Februari 2007, vuurwerk in Peking
Februari bestond voor ons uit twee delen, het eerste deel en het tweede deel. Begin februari zaten we namelijk in Nederland omdat Gabrielle voor haar werk in Nederland moest zijn en Jacob het wel leuk vond om mee te gaan. Was Gabrielle druk met vergaderen en borrelen, Jacob bracht zijn tijd door met klussen (overdag) en bijpraten met familie en vrienden ('s avonds). Uiteraard is er ook weer gewandeld, deze keer een stuk van de GR 15 (van Monschau via Eupen naar Polleur).

De tweede helft stond in het teken van het Chinees Nieuwjaar. Het was voor ons de eerste keer dat we samen en de gehele periode van 15 dagen in Peking waren. We hebben er eigenlijk niet zo veel aangedaan maar het is zonder meer iets dat niet onopgemerkt voorbij gaat. Al is het maar omdat de ambassade een paar dagen dicht gaat en Gabrielle dus vrij heeft.

Vuurwerk in Peking

Wat ons vooral opviel was het vuurwerk. Het schijnt dat het pas sinds 2005 weer toegestaan is om binnen de vierde ringweg vuurwerk af te steken. Wij hebben de indruk dat men daar vorig jaar nog aan heeft moeten wennen maar dit jaar echt lekker los is gegaan.
Het begint natuurlijk met de verkoop. Ongeveer een week voor Oud & Nieuw verschijnen er allemaal hutjes op straat. In deze hutjes wonen en werken dan een paar Chinezen die niets anders doen als vuurwerk verkopen. Deze manier van werken maakt het allemaal erg overzichtelijk, het is duidelijk te zien waar je vuurwerk kunt kopen.

De vuurwerkverkoper bij ons in de straat
De vuurwerkverkoper bij ons in de straat

Dit jaar hebben wij voor het eerst sinds heel lang ook weer vuurwerk gekocht. We dachten het zal hier allemaal wel heel erg goedkoop zijn, en dat is het eigenlijk ook wel. Maar het is ook geen probleem om voor een paar honderd euro vuurwerk te kopen. Overigens is meer dan de helft van de handel siervuurwerk.
Het betere amateur vuurwerk
Het betere amateur vuurwerk
Rotjes, kaarsen en spuiters die je in Nederland ook wel ziet kosten hier een paar euro. Maar ze verkopen hier ook grote pakketten met erg tof siervuurwerk. Deze dozen, al snel zo groot als een krat bier, kosten duidelijk meer, 20 euro voor een kleintje en zo oplopend tegen de 100 euro (het maandsalaris van een goede bouwvakker).
Wij hebben zo'n doos van 30 euro gekocht. En eerlijk, is eerlijk, dan heb je ook wat. Je hebt siervuurwerk en een enorme bak herrie. Het systeem is namelijk heel eenvoudig. Je neemt een stuk of wat kartonnen hulzen, zeg maar lege keukenrollen, die plak je tegen elkaar, je vult ze met kruid, lont erbij en klaar is kees. De variatie zit in het aantal hulzen en de omvang.

In iedere huls zit een knal die iets omhoog schiet en dat iets ontploft dan in de lucht. Maar ja, als je zo over 24 buizen bijna 2 kilo kruid verdeeld dan komen die ladingen best hoog en dat omhoog schieten maakt een enorme herrie. Dus al het siervuurwerk in Peking is wat ons betreft ook knalvuurwerk.

Zodra de winkels op straat verschijnen begint men ook met afsteken. Dit wordt steeds meer met de avond van Oud & Nieuw als hoogte punt. Om 22.00 uur wordt er al heel behoorlijk geknald, maar het hoogtepunt ligt toch echt tussen 0.00 en 0.30 uur. Vervolgens wordt het weer minder.
Vervolgens blijft men echter nog dagen lang vuurwerk afsteken. Het schijnt dat het dit jaar toegestaan was om tussen 19.00 en 23.00 uur vuurwerk af te steken. De dagen na Oud & Nieuw doet men dit ook lustig, met als nieuw hoogtepunt de vijfde dag na Oud & Nieuw. De dagen daarna wordt het 's avonds al wat rustiger al moet de TV zo nu en dan nog steeds wat harder omdat we hem anders niet kunnen verstaan vanwege het vuurwerk.
Dit gaat zo door tot en met de 15e dag na Oud & Nieuw. Dan is er het Lantaarnfestival en gaat men nog een keer los. Maar daarna keert de rust ook terug in de stad. De volgende dag worden alle verkooppunten afgebroken en hoor je vrijwel geen vuurwerk meer.

Tijdens Oud en Nieuw verschijnen 's nachts rond 1.00 uur de eerste mannetjes op straat op zoek naar de lege kartonnen verpakkingen. Zouden deze als oud papier verkocht worden of zouden ze rechtstreeks terug gaan naar de vuurwerkfabriek
Tijdens Oud & Nieuw verschijnen 's nachts rond 1.00 uur de eerste mannetjes op straat op zoek naar de lege kartonnen verpakkingen. Zouden deze als oud papier verkocht worden of zouden ze rechtstreeks terug gaan naar de vuurwerkfabriek ?

Er is trouwens nog een heel groot voordeel aan de manier waarop men in Peking vuurwerk verkoopt. Je hoeft het niet mee te nemen naar huis. Wij hadden bijvoorbeeld een verkooppunt bij ons op de hoek en dat was 's avonds gewoon open. Sterker nog, toen wij 's nachts tijdens Oud & Nieuw om 1.30 uur thuis kwamen konden we daar nog gewoon vuurwerk kopen. Kijk en dat is handig. Je koopt het, loopt een meter of wat en steekt het aan, zo eenvoudig kan het leven zijn.

Deze maand heben we weer eens een selectie met extra (38 stuks) foto's online gezet. Dus voor meer foto's van onder andere vuurwerk en stadsvernieuwing klik je hier.