November 2005, de "normale" gang van zaken
Het is inmiddels december en dus tijd om het nieuws over november te schrijven. Het schijnt dat deze november bijzonder warm was. Dit had voor Jacob het voordeel dat hij tot het eind van de maand nog op zijn racefiets kon fietsen zonder te bevriezen. Dat schijnt een week of vier langer te zijn dan wat tot nu toe normaal zou te zijn. Het broeikaseffect het hier dus zeker ook voordelen.

Onze supermarkt

Verder begint het leven nu na ongeveer een half jaar in Peking en vier maanden in ons appartement min of meer gewoon te worden. We weten nu zo'n beetje waar we onze boodschappen willen kopen, vooral bij de Jenny Lou's. De markt en de Chinese supermarkt zijn misschien wel iets goedkoper, maar dan moet je altijd nog weer naar de Jenny Lou's om de dingen te kopen die je op de markt en in de Chinese supermarkt niet kunt krijgen.
En de Jenny Lou's is zeker niet de duurste winkel. Zo heb je onder het Lufthansa winkelcentrum ook een supermarkt met veel geïmporteerde producten, maar die winkel is echt nog een stuk duurder dan de Jenny Lou's. Deze winkel heeft dan wel als voordeel dat je er eigenlijk altijd dezelfde producten kunt kopen en bij de Jenny Lou's zijn de spullen soms gewoon op.
Zo hebben we daar lekkere appelmoes ontdekt. Maar de afgelopen weken was ze op. Maar vorige week is de nieuwe container met importproducten aangekomen en hebben we meteen maar vier potten ingeslagen. Kunnen we er voorlopig weer tegenaan.

Zo ziet de hutong die we in mei hebben gefotografeerd er nu uit
foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Onze nieuwe dvd-speler, dvd's

Inmiddels hebben we ook een nieuwe dvd-speler gekocht. Met al die goedkope dvd's hier wil je wel een dvd-speler hebben. Echter onze eigen dvd-speler heeft nogal eens moeite met de Chinese dvd's, hoe zou dat toch kunnen!? Maar als we met de dvd teruggingen naar de winkel, dan kregen we meestal zo een andere, dus niets aan de hand. De laatste keer echter deden ze de dvd in de winkel in een dvd-speler en deed hij het wel, dus kregen we geen andere dvd. Tja, maar maar een ander apparaat. Wij dachten, we hebben bij de Blokker wel eens een aanbieding gezien voor 25 euro, dus zoveel kan dat niet kosten.
Maar dat viel dus tegen. Ten eerste zijn er in Peking eigenlijk relatief weinig plaatsen waar je een dvd speler kunt kopen en beginnen de prijzen rond de 450 RMB (ongeveer 45 euro). Maar ja, wil je wel zo'n Chinees? Je moet het apparaat tenslotte ook kunnen bedienen. En welke is goed. Dus eerst maar eens wat op internet gesnuffeld en besloten dat we een Panasonic zouden kopen die we bij de Gome, een grote wit/bruingoed keten, hadden gezien.

Dus Jacob naar de winkel met twee dvd's, een Chinese die het thuis niet deed en een Nederlandse. In de winkel gingen dez dvd's om de beurt in de speler die we op het oog hadden, en ze deden het! Dus dat was oké. Vervolgens heeft hij er nog een kabeltje bijgekocht zodat het geheel net iets meer dan 800 RMB kostte en wij de BTW kunnen terugvragen. Ja, je bent Hollander of je bent het niet.
Helemaal blij ging Jacob terug naar huis, weer een geslaagde aankoop. Toch was er nog een kleine tegenslag bij het uitpakken. In de winkel lag bij de dvd-speler een Engelstalige afstandsbediening en in de doos zat er eentje met Chinese tekens, helaas. Maar na een nachtje slapen ging Jacob toch maar terug naar de winkel voor de Engelse versie. Daar werd hij herkend en de verkoper begreep meteen wat hij wilde. Er gingen wat kasten open en er werd wat gebeld, maar er kwam niets. Ze zeiden wel dat hij moest wachten, en dat deed hij al een kwartier. Omdat de winkel niet zo ver weg is en de ervaring heeft geleerd dat dit soort wachten erg lang kan duren stelde Jacob voor dat hij de volgende dag terug zou komen. Dat was goed.
De volgende dag was hij in 2 minuten klaar. Nu lagen er in de kast wel stickers met Engelse woordjes en zo'n sticker werd over de afstandsbediening geplakt. Prima oplossen, en nog gratis ook!

Gas, water en electra, of niet

Even een boompje snoeien
Even een boompje snoeien
Ook deze maand hebben we weer wat gedoe gehad met ons appartement. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je hier gas, water en elektra koopt / betaald. Dit gaat volgens een soort prepaid systeem met een pasje. We hebben twee meters voor elektra, één voor gas, vier voor water, twee voor de airco en twee voor de verwarming. Ja het is een hele administratie en als je tegoed voor iets krijg je gewoon niet meer. Dus je wilt niet dat het elektra op is terwijl je allerlei mooie teksten voor je homepage zit te typen.
Dus op een mooie avond in november stond Jacob te koken en was de macaroni ineens van de kook. Hij dacht, even het gas iets hoger draaien. Dat hielp dus niet, het gas was op. Helaas, want 's avonds kan je geen gas kopen. Dus dat werd een boterham met kaas.
De volgende dag heeft hij toen gas gekocht, maar dat ging niet vanzelf. Ja het kopen wel, maar het aan de praat krijgen van het gas niet. Want wat we ook deden met het pasje, de meter ging niet lopen. Dus toen maar weer naar beneden en gevraagd naar een monteur. Die kwam die middag nog en na wat gepruts had hij de meter aan de gang. Echter er was wel een schermpje stuk en we zouden een nieuwe gasmeter krijgen. Maar we konden in ieder geval weer koken.
Op zaterdag kwam men ineens langs om de meter te vervangen, prima. Echter waarom weten we niet, maar 's avonds hadden we ineens geen gas meer. Deze keer was dit iets minder erg. Jacob had die dag namelijk toevallig brandstof gekocht voor onze campingbrander. Hij was op zoek naar een nieuwe gesp voor zijn rugzak, in zeven outdoorwinkels geweest en nergens te krijgen, en kwam daarbij voor het eerst ook de benodigde brandstof tegen. Wijs geworden in de afgelopen maanden dacht hij, meteen kopen voor je het weet is het niet meer te krijgen. Zo konden we het eten dus toch koken, maar de volgende dag zijn we maar buiten de deur gaan eten. Op maandag is er weer een monteur langs geweest en we hebben nu al weer een paar weken gas, het lijkt dus goed te gaan.

Uitstapjes

Mede dankzij het nog niet zo koude weer hebben we ook deze maand weer een aantal uitstapjes gemaakt. We zijn naar het Zomer Paleis en de Panjiayuan Antique Market geweest.
Verder is Jacob samen met Ilja, waarmee hij in de redactie van De Leeuw, het blad van de Nederlandse Vereniging in Peking, zit, voor de tweede keer naar de muur bij Mutianyu geweest. Deze keer is hij echter naar rechts gelopen. Tijdens de wandeling van de vorige keer kwamen we van links. Hierdoor heeft hij nu het hele gerestaureerde stuk van de muur bij Mutianyu gelopen.
Aan het eind van de maand zijn we nog een (mid)dagje op stap geweest waarbij we de Marco Polo brug en de Tanzhe Temple hebben bezocht. Klik op de verschillende attracties voor het bijbehorende verslag.

De Panjiayuan Antique Market, waar we op zondag middag heen gingen, was aan de ene kant erg leuk, maar viel aan de andere kant ook een beetje tegen. Het leuke is dat je enorm veel spulletjes kunt kopen, echt van alles en nog wat en we hebben tussen al die spullen ook best leuke dingen gezien. Als je een leuke souvenir zoekt is deze markt wat ons betreft een beter idee dan bijvoorbeeld Yaxiu Market.
Wat een beetje tegenviel was dat er toch wel erg veel kraampjes waren met hetzelfde. Een stuk of 30 kraampjes met vrijwel allemaal dezelfde kraaltjes is wel wat veel van het goede. Hierdoor zijn we ook niet overal langs gelopen, maar hebben we ook veel overgeslagen.
Verder heeft ook hier de modernisering toegeslagen. Hierdoor zitten de meeste mensen nu ik een soort loods, maar dan zonder muren. Voor hen is dit natuurlijk een stuk beter dan in de open lucht. Maar het gaat wel een beetje ten koste van de charme. Aan de andere kant zitten er nu ook een paar tentjes waar je prima koffie kunt drinken en op een koude middag in november is dat best lekker.

Tot slot heeft Jacob ook deze maand weer wat tijd aan zijn Chinees besteed. Al blijkt hij het veel leuker te vinden om wat hulpmiddeltjes voor op de computer te maken dan om de taal zelf te leren. En nu probeert hij deze hulpmiddelen (kleine computer programmaatjes) te verkopen. Kijk voor meer info onder China, Chinees leren of klik hier.

Ook deze maand heben we meer foto's gemaakt dan je hierboven ziet. Voor een selectie (12 stuks) met foto's van parken, Chinese bouwkunsten, etc. klik je hier.