September 2006, bezoek uit Nederland
Nee, dit is niet ons nieuwste computerscherm, maar het plafond van de nieuwe entree van een appartementen complex (Central Park richting het Ritan Park)
Nee, dit is niet ons nieuwste computerscherm, maar het plafond van de nieuwe entree van een appartementen complex (Central Park richting het Ritan Park)
In september zit de "r" weer in de maand. Oftewel men gaat weer reizen. Gabrielle had deze maand zo haar reguliere uitstapjes, we keerden aan het begin van de maand terug uit Nederland en kregen vervolgens bezoek. Dit bezoek drukte een grote stempel op deze maand.

Eerst kwamen Frank en Lorens. Zij bleven een week en waren onze eerste gasten die zich enigszins in het uitgangsleven van Peking verdiepten. Samen met hen zijn we een middag naar de Eastern Qing Tombes geweest, dat was erg leuk. 's Avonds zijn we met zijn vieren naar vrienden geweest waar Huub ons een interessant college gaf over de waterhuishouding in China.

Verder blonk vooral Frank uit in het nemen van heel veel foto's. Na een week zat hij op een gemiddelde van ruim 100 foto's per dag. Vooral zijn foto's van het dagelijks leven inspireerde Jacob om er ook maar weer eens op uit te trekken. Zo ging hij op een mooie middag op een muurtje bij ons voor zitten en maakte hij in een uur tijd bijna 120 foto's van wat hij zoal langs zag komen op het fietspad. Zo dat klikt lekker weg. Een selectie (32 stuks) van deze foto's hebben we in een apart fotoalbum gezet.

Lorrens en Frank reisden zoals meerder van onze bezoekers inmiddels hebben gedaan, op eigen houtje. Hun ervaringen bevestigde ons beeld van de drukte rond de treinen in China. Zij wilde op woensdag nog een kaartje kopen voor de nachttrein van vrijdag naar Xi'an. Dat lukte dus niet via de officiële weg. Maar als ze de reisorganisatie wat meer betaalde dan kon men misschien nog twee kaartjes regelen. Dat lukte. Uiteindelijk moesten ze ongeveer 50% van de prijs van de kaartjes aan commissie betalen. Dit lijkt erg veel, maar was ruim 100 RMB (ruim 10 euro) per kaartje.

Op vrijdag gingen Frank en Lorens weg en op zaterdag konden we de ouders van Gabrielle van het vliegtuig halen. Kijk zo heeft het nut dat we in augustus nieuwe matrassen voor ons logeerbed hebben gekocht.

Frank mag dan wel wat veel foto's maken, hij kan het wel, zoals deze foto van het uitzicht vanaf ons balkon laat zien
Frank mag dan wel wat veel foto's maken, hij kan het wel, zoals deze foto van het uitzicht vanaf ons balkon laat zien

De reis van de ouders van Gabrielle heeft trouwens nog wel wat voeten in de aarde gehad. Het plan was namelijk dat ze eerst met een georganiseerde reis twee weken door China zouden reizen en vervolgens nog een week in Peking zouden blijven. Het eerst probleem hierbij is dat de meeste groepsreizen in Peking beginnen en er niet eindigen.
In maart boekten ze een reis bij Oad Reizen. Een maand later kregen ze echter bericht, de reis gaat niet door. Men kreeg alles niet op tijd rond. Het was voor Oad de eerste keer dat men deze reis zou aanbieden.
Vervolgens boekten ze een reis bij Kuoni. Volgens ons hadden ze weer een erg leuke trip gevonden. Helaas ging ook deze reis niet door. Vier weken van te voren kregen ze te horen dat er onvoldoende aanmeldingen waren. Ze konden de reis nog wel op individuele basis doen maar dan moest er wel (ruim) extra geld bij.

Naar wat overleg is het plan toen helemaal gewijzigd. Uiteindelijk zijn ze eerst een week naar Peking gekomen. Vervolgens zijn ze met een Chinese reisorganisatie (China Highlights Travel) een week naar Zuid China geweest. En tenslotte zijn we met zijn vieren nog een week met de auto op stap geweest richting Xi'an. Een uitgebreid verslag van deze laatste reis hopen we binnenkort online te hebben.

Zo'n reis met een Chinese reisorganisatie is overigens een prima optie. Al is het niet perse goedkoop. De prijzen die wij gezien hebben lagen allemaal in de orde van 1.000 euro per week. Maar dat was dan wel all-inn. Enkele organisaties die zulke reizen aanbieden zijn, Cycle China, China Hike, en China Culture Center.

Ons voetbalteam in Peking
Ook in september werd er gevoetbald. Deze keer werden de mannen vijfde in een ééndaags toernooi met 24 teams (vijf tegen vijf).