September 2005, vele handen maken licht werk
Deze keer een korte nieuwsje. September was voor met name Gabrielle een maand van veel reizen. Van de vier weekenden (= acht dagen) was Gabrielle drie dagen thuis. De rest van de tijd was ze op reis met handelsmissie of het voorbereiden ervan.
Dit maakte dat Jacob deze maand voor het eerst alleen een uitstapje (wandeling) heeft gemaakt, inclusief een uitgebreid verslag.

Doordat er tot nu toe nog gewerkt wordt aan vijf van de zes flats van het complex waar wij wonen, krijgen we een aardig beeld (denken we) van hoe er in China wordt gebouwd. Niet dat we de kwaliteit van de bouw kunnen beoordelen, maar er zijn wel een aantal andere zaken die ons opvallen.
Zo zie je geen betonmolens maar wel overal mannetjes die de hele dag niets anders doen dan zand, water en mortel door elkaar scheppen om zo cement te maken. Als je dit weet en je fietst door de stad dan zie je op straat ook ineens overal plekken waar men ooit eens cement heeft staan maken. Overigens wordt het beton wel kant en klaar met vrachtwagens aangevoerd.
Verder lopen er erg veel mannetjes rond die allemaal hun eigen dingetje doen. Zo is er de afgelopen maand zand (aarde) aangevoerd voor de tuin rond de eerst volgende flat die klaar komt. Je ziet dan dat alles onder het zand verdwijnt, inclusief een stuk of 10 rioolbuizen die volgens ons nog prima bruikbaar waren. Achteraf bleken de Chinezen dat ook te vinden. Toen wij een keer om 22.30 uur thuis kwamen waren ze de buizen aan het uitgraven.
Overigens zijn ze nadat het zand was gestort nog enkele weken bezig geweest met graven om alle pijpen etc. die nog in de grond moesten in te graven.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Eind september is Jacob nog een week naar zijn broer in Burlington een stadje in de buurt van New York (VS) geweest. Daar is eigenlijk niet zoveel over te melden want buiten een dagje shoppen in New York en de badkamer schilderen heeft hij daar niet zoveel bijzonders gedaan.
In het begin zag hij wel een beetje tegen de reis op, ruim 13 uur vliegen en 12 uur tijdverschil. Maar de reis op zich ging goed, ook al omdat zowel op de heenweg als op de terugweg het vliegtuig maar half vol zat. De jetlag was toch wel heftig. In de VS zat hij 's avonds om 20.00 uur te slapen op de bank en terug in Peking ging hij 's avonds niet naar heb en kwam hij er pas tegen 12.00 uur weer uit. En als het dan even na 18.00 uur al donker is heb je wel een heel kort dagje.