Oktober 2008, Ineke en Mathieu bezoeken Peking
Oktober kende een goed begin, we waren op vakantie in Guilin en omgeving (het duur waarschijnlijk nog een aantal maanden voor het verslag tussen de verhalen over onze vakanties zal staan). Dit was erg leuk, maar vooral de eerste week was het veel te druk. Gelukkig was de vakantie voor de Chinezen op 6 oktober weer afgelopen zodat wij nog een wat rustiger weekje hadden.

Dit soort bergen en de Li rivier, dat is waar Guilin, of eigenlijk Yangshuo, bekend om is
Dit soort bergen en de Li rivier, dat is waar Guilin, of eigenlijk Yangshuo, bekend om is

Op 10 oktober waren wij weer thuis en op 11 oktober stonden Ineke en Mathieu (de 9 jaar oude zoon van Ineke) bij ons op de stoep. Uit ervaring weten we inmiddels dat ieder bezoek weer anders is en het bezoek van Ineke en Mathieu was geen uitzondering.
Zo waren zij de eerste die een weblog bij hielden van hun avonturen, al kostte dit wel meer moeite dan verwacht. Ze waren namelijk zo druk met het bezoekenvaan van alles en nog wat dat er vaak geen tijd was om een verhaaltje te typen, waar kennen we dat toch van ? !

Wat erg leuk aan het bezoek van Ineke en Mathieu was, was dat ze niet alleen naar de standaard dingen, zoals de Verboden Stad, de Temple of Heaven, de Lama Temple en het Zomer Paleis vinden, maar ze wilden ook naar enkele andere dingen, zoals een traditionele Chinese Opera, een Kungfu show en de dierentuin.
Vooral bij de Chinese Opera hadden wij wat vraagtekens. Gelukkig weten we een restaurant in Peking met een vrij uitgebreide show onder het eten, met name de man met de maskers is erg goed, waarbij ook een stukje traditionele Chinese opera zit. Deze vijf minuten was meer dan genoeg om Ineke en Mathieu voor altijd te genezen van de wens om een traditionele Chinese opera te willen zien.

Dankzij de afwijkende wensen van Ineke en Mathieu ging Jacob regelmatig met hen op stap. Het uitgangspunt van Jacob is namelijk dat hij alleen meegaat naar dingen waar hij nog nooit geweest is. Zo weten wij nu dat de Kungfu show in het Red Theater eigenlijk gewoon een heel aardige dansshow is en dat er in de dierentuin van Peking ook Reuze Panda's zijn en dat je echt niet naar Chengdu hoeft om deze dieren te bekijken. We hebben ze afgelopen mei in Chengdu gezien en ze hebben er daar vooral wat meer, maar niet eens zo heel veel. Verder heeft de dierentuin van Peking een mooi aquarium. Buiten de Reuze Panda en het aquarium is er nog wel wat te zien, maar de hokken daar zien er niet zo geweldig uit en staan vaak leeg, ons doet het nogal denken aan wat we bij het Beijing Wildlife Park zagen.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Ondertussen voetbalde Jacob in oktober in het team van de Flying Dutchmen. Ze deden mee met door China ClubFootball georganiseerd voetbalcompetitie. En Mathieu is een groot voetbalfan en wilde graag mee kijken wanneer Jacob moet voetballen. Dit kwam ons goed uit, want Ineke ging ook mee en zo hadden we nu eindelijk een leuke serie actiefoto's van ons voetbalteam. Maar Mathieu had nog veel meer geluk, de tweede tegenstander van die middag kwam niet opdagen waardoor het niet anders op zat dan een vriendschappelijk potje voetbal het enkele andere Chinezen. En Mathieu mocht meedoen wat vooral de tegenstander verraste. Mathieu scoorde niet alleen het eerste, maar ook het laatste en winnende doelpunt.

Dit soort bergen en de Li rivier, dat is waar Guilin, of eigenlijk Yangshuo, bekend om is
Hier dacht deze Chinees dat hij de situatie onder controle had, maar één snelle actie van Mathieu later lag de bal toch echt in het doel. Klik op deze link voor meer foto's van deze voetbalwedstrijd.

Terwijl Jacob opstap was met Ineke en Mathieu was Gabrielle druk met het bezoek van onze premier (Balkenende), minster van Buitenlandse zaken (Verhagen) en de minister van Landbouw (Verburg) aan China. Gelukkig ging alles goed en ging iedereen eind oktober met een tevreden gevoel terug naar Nederland.

Tot slot hebben we een pdf'je met een deel van de nieuwsbrief van The Beijinger van 29 november 2007 toegevoegd. Ja het is al bijna een jaar geleden, maar we willen het toch nog even melden. Gabrielle heeft toen de trivia prijsvraag gewonnen. We hebben een poosje later inderdaad ook het cadeau, een Insider's Guide to Beijing, ontvangen. Helaas of juist gelukkig, hebben we daar nog niet zo veel (of eigenlijk vrijwel geen) gebruik van gemaakt.