Mei 2008, de aardbeving in Sichuan en onze bouwvergunning
Het nieuws van mei in China was natuurlijk de enorme aardbeving die op 12 mei plaatsvond. Wij weten niet zeker of we hem gevoeld hebben, er is namelijk ook een verhaal dat er in de buurt van Peking ook een aardbevinkje was. Wat wij echter wel weten is dat ook onze flat heen en weer ging en dat dit best wel een raar gevoel was. Gelukkig is ons niets overkomen.
Het schijnt trouwens dat er in Peking aardbeving bestendig gebouwd moet worden omdat er in 1976 in Tangshan (een paar honderd kilometer ten oosten van Peking) een enorme aardbeving is geweest die aan meer dan 240.000 mensen het leven heeft gekost.

De brief die het management van ons wooncomplex ophing na de aardbeving van 12 mei 2008
De brief die het management van ons wooncomplex ophing na de aardbeving van 12 mei 2008

Wat ons opviel in de dagen en weken na deze tragische gebeurtenis was de snelle en enorme reactie van de Chinezen. Enorme aantallen mensen (vooral soldaten) werden ingezet om zo veel mogelijk mensen te redden. Verder zag je overal, in winkels, in lobbies van hotels, in lobbies van woonflats, bij recepties van bedrijven enz. dozen verschijnen waar je geld voor de slachtoffers in kon doen. En het schijnt dat de gewone Chinezen dat ook in grote getale hebben gedaan.
Verder vonden wij het opvallend dat de China Daily meerdere keren de vergelijking trok met de manier waarop er in 1976 was gereageerd. Uiteraard was dit in eerste instantie bedoeld om aan te tonen hoe goed het nu ging, maar het gaf toch ook wel aan hoe slecht de reactie de vorige keer, aan het einde van de Culturele Revolutie, was.
Tja, en dan dringt zich natuurlijk ook al snel de vergelijking op met die andere grootmacht en hoe daar op Katrina is gereageerd. Hoe je het ook wendt of keert als je niet veel hebt en als gevolg van een natuurramp alles wat je hebt verliest, dan hebt je in China duidelijk meer kans op steun van de overheid dan in de VS.

Verder ontvingen wij in mei zowaar een bouwvergunning voor ons huis dat we al bijna drie jaar te koop hadden. Hoe dat zo ? Ja dat is een wat ingewikkeld verhaal. Toen wij ons huis in 1999 kochten was dit een samenvoeging van twee (portiek)woningen. Prima, niets aan de hand, alles (gas, water, elektra, OZB aanslag, etc.) stond op één nummer dus niets aan de hand zou je zeggen.
Toen werd het echter februari 2008 en hadden we zowaar een mondelinge deal met een koper van ons huis. Dit was na mei 2005 en december 2007 overigens de derde keer. En ook deze keer ging het bijna mis. Wat bleek, de koper kon geen nationale hypotheek garantie op ons huis krijgen. Vervolgens riepen onze makelaar en de makelaar van de kopers van alles en nog wat, maar daar bleek niet veel van te kloppen. Uiteindelijk hebben we zelf met de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (die de nationale hypotheekgarantie verstrekt) gebeld en werd het probleem duidelijk. Ons huis had namelijk twee huisnummers en dat kon niet. Dit waren nieuwe regels om misbruik te voorkomen. Dus het enige wat er moest gebeuren was een huisnummer intrekken / doorhalen in de administratie van de gemeente Den Haag.

Dus vervolgens maar eens naar de gemeente gebeld met de vraag hoe je een huisnummer intrekt. Dat was eenvoudig, door een bouwvergunning aan te vragen. Oeps, maar we willen niets verbouwen. Tja, wanneer je twee huizen wilt samenvoegen moet je ongeacht wat je precies verbouwt een bouwvergunning aanvragen waarna de gemeente kijkt of je de huizen überhaupt mag samenvoegen, meestal mag dit niet maar onze wijk, het Laakkwartier, is hier een uitzondering op. Als alles verder goed is schrapt de gemeente vervolgens het gewenste huisnummer.
Het trapgat dat wij in 1999 hebben laten maken, we weten nu dat je voor het maken van een trapgat een bouwvergunning nodig hebt
Het trapgat dat wij in 1999 hebben laten maken, we weten nu dat je voor het maken van een trapgat een bouwvergunning nodig hebt
Tja, ongeacht of wij of de vorige eigenaren dit hadden moeten doen, wij zaten in februari dus met dit probleem. Maar er was ook een heldere oplossing, ons huis verkopen zonder nationale hypotheekgarantie leek ons onmogelijk, dus hebben we in februari zo snel mogelijk opdracht gegeven tot het maken van de benodigde tekeningen en hebben we in maart een bouwvergunning aangevraagd voor de werkzaamheden die we in 1999 hebben laten uitvoeren.

Hierna ging alles, mede dankzij de prima inzet van onze tekenaar, soepel en in mei hebben we de bouwvergunning ontvangen waarna de kopers aan zet waren om de financiering te regelen. Dit geintje kostte ons ruim 3.000 euro, maar gelukkig was onze makelaar bereid om een deel van deze kosten op zich te nemen, hij heeft later 1.000 euro (exclusief btw) van zijn rekening afgetrokken.

Er was trouwens nog iets anders waar we een beetje ziek van waren. De gemeente Den Haag heeft twee soorten subsidies voor het samenvoegen van huizen. De ene is bedoeld voor de verbouwing. Daar konden we dus wel na fluiten want in 1999 bestond die nog niet en je kunt hem alleen krijgen als je heen aanvraagt voordat je met de verbouwing begint. De tweede is bedoelt voor het juridisch samenvoegen en dat moest in ons geval nog gebeuren. Nee, dat is weer iets anders dan het doorhalen van het huisnummer. Het juridisch samenvoegen is een klusje voor een notaris (kost ongeveer 1.600 euro) waarbij de betreffende appartementsrechten worden samengevoegd tot één appartementsrecht.
In ons geval was dit nog niet gebeurd en wilde wij best doen, er zat namelijk een subsidie van ruim 6.500 euro op. Dus konden we per saldo ongeveer 5.000 euro te verdienen, waarvan we dan mooi de kosten voor het aanvragen van de bouwvergunning van konden betalen. Dus wij snel deze subsidie aangevraagd. Deze werd echter afgewezen, de subsidie is bedoelt voor eigenaren / bewoners en omdat wij niet in het huis woonde en ook niet van plan waren om erin te gaan wonen konden we naar deze subsidie fluiten. Hadden we dit eerder geweten, we hebben tenslotte zes jaar in dit huis gewoond en het was voor Jacob ook niet echt een probleem geweest om er weer een poosje te gaan wonen. Maar ja, nu hadden we daar geen tijd voor en hebben de kopers van ons huis dus een mazzeltje.