November 2007, onze buurt in Peking
Schreven we vorige maand een stukje over de vooruitgang op ons complex, deze maand willen we het graag hebben over de "vooruitgang" bij ons in de buurt.

Ten noorden van het complex waar wij wonen, Park Avenue, loopt een grote, 8-baans, weg. De Chaoyang Gongyuan Nanlu. Ten zuiden van ons complex loopt volgens diverse kaarten van Peking ook een flinke weg. Wanneer we echter gaan kijken is het een smal weggetje waar twee auto's net langs elkaar heen kunnen. Maar een eindje verderop is deze weg al sinds wij hier wonen een stuk breder.

Wij hebben altijd gedacht dat wanneer men klaar zou zijn met het bouwen van ons complex en het complex naast ons, dat men dan deze weg onder handen zou nemen. We hebben hier nooit echt naar uitgezien omdat dit weggetje wat ons betreft een echt Chinees weggetje is. Diverse gaten in de weg en langs de weg allemaal winkeltjes die lijken op een soort garageboxen waar de mensen niet alleen in werken maar ook in wonen.
Wanneer we hier langs komen is er altijd wel wat te zien. Zoals mensen die op de stoep in teiltje water hun haar wassen, op de stoep zitten te kaarten of staan te koken. Voor ons had dit iets knus.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Vorige maand begon men een pijp door deze weg te graven en toen we half november na twee weken Nederland weer thuis kwamen was het ineens afgelopen. Niet alleen waren alle winkeltjes gesloopt, ook de markt achter deze winkeltjes was in zijn geheel verdwenen.
We verwachten dat er komende maanden nog meer gesloopt zal worden maar echt vrolijk worden we er niet van. Als men inderdaad gaat doen wat wij verwachten dan liggen straks aan alle kanten van onze flats wegen die minstens vier banen breed zijn. Daar wordt het niet echt gezelliger van.