Januari 2009, winter en verkeersboetes in Peking
Het is inmiddels half maart als we dit verhaal typen. Dit geeft ons de mogelijkheid het nieuws een beetje te manipuleren. Een deel van het onderstaande verhaal gaat namelijk over februari en enkele dingen die we in januari meegemaakt hebben schuiven we door naar het nieuws van februari. Dus dat moet nog even wachten.

De afgelopen jaren hebben we in Peking meerdere, over het algemene kleine, verkeersongelukken gezien. In januari zagen we er eentje recht voor de ingang van onze flat.
De afgelopen jaren hebben we in Peking meerdere, over het algemene kleine, verkeersongelukken gezien. In januari zagen we er eentje recht voor de ingang van onze flat.

Winter in Peking

Januari is zonder meer de wintermaand in Peking. Over het algemeen komt de temperatuur overdag net niet boven het vriespunt, zie bijvoorbeeld deze website.
Hoe koud wij het vinden, hangt echter heel erg af van de zon en de wind. Regelmatig is het gewoon lekker weer omdat de zon lekker staat te schijnen. Zeker rond de middag is het dan heerlijk om buiten te zijn. Dit jaar had januari echter ook een behoorlijk groot aantal dagen waarop het behoorlijk hard waaide en dan wil je eigenlijk niet naar buiten.

Als het zo vriest dan zou je verwachten dat je in Peking ook lekker kunt schaatsen, er zijn immers redelijk wat parken met mooie sloten en meertjes. Helaas, buiten schaatsen is in Peking een probleem, hier vind je meer info over binnen schaatsen.
Om een of andere reden vriezen lang niet alle meren en kanalen helemaal dicht. Volgens sommigen komt dit door de wind, anderen geven het riool de schuld en weer anderen zeggen dat het komt door de algemene vervuiling van het water. Verder is het 's winters in Peking kurkdroog waardoor er veel zand op het ijs waait. Hierdoor is het ijs dat er ligt meestal niet erg geschikt om op te schaatsen. Tot slot schijnt het verboden te zijn om zomaar op een stukje ijs te gaan schaatsen. Hierbij speelt het onregelmatig dichtvriezen en de onbetrouwbaarheid van het ijs wellicht een rol. Dat maakt trouwens ook dat het zomaar op een stukje ijs stappen niet geheel zonder risico is.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Hoe dan ook, de laatste jaren kan je in Peking eigenlijk alleen bij Houhai op natuurijs schaatsen. Het ijs wordt hier onderhouden en dat heeft tot gevolg dat je entree moet betalen, 10 RMB per persoon. Verder moet je als je hier gaat schaatsen wel opletten, want het is er behoorlijk druk. Niet met schaatsers, maar met mensen die op het ijs lopen, op een priksleetje zitten of gewoon ringen aan het gooien zijn.

Net als de afgelopen drie jaar organiseerde de Nederlandse Vereniging ook dit jaar een schaatswedstrijd op Houhai. Jacob deed net als alle vorige keren mee. Tot zijn eigen verbazing won hij deze keerde wedstrijd bij de heren. Hij was dus de beste, maar volgens anderen won hij alleen maar dankzij de afwezigheid van echte tegenstand.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Verder las Jacob op het weblog van Arie en Sandra dat je in de omgeving van het Olympisch Stadion zou moeten kunnen schaatsen. Samen met Martijn is hij wezen kijken, maar meer dan een ijsbaantje van 30 x 30 meter en enkele bordjes dat je niet op het ijs mocht vonden zij niet. Het vermoeden is dat ze niet helemaal op de juiste plek zijn geweest, maar het is er niet van gekomen om nog een keer te gaan zoeken.

IJs genoeg, maar helaas mag je hier niet schaatsen
IJs genoeg, maar helaas mag je hier niet schaatsen

In februari kreeg Peking nog even een echt winters gezicht. De afgelopen vier winters is er een paar keer iets meer dan 1 cm sneeuw gevallen, maar gebeurde iedere keer net als wij er niet waren. Op 18 februari viel er ook een paar centimeter en deze keer waren wij wel in Peking. Toen het op 19 februari ook nog iets beter weer werd, was dit voor Jacob het sein om de fiets te pakken en gewapend met ons fototoestel op stap te gaan, op zoek naar een paar leuke plaatjes.
Het algemene principe met sneeuw in Peking is dat deze zo snel mogelijk weg moet. Dit kan op diverse manieren, zie de foto's. Degene waar je als fietser het meeste last van hebt is die waarbij de sneeuw eerst op een hoop wordt geschept en later weer op de weg zodat het verkeer de sneeuw kapot kan rijden.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Verkeersboetes in Peking

Iets anders wat in januari gebeurde was dat de overheid allerlei post naar autobestuurders begon te sturen met daarin de waarschuwing dat men harder zou gaan optreden tegen verkeersovertreders. Iets wat wij grot voorstander van zijn. Uit zo'n brief hebben we het onderstaande overzichtje van boetes gehaald.

 Violation behaviour Fine paid(in RMB) Points deducted
 Driving the motor vehicle which is not among the approved types shown in valid driver's licence 200 12
 Driving the motor vehicle in which safety facility is not qualified 200 0
 Driving the motor vehicle which the mechanic doesn't meet the technical standards 200 0
 Driving after taking psychotropic drugs or narcotics controlled by the State 200 0
 Driving when suffering from a disease which may affect safely driving 200 0
 Driving in a converse way 200 3
 Driving on the road without the central line markings or vehicle/pedestrian markings against regulations 200 2
 Violating the the relevant provisions running in the special vehicle driveway 200 0
 Violating the traffic signals, road markers or command of the traffic police 100 0
 Violating the prohibiting sign, warning sign, prohibiting line or warning line command 100 2
 Violating the traffic signal lights 200 3
 Over speeding less than the upper 50% limits 200 3
 Over speeding more than the upper 50% limits 200 - 2000 6
 Driving without keeping secure distance with the vehicle ahead 100 2
 Driving when getting drunk 200 - 500 12
 Parking violation 100 2

1 RMB is op dit moment ongeveer 11 cent, dus delen door negen en dan weet je wat de boete ongeveer in euro's is. Verder ben je bij 12 strafpunten je rijbewijs kwijt.
Overigens, mocht je de omschrijving niet altijd even duidelijk vinden, dat kunnen wij ook niet helpen, dit is wat er stond.