste twee elektrische kacheltjes hebben we overgenomen van een collega van Gabrielle. Dat waren van die bekende radiotor dingen die als nadeel hebben dat de thermostaat niet echt handig werkt en er geen blazer of zo op zit. Voor de rest doen ze het prima, bijvoorbeeld om onder je bureau te zetten.
Vervolgens kochten we een goedkoop, ±500 pesos, blaas kacheltje in de supermarkt, maar dat ding maakte net iets te veel herrie voor in de woonkamer en echt warm werd het met dit ding ook niet. Toen hebben we twee hele stoere kachels van iets meer dan 1.000 pesos per stuk gekocht. Deze dingen blazen, draaien en hebben een thermostaat die je gewoon op een bepaalde temperatuur kunt instellen. Sindsdien hoeven we geen kou meer te lijden.

Helaas trekken deze dingen wel flink stroom dus nu vliegt er zo nu en dan een stop uit. Gelukkig zijn het schakelaars en nu we weten waar de stoppen zitten en hoe ze werken is dit eigenlijk geen probleem. Totdat we de hoofdstop, beneden in de kelder van ons appartementencomplex, eruit bliezen. Toen hadden we ineens twee dagen lang in ons halve appartement geen stroom. Gelukkig waren dit net enkele zonnige (= redelijk warme) dagen en verder konden we met wat verlengsnoeren kris kras door het huis ook leven.

Verder is december in Mexico natuurlijk ook de maand van de feesten. Zo organiseerde de Nederlandse Vereniging een Sinterklaasfeest. Hier hebben wij weinig van mee gekregen omdat wij tijdens dit feest in Cuba zaten. We waren goed en wel terug uit Cuba of Henk en Ina stonden op de stoep. Zij bleven een aantal dagen en dat was erg gezellig.

De levende 'Kerststal', van Coca Cola, in het park vlakbij ons appartement
De levende "Kerststal", van Coca Cola, in het park vlakbij ons appartement

Voor het eerst sinds jaren waren we dit jaar alle dagen van de laatste twee weken van december thuis. Gabrielle moest die dagen op de noodtelefoon van de ambassade passen. Als gevolg hiervan ging Jacob ook maar werken zodat hij, voor zover hij zich kan herinneren, voor het eerst in zijn leven tussen Kerst en Oud & Nieuw werkte.

In december moet je auto er uitzien als een rendier, en dat doe je zo
In december moet je auto er uitzien als een rendier, en dat doe je zo

Gelukkig was er tussen al deze beslommeringen ook tijd om een aantal leuke dingen te doen. Zo zijn we een keertje tegen het vallen van de avond naar de Zócalo, het grote plein van Mexico Stad, geweest. Dit was een erg aardige ervaring waarbij de foto's het verhaal veel beter kunnen vertellen dan woorden. Overigens moeten we er wel bij vertellen dat dit deze eerste keer is dat wij een schaatsbaan hebben gezien waar mensen in de rij stonden om hem te kunnen zien.

De Zócalo 's avonds in december
De Zócalo 's avonds in december, meer van dit soort foto's vind je in ons fotoalbum

Verder is op iedere laatste zondag van de maand iets van 30 kilometer (snel)weg in Mexico Stad afgezet. De laatste zondag van december was het erg mooi weer en hebben wij dit rondje gefietst. Dit was best aardig, al gaat meer dan de helft van de route over hele grote wegen wat wel aardig, maar zeker niet heel leuk is. Trouwens, die viaducten waar je met de auto zo overheen zoeft, dus op de fiets nog best een aardige klimmetje, zeker in de brandende zon. Gelukkig kwamen we regelmatig langs stalletjes waar we gratis wat te drinken, water of gatorade, konden krijgen.

Een keer per maand wordt een deel van deze weg een fietspad
Één keer per maand wordt een deel van deze weg een fietspad

Tot slot hebben we deze maand weer eens een fotoalbum gemaakt met allerlei foto's die we de afgelopen maand in Mexico Stad hebben gemaakt.