Juni 2009, onze verhuizing en winkelen in Mexico Stad
De maand juni stond in het teken van onze verhuizing van het hotel naar ons eigen huis / appartement en de inrichting hiervan. Hier willen we ons deze keer beperken tot een verhaal over onze verhuizing en onze eerste ervaringen met het zoeken / kopen van allerlei dingen voor ons nieuwe huis / appartement.

De verhuizing

Toen we in eind maart uit Peking vertrokken, hoopten we dat we na ongeveer twee maanden in een nieuw huis / appartement in Mexico zouden wonen. Achteraf weten we dat we exact 79 nachten niet in ons eigen bed hebben geslapen. Het heeft allemaal dus maar iets langer geduurd dan we gehoopt hadden en dat is eigenlijk best een meevaller.

Na het gebruikelijke gedoe rond het inpakken en de export in China was er in Mexico natuurlijk ook allerlei gedoe rond de import van onze spullen en het uiteindelijke uitpakken. Het schijnt dat de boot met onze twee containers, eentje met onze auto en eentje met de rest van de spullen, op vrijdag 23 mei in een haven aan de oostkust van Mexico arriveerde.

De aankomst van onze containers bij Mex Pack
De aankomst van onze containers bij Mex Pack

Eerst was er gedoe om onze auto door de douane te krijgen. Toen dat geregeld was, bleek dat onze andere container nog niet door de douane was. Maar alles bij elkaar viel het gedoe met de douane niet tegen en twee weken later, op vrijdag 5 juli kwamen onze containers per trein aan in Mexico Stad.

Omdat de verhuizer, Mex Pack, een dag nodig had om de spullen over te pakken kregen wij het signaal dat de spullen op dinsdag 9 juli en woensdag 10 juli in ons nieuwe appartement zouden arriveren. Wij vonden twee dagen wel erg veel, maar onze Nederlandse contactpersoon bij Mex Pack zei dat hij echt wel twee dagen nodig zou hebben.
Dus besloten wij dat we op woensdag zouden uitchecken uit ons hotel. Je wilt tenslotte niet meemaken dat je bed pas op woensdag uitgepakt wordt terwijl je op dinsdag het hotel al uit moet.

De twee vrachtwagens van Mex Pack met onze spullen
De twee vrachtwagens van Mex Pack met onze spullen

Uiteindelijk verliep het allemaal redelijk zoals we hadden verwacht. Toen wij op dinsdag rond 9.00 uur bij ons appartement aankwamen stonden er twee, niet zo grote, vrachtwagens en acht Mexicanen op ons te wachten. Nadat we eerst even wat dingen hadden laten zien begon het uitladen.
Daar gaat onze bank
Daar gaat onze bank
Jacob stond beneden met de paklijst om alle nummertjes van de dozen etc. af te vinken. Binnen liep Gabrielle rond en zij vertelde de verhuizers naar welke ruimte de spullen moesten waarna de Mexicanen hier netjes voor zorgden.
Tegen 12.00 uur was alles binnen en dat was ook echt alles dus na nog een paar uur uitpakken zouden de verhuizers toch in één dag klaar zijn. Het grootste probleem was de bank want die paste net niet (op 2 cm na) in de lift dus werd die aan wat touwen ophoog getrokken.

De rest van de dag, rond 16.00 uur gingen de verhuizers weg, was iedereen druk met uitpakken en toen we zelf tegen 18.00 uur weggingen waren de belangrijkste dingen klaar. Alle bedden stonden 80% van de dozen was uitgepakt etc.
Ondanks dat we in één dag ongeveer klaar waren was het wel lekker dat we nog een extra nachtje in het hotel hadden. Nu hadden we 's avonds vrij en konden we een beetje bijkomen. Als we die nacht in ons eigen appartement waren gebleven waren we waarschijnlijk tot het moment dat we naar bed gingen bezig geweest met opruimen.

Inmiddels is het weer een paar weken later en kunnen we inmiddels stellen dat onze spullen bijzonder goed zijn overgekomen. Er is een wasbox gebroken en we hebben wat gedoe met een stalen kast die verbogen is, maar voor de rest is alles heel overgekomen. Verder zijn we een kookboek kwijt, maar dat zal wel weer te voorschijn komen, of niet.

We hebben een apart fotoalbum met meer foto's van onze verhuizing in Mexico Stad toegevoegd.

Onze eerste ervaringen met winkels in Mexico Stad

Uiteraard hebben we sinds onze aankomst in Mexico Stad diverse winkels bezocht. Je moet tenslotte eten. Onze algemene indruk is dat je hier zo ongeveer alles kunt kopen wat je zou willen hebben.
Wat ons hierbij opvalt is dat er meerdere, behoorlijk goede, supermarktketens zijn, zoals de Superama, de Sumesa, de Soriana en de Costco. Verder zijn er erg veel warenhuizen zoals de Sears, de Liverpool en de Sanborns. Voor je kantoorartikelen heb je de Office Depot en de Office Max.

Naast dit soort grote winkels heb je natuurlijk ook nog veel kleine winkels maar onze ervaring tot nu toe is dat je daar meestal net niet kunt krijgen wat je zoekt. Als het gaat om allerlei doe-het-zelf dingen is vinden wat we zoeken sowieso een probleem. Je hebt hier in Mexico Stad allerlei kleine ijzerwarenwinkels en daar verkopen ze van alles en nog wat. Maar als Jacob daar komt hebben ze nooit wat hij hebben wil.

Om dit probleem op te lossen zijn we inmiddels ook een keer naar de Home Depot (ja, nog zo'n Amerikaanse winkelketen in Mexico) geweest. Echter we zochten ongeveer tien dingen en we konden er één van vinden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat veel dingen hier in Mexico toch net iets anders werken dan in Nederland.
Maar inmiddels hebben we de meeste dingen wel gevonden. Als je goed oplet vind je soms zomaar iets op de meest onverwachte plaatsen.

In mooi voorbeeld hiervan is de voeding die we voor onze telefoon wilden kopen. Normaal gesproken ga je hier voor naar Steren, een keten van elektronica winkels waar ze dit soort dingen verkopen. Jacob ging dus ook naar Steren. In twee verschillende winkels hadden ze echt hele handige voedingen. Deze voedingen kon je zowel met 110 volt als met 220 volt gebruiken en er zat een schakelaar op waarmee je de uitgaande spanning (van 1,5 tot 12 volt) kan instellen. Er zaten zelfs meerdere stekkertjes bij zodat de diameter van de stekker die in onze telefoon moet geen probleem was. Jacob wilde er echter eentje van 500 mA. Tja, en die hadden ze net niet. Wel eentje van 400 mA of van 1 A, maar 500 mA, nee die hadden ze niet.
Echter een paar dagen later zag Jacob bij onze supermarkt een zelfde soort voeding liggen als hij bij Steren had gezien, en niet had gekocht. En warempel de voeding in de Supermarkt was precies 500 mA. Dus die heeft hij meteen gekocht.