Februari 2008, Jacob's nieuwe baantjes
Februari was een relatief hectische maand. Dit kwam niet alleen omdat we druk waren met dingen in China maar ook omdat in februari de jaarlijkse terugkom week voor attachees van het ministerie van LNV was waardoor we weer naar Nederland moesten (mochten). Maar hectiek en drukte is eigenlijk geen nieuws, het grote nieuws is dat Jacob sinds eind januari twee baantjes heeft.

Zijn eerste baantje is een vrijwilligers baantje bij het Nederlandse Rode Kruis in Peking. Ja, het Nederlandse Rode Kruis heeft een kantoor(tje) in Peking. Daar zitten welgeteld twee mensen, maar dat zegt niets over de impact van wat zij doen. Het werk dat zij aansturen wordt gedaan via twee regionale kantoren (Harbin en Shanghai). Op deze regionale kantoren werken al iets meer mensen. Maar wat het Nederlandse Rode Kruis vooral doet is het Chinese Rode Kruis ondersteunen met kennis, opleidingen en geld voor zover het om HIV/AIDS voorlichting gaat. En dat Chinese Rode Kruis heeft 40 miljoen (of zo iets) leden. Kijk en dan kan je wel iets voor elkaar krijgen. Zeker wanneer je daar wat Nederlandse kennis en geld bij doet.
Jacob werkt hier sinds begin januari twee dagen in de week als vrijwilliger. Het idee is dat hij een brochure maakt die gebruikt kan worden voor fondsen werving onder bedrijven die iets aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (Corperate Social Responsibility) willen doen.

Naast dit vrijwilligers baantje heeft Jacob sinds eind januari ook een betaalde baan, ja na bijna 2,5 jaar zonder te hebben gezeten is het weer zo ver. Hij werkt nu voor Learnit, een Nederlands bedrijf dat allerlei (maar vooral computer) cursussen verkoopt in vooral Nederland. Omdat zijn vrouw in China werkt, zit één van de directeuren (Arthur) ook in China (Peking) en die doet hier een deel van de boekhouding. Dit gaat bij Learnit allemaal via internet zodat het mogelijk is om dit werk gewoon in Peking te doen.
Jacob helpt Arthur met allerlei klusjes rond het boekhouden. Het aardige van deze baan is dat het gaat op basis van een nul-uren contract zodat het volledig flexibel is. Dat is handig voor zowel Arthur als voor Jacob. Tot nu toe heeft dit tot gevolg dat Jacob gemiddeld iets meer dan een dag in de week voor Learnit werkt.

Het mag duidelijk zijn dan de overgang van geen baan en allerlei hobby's zoals het lay-outen van de Leeuw (het blad van de Nederlandse Vereniging in Peking) naar twee banen aanzienlijk is. De eerste gevolgen zijn dan ook al merkbaar. Het updaten van deze website laat meer op zich wachten en onze Ayi mag tegenwoordig bijvoorbeeld maandelijks naar de bank om onze telefoonrekening te betalen.