Augustus 2005, kopietje / hoe betaal je een bekeuring in China
Augustus was een rustige maand. Gabrielle had drie weken vakantie en we hadden dus van alles en nog wat kunnen gaan bekijken. Dat hebben we niet gedaan.
Het leek ons beter als Gabrielle de vakantie zou besteden aan het schrijven van haar scriptie. En dat heeft boven verwachting goed uitgepakt. Aan het eind van haar vakantie had ze het concept klaar. Nu maar afwachten wat haar begeleiders er van vinden.

Kopietje ! ?

Voor de avonden hebben we inmiddels een min of meer vast ritme ontwikkeld. We koken meestal zelf, al kan je voor 70 RMB (± 7 euro) per persoon prima uit eten. Verder spelen we regelmatig een spelletje, Carcassonne of een variant daarop, kijken we een DVD'tje of een filmpje op een van de 6 Engelstalige zenders die we kunnen ontvangen.
In Peking heb je trouwens in iedere straat wel een DVD winkel. De standaardprijs voor DVD's is 10 RMB (± 1 euro) per schijfje ongeacht wat daar op staat. Zo betaal je voor 15 afleveringen (= 5 schijfjes) Star Trek 50 RMB en voor alle drie de films van Lord of the Rings (= 6 schijfjes) 60 RMB.

Een andere, wat ons betreft nog bijzonderdere, ervaring met kopiëren hebben we gehad met het kopen van software voor onze computer. Jacob ging naar een officiële Apple winkel voor de nieuwstee versie van de software van het besturingssysteem. Ja dat hadden ze wel. Maar een gezinslicentie, daar hadden ze nog nooit van gehoord. De standaardversie kost 170 RMB (± 17 euro) en dat terwijl dit in Nederland toch echt meer dan 100 euro is.
Nauw denk Jacob, doe mij er maar één. Vervolgens schuift men een blanco DVD'tje in een computer om daar wat software op te branden. Ja hou dat willen we niet. Een echte licentie heeft men echter niet dus vertrekt Jacob maar weer.

Na een week besluiten we het echter toch te proberen. Dus kopen we zo'n blanco DVD'tje met een kopie van de software. Thuis blijkt dat erg tegen te vallen. Volgens onze computers is het een onleesbaar DVD'tje. De volgende dag gaan we terug naar de winkel, blijkt dat ding het in de winkel wel te doen. Maar ze zijn de beroerdste niet, we krijgen een ander DVD'tje mee.
Deze blijken onze computers wel te lusten. Echter het installeren lukt nog steeds niet, Joost mag weten weten waarom niet. Gelukkig loopt de zaak al in het begin vast waardoor onze computers er geen schade van oplopen.

Omdat wel steeds afhankelijker worden van onze computer, al onze muziek staat er op, we luisteren naar de radio via de computer en we willen ook gaan bellen via de computer, ziet het er na uit dat we toch maar gaan proberen om een officieel pakket te kopen. We moeten niet hebben dat de installatie halverwege vast loopt waardoor we een week bezig zijn om de computers weer aan de praat te krijgen.

Onze internetverbinding blijft overigens haperen. Nog regelmatig zitten we een dag zonder. Maar het begint te wennen. Verder lijkt het er op dat we in september onze breedbandverbinding via het netwerk van de flat vervangen door een eigen ADSL aansluiting.
Na veel zeuren en bellen zijn we er achter gekomen dat die aansluiting door de eigenaar van het telefoonnummer aangevraagd moet worden. Aangezien dat wij de telefoon wel betalen, maar de telefoon op naam van onze huisbaars staat, is deze nu aan de beurt om dit te regelen.

Hoe betaal je een bekeuring

In juli hadden we bij Hertz twee keer een auto gehuurd. Als je dat doet moet je 500 RMB (± 50 euro) borg storten voor het geval je een bekeuring krijgt. De tweede keer hadden we dat niet gedaan omdat we vonden dat één keer wel genoeg was en daar ging men mee akkoord.
Deze borg krijg je echter niet terug als je de auto inlevert, nee je moet dan vier weken later terugkomen. Dus ging Jacob op een dinsdag naar de Hertz om de borg op te halen.
Tja, dat ging dus niet want er stond een bekeuring op de auto. Oké dacht hij, dan trek je de kosten van die bekeuring van de borg af en dan geef je de rest terug. Nee, dat ging niet, Jacob moest zelf bij het politiebureau de bekeuring gaan betalen. Oké, waar is dat dan? Tja dat was even lastig. Oftewel de man achter de balie kreeg niet uitgelegd waar het was. Na wat heen en weer gepraat besloot Jacob maar te vertrekken, misschien is er op de ambassade iemand die iets meer weet.

De volgende dag vroeg Gabrielle het na bij de chauffeurs van de ambassade. Volgens hem moet een bekeuring betaald worden bij het politiebureau dat het dichtst ligt bij de plaats waar de overtreding heeft plaatsgevonden. Oooh, dat wordt spannend als we ergens in de buurt van Datong zijn geflitst.

Op donderdag gaat Jacob weer naar de Hertz. Deze keer neemt hij een kaart van Peking mee en is hij toevallig met de auto. De man van Hertz heeft zijn werk gedaan en kan precies aanwijzen waar Jacob heen moet. Het is ongeveer tien minuten fietsen. Met de auto deed Jacob er echter iets van een half uur over omdat hij op een weg met een hek tussen de rijbanen terecht kwam en vijf kilometer door moest rijden voordat hij kon draaien.
Op het politiebureau was er eerst wat verwarring, want ze wilden iets van hem hebben en hij had geen idee wat. Maar uiteindelijk snapte hij het, ze moesten naast een kopie van de autopapieren, het huurcontract zijn rijbewijs hebben. Op het scherm zag Jacob dat er voor deze auto drie bekeuringen open stonden. Echter niet één op de data van het huurcontract. Jacob boos, al dat gedoe voor niets.

Op hoge poten vertrok Jacob weer naar Hertz. De man daar zei dat er toch echt een bekeuring open stond. Vervolgens begon hij vijf minuten naar zijn computer te kijken en wat te klikken, hij leek wat te zoeken. Dit gaf Jacob de rust om ook nog even na te denken. Oké wij hadden de auto tot en met 11 juli. De volgende bekeuring stond op 17 juli, dat hij op het politiebureau gezien. Maar we hadden de zondag daarop ook een auto gehuurd. Zou dat toevallig niet 17 juli zijn geweest?
En ja hoor, na een minuut of tien wist de man van Hertz Jacob uit te leggen dat het ging om een bekeuring bij de tweede keer huren, toen we geen borg hadden betaald. Kennelijk was men toch wel zo slim om het terug betalen van de borg van de eerste keer te koppelen aan twee keer geen bekeuring hebben.
Oké dan maar weer naar het politiebureau inclusief de omweg etc. Maar ja, het werd al wat later en toen Jacob rond 17.00 uur bij het politiebureau aankwam zat dat inmiddels dicht. Tja het loket voor het betalen van bekeuringen gaat om 16.30 uur dicht.

De dinsdag van de week erop deed Jacob weer een nieuwe poging. Deze keer weer, net als altijd, op de fiets. Dat ging een stuk sneller dan met de auto. En ja hoor op het politiebureau kreeg hij allerlei papieren etc. Maar betalen zat er niet in. Natuurlijk niet, geldzaken doe je bij een bank. Dus krijg je op het politiebureau papieren waarmee je naar de bank gaat om te betalen. Oké, banken wist Jacob inmiddels wel te vinden.
Bij de eerste bank hing een nummertjes automaat. Er waren nog iets van 15 nummertjes voor hem en de eerste vijf minuten vertrok er helemaal niemand.
Wachten is niet erg, maar je kunt ook overdrijven. Dus ging hij maar naar een andere bank op loopafstand van deze. Die bleek inmiddels dicht, tja het was weer 16.30 uur geweest. Oh shit, als die eerste ondertussen ook maar niet dicht is gegaan. Oef dat viel mee en zijn nummertje was ook nog niet aan de buurt geweest. Na nog eens 20 minuten wachten was hij eindelijk aan de buurt.
Tja dat was nu jammer, dit is wel een bank, maar het betalen van bekeuringen doe je bij een andere bank, namelijk de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Waar je die vind? Tja dat had geen zit meer, die waren inmiddels allemaal dicht. Lekker.

Dus volgde op donderdag poging nummer vier op de borg terug te krijgen. Op weg naar de cursus komt Jacob langs een ICBC bank en dus ging hij daar op de terugweg langs. En ja hoor daar kon hij zowaar 200 RMB betalen. Vervolgens ging hij naar Hertz en kreeg hij zowaar zijn 500 RMB borg terug.
Deze werd netjes bewaard in dichtgeplakte envelopjes. Opvallend was dat men uit de enveloppe voor de eerste keer 100 RMB had gehaald en in een aparte enveloppe voor de tweede keer huren had gedaan.

Onze conclusie is dat de bedragen die men aan te hard rijden, daar schijnt het geval te zijn geweest, koppelt niet zo hoog. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de tijd die het kost om zo'n bekeuring betaald te krijgen.

Hoe je te gedragen

Overigens zijn we nu van al dit gezeur af. Overtredingen gemaakt met een auto met een diplomatiek kenteken, zoals onze eigen auto, schijnen niet bekeurd te worden of je hoeft deze bekeuringen niet te betalen.
Dit laatste roept overigens wel een aardige vraag op over hoe om te gaan met deze situatie, er optimaal gebruik van maken of je juist als gast en vertegenwoordiger van Nederland gedragen en je dus netjes aan de regeltjes houden? Op de ambassade spreken wij vooral mensen die voorstander zijn van de eerste optie.

Tot slot

Een onderzicht van alle wijzingen die we de afgelopen maand hebben aangebracht aan onze homepage vind je onder 'Algemeen / De laatste wijzigingen' of door hier te klikken.
Bij het bovenstaande staan geen foto's omdat we vinden dat we geen passende foto's hebben. We hebben in augustus echter wel foto's gemaakt, die vind je hier.