December 2008, een maand uit ons leven in Peking
Voor veel mensen begint december met Sinterklaas. Het hoogtepunt van onze Sinterklaas beleving lag dit jaar echter in november. Op zondag 30 november kwam Sinterklaas namelijk naar de Nederlandse Ambassade in Peking waar, net als de afgelopen jaren, alle kinderen voor een praatje bij de Sint mochten komen. Jacob was hier bij om voor de Leeuw foto's te nemen.

Hoewel het dit jaar lekker lang redelijk warm bleef, werd het in december eindelijk goed koud en was het tijd voor muts, sjaal en handschoenen. Gabrielle werd overvallen door de plotselinge duik onder het vriespunt en beleefde een leuke fietstocht terug naar huis met gloeiende oren en voeten als resultaat. Oeps het was ineens erg koud.

Als het om sporten gaat denken de meeste Nederlanders in december eerder aan schaatsen dan aan zwemmen. Toch is dat voor Chinezen in Peking niet persé zo. Regelmatig zie je zelfs in de winter mensen in de rivier voor de Nederlandse Ambassade zwemmen.

Terwijl wij op Sinterklaas wachten, steekt deze held de rivier voor de Nederlandse ambassade in Peking over
Terwijl wij op Sinterklaas wachten, steekt deze held de rivier voor de Nederlandse ambassade in Peking over

In de weken voor kerst wordt de internationale gemeenschap in Peking altijd beziggehouden met allerlei "charity events", meestal diners ten behoeve van een goed doel. Net als de afgelopen jaren had de Nederlandse Vereniging ook dit jaar zo'n diner georganiseerd. Ook wij zijn hier heen geweest. De opbrengst ging naar het Chang Meng kindertehuis.

Gedurende de eerste helft van de maand was Jacob verder druk met het in elkaar zetten van het blad van de Nederlandse Vereniging en Gabrielle met haar laatste missie voor dit jaar. Rond 15 december werd het rustig en waren we zowaar een aantal dagen samen thuis.
Ondertussen moesten we helaas afscheid nemen van twee stellen die we de afgelopen drie jaar tot onze vrienden zijn gaan rekenen, Magiel & Le en Huub & Anneke. Zij vertrokken in december allemaal definitief uit Peking om in Nederland te gaan wonen. De volgende keer dat we hen zien zal dus in Nederland zijn.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Op 20 december, één dag na Magiel en Le en twee dagen na Huub & Anneke vertrokken ook wij naar Nederland, niet definitief, maar voor een vakantie van twee weken. Dit jaar hebben we Kerst en Oud & Nieuw, voor het eerst in drie jaar, weer eens in Nederland doorgebracht. We zijn twee weken geweest en hebben in die tijd heel veel mensen, banken, koffie, koekjes etc. gezien. Van een weekje bij vrienden en familie op de bank hangen word je behoorlijk gaar dus waren we blij dat Ben in onze tweede week een vierdaagse Hopman wandeling had georganiseerd. Door de ijzel konden we echter enkele dagen of niet met de auto weg of amper overeind blijven tijdens het wandelen. Maar we hebben het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht.

Na dit spektakel in de Ardennen zijn we in een paar dagen tijd via onze ouders en enkele vrienden naar Schiphol gereden om weer lekker naar huis te gaan. We weten nog niet wanneer we weer naar Nederland komen. Wat we wel weten is dat dit ons laatste jaar in Peking zal zijn.