Januari t/m april 2005, voorbereidingen op ons vertrek naar China
In deze periode hebben we even geen nieuwsberichten uitgebracht. Niet dat we niets te melden hadden, maar we waren in verband met ons aanstaande vertrek naar China van alles aan het verkopen. Het leek ons niet handig om dan op onze homepage allerlei verhalen te zetten over ons vertrek. Maar nu we weg zijn doen we hier graag verslag van de gang van zaken.

De verkoop van het huis

Ons huis hebben we nog niet verkocht. We hebben ons er op ingesteld dat dit nog wel een half jaar gaat duren. In januari zijn we begonnen met een website te bouwen over ons huis. Vervolgens hebben we het op marktplaats, dimo en nog een aantal (gratis) websites aangeboden. Dit heeft allemaal niets op geleverd. Als gevolg hiervan kregen we wel allerlei reacties van makelaars die ons wilden helpen met de verkoop van het huis.
In februari hebben we bij drie verschillende makelaars een offerte aangevraagd. Tjonge wat een handel. De gesprekken gaan vooral over de waarde van het huis maar wat zo'n makelaar nu gaat doen om er voor te zorgen dat er ook daadwerkelijk een koper komt blijft onduidelijk. De taxatie van de waarde van het huis is een verhaal apart. De hoogste en de laatste taxatie lagen bijna 20% uit elkaar. Uiteindelijk is het dezelfde makelaar geworden als waar wij het huis van gekocht hebben, hij leek ons wel aardig.
Vervolgens waren we nog vier weken bezig om de spullen op papier te krijgen. Verwacht in dit soort gevallen geen mooie contracten. De NVM heeft alles gestandaardiseerd waardoor het vrijwel onmogelijk is om persoonlijke wensen in de opdracht te krijgen. Ja, de makelaars vinden dat wel makkelijk want alle toegevoegde tekst staat schuin gedrukt zodat ze alleen die tekst hoeven te bekijken. De rest van de tekst is immers goed, want afkomstig van de NVM, wat overigens niet wil zeggen dat ze die tekst kennen.
Eind maart stond ons huis eindelijk op Funda. En dat helpt want binnen 5 weken hadden we de eerste twee kijkers. Dus zo'n makelaar kost wel wat, maar zonder makelaar je huis verkopen valt nog niet mee.

De verkoop van andere spullen

Marktplaats is bij ons erg populair. We hebben we de afgelopen maanden allerlei spullen verkocht. Waaronder zelfs een platenspeler. De belangrijkste artikelen die we te koop hadden waren onze motoren en bijbehorende pakken etc. Dat viel nog niet mee. Met name omdat we ons bij de aanbieding van de motor van Gabrielle vergist hadden en die voor 40% te veel aanboden. Ook de motor van Jacob ging niet vanzelf, maar dat kwam omdat er al vrij snel iemand was met interesse, maar het niet mee viel om met hem afspraken te maken over wanneer hij kon komen kijken etc. Uiteindelijk is het allemaal vijf dagen voor we vertrokken goed gekomen.
Op die dag werd eindelijk de proefrit op de motor van Jacob gemaakt en ging de deal door. Twee dagen voordat we weggingen is de motor overgedragen. Ook met de motor van Gabrielle is het goed gekomen. Een vriend van ons die op ons afscheidsfeestje kwam heeft hem inclusief het pak van Jacob en nog wat spullen gekocht. Op de dag van ons vertrek hebben we nog de helm en het motorpak van Gabrielle en een fiets verkocht.
Verder heb je als je gaat verhuizen ineens allerlei kleine spullen over. Voor zover er mensen in geïnteresseerd worden hebben we die spullen weggegeven. De kasten die overbleven zijn voor de kopers van ons huis. Allerlei kleinere spullen zijn in de kliko verdwenen. Zo dat ruimt lekker op.
Op dit moment hebben we nog wat laatste motorspullen in de aanbieding zoals een helm, een paar motorlaarzen 3 GIVI-koffers en een windkraag.

De auto

De auto is een verhaal apart. Omdat we naar het buitenland gaan is het mogelijk om een auto zonder BTW en BPM te kopen. Dit maakte dat het ons verstandig leek om in Nederland een auto te kopen en deze vervolgens tegelijk met onze huisraad te verschepen naar China. Tot zover niets aan de hand.
Maar welke auto dan. Gabrielle wil graag overzicht op de weg dus een relatief hoge auto. Verder moet de auto in China wel te onderhouden zijn dus een auto die zowel in China als in Nederland te koop is. En daar zat het probleem, er zijn helemaal niet zoveel auto's die zowel in Nederland als in China verkocht worden. Op deze wijze vielen bijvoorbeeld alle auto's van Renault en Ford af. We zijn wezen kijken bij Toyota (Corrola Verso, Avensis Verso, RAV4), Opel (Zafira), Volkswagen (Sharan) en Kia (Sportage, Cavalar). Het liefst hadden we een Avensis Verso gekocht, maar die werd nu net weer niet verkocht in China.
Na twee maanden kijken, proefrijden, wikken en wegen werd het de RAV 4. Dat het zo lang duurde heeft ook alles te maken met de discussie die we gehad hebben over de radio. Wij willen namelijk onze iPod op de radio van de auto aansluiten. Dat kan niet volgens de dealer en dat was het. Ook een andere radio plaatsen was niet mogelijk. Maar nadat we zelf nog eens wat rondgevraagd hadden bleek dat de radio prima te vervangen was door een ander. Dus hebben we uiteindelijk voor bijna 400 euro een andere radio (een Alpine) inclusief een iPod adapter laten inbouwen. Het ziet er op dit moment perfect uit. We kunnen via de radio de iPod volledig besturen etc. Zelfs het benaderen van de playlists is mogelijk.
Of het allemaal zo geweldig wordt als we hopen is nog even afwachten. We mogen er in Nederland niet mee rijden dus kunnen we pas over enkele maanden testen of het allemaal echt geweldig is.

Het werk, Gabrielle

Na het afscheid van de biologische landbouw en twee maanden studieverlof was het voor Gabrielle op 14 februari weer tijd om zich te melden bij LNV en dan wel bij de Directie Internationale Zaken. Dit in het kader van de voorbereiding voor China.
Na enkele weken was het tijd voor de overstap naar de Directie Industrie en Handel om ook daar de mensen en het werk te leren kennen. Al met al waren het bijna drie leuke maanden met wel wat ups and downs. Vooral de overstap van een hectische baan waarbij je in het middelpunt van de belangstelling staat en wordt geleefd door de waan van de dag naar een job waar je het werk moet zoeken en waarvoor het echte werk eigenlijk pas in China begint, was groot. Maar gelukkig maakten de laatste weken veel goed door drukke werkzaamheden voor het naderende bezoek van Minister Veerman aan China begin juni en de ontvangst van een delegatie uit Hunan (China).
Een bezoek van de minister wordt beschouwd als het hoogtepunt van iedere attaché en Gabrielle heeft dat maar voor het begin van haar verblijf gepland. Op 29 april heeft ze afscheid van Den Haag genomen met een gezamenlijke borrel voor de beide directies waar ze tijdelijk heeft gewerkt. Dit in het kader van dat een goede samenwerking begint met het elkaar leren kennen. De opkomst was hoog en de sfeer goed. Nu maar hopen dat zich dit ook in het werk doorvertaalt!

Het werk, Jacob

Jacob heeft tot 29 april gewerkt en zal zelfs als we al in China zijn nog een poosje voor LNV blijven werken. Tot op de laatste dag was het erg druk met het mestbeleid. Hierbij gebeurde er in het politieke proces iedere keer week zaken die maakten dat er weer geïmproviseerd moest worden. Jacob had zelf al in januari zoiets van dit komt niet goed. En heeft op dat moment reeds aangeboden om in mei vanuit China te gaan telewerken. Zijn baas was toen echter nog niet zover, maar vroeg half april toch of Jacob dit wilde doen en op dat moment werd ook afgesproken dat Jacob in juni nog drie weken terug zal komen naar Nederland om te werken voor LNV. Dat heeft er overigens ook voor gezorgd dat Jacob en zijn collega's geen afscheid hebben genomen. Hij is nu vier of vijf weken op vakantie en na die vakantie komt er ergens een moment van afscheid nemen.
Het zoeken van werk in China heeft tot nu toe nog vrijwel geen tijd gekost. Dit heeft alles te maken met het feit dat Jacob dit (nog) niet belangrijk vindt. En gezien het bovenstaande heeft hij voorlopig nog werk genoeg. Wel heeft hij in januari via via een telefoonnummer gekregen van een Nederlands bedrijf dat iemand zocht voor een functie in China. Daar is hij twee keer op gesprek geweest. Door allerlei omstandigheden is dat uiteindelijk niets geworden. Zoek je iemand of weet je nog iemand die iemand zoekt voor een baan in China, wees dan zo vrij om een mailtje te sturen.

Het afscheid

Eigenlijk zijn we vorig jaar al begonnen met afscheid nemen. We hebben toen de ouders van Gabrielle een webcam kado gedaan zodat we met hen kunnen video-chatten. Of te wel via internet met hem praten en hen daarbij ook nog kunnen zien. Dit was nog wel een uitdaging want wij hebben een Mac met iChat AV en zij hebben Windows XP. Je kunt dan wel samen video-chatten, maar dan moet op de Windows computer AOL Instant Mesenger geïnstalleerd worden.
In eerste instantie kregen we dit niet aan de gang. Maar dat kwam ook omdat we zelf niet goed begrepen hoe het video-chat programma van AOL werkt. Maar met hulp van Erik hebben we de zaak toch aan de gang gekregen. En dat voelt goed. Dit betekent namelijk dat we op dit moment in staat zijn om met een groot deel van onze familie en enkele van onze vrienden te video-chatten.
Mocht je vragen hebben over de manier waarop wij video-chatten, stuur ons dan gerust een e-mailtje.

De tweede stap in het afscheid was ons laatste Hopman Weekend. Het waren echt twee fantastische dagen. En dat niet alleen vanwege het weer, maar vooral ook vanwege de inspanningen die de andere deden om er een speciaal weekend van te maken. Dit is zonder meer iets wat we in China erg zullen missen. Gelukkig maakt Hopman Reizen zelf een doorstart naar Akela Uitstapjes en als alles volgens plan verloopt mogen we dit jaar nog een keer mee met Akela Uitstapjes.

Het grote afscheid was op 30 april en 1 mei. Dit was zwaar. Vooral ook omdat we toen veel tegelijk aan ons hoofd hadden. Het afscheid nemen, de verkoop van de motoren, het organiseren van de verhuizing en voor de zoveelste keer ernstig gezeik met de bovenbuurvrouw over de Vereniging van Eigenaren. Maar alles is goed gekomen.
Hierbij hebben we overigens wel enorm veel geluk gehad met het weer. Zowel op zaterdag als op zondag konden we prima buiten zitten. En als je meer dan 60 mensen over de vloer krijgt is dat wel handig. Zeker als je op zaterdag ook nog ruim 20 mensen te eten hebt.
Het was beide dagen erg gezellig. Dat maakt wel dat je aan het eind van de dag jezelf nog eens afvraagt of het wel slim is om te gaan als het in Nederland zo leuk is. De andere kan van het verhaal is echter dat als we niet zouden gaan we deze twee geweldige dagen niet zouden hebben gehad.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


De verhuizing

De verhuizing begon wat ons betreft met de verkoop van alles van waarde wat we niet wilde meenemen. Stap 2 was het weggooien van alles zonder waarde dat we niet wilde meenemen. Vervolgens zijn we op maandag 2 mei de spullen gaan inpakken die we mee willen nemen in het vliegtuig. Alle overige spullen gaan met de boot en die zijn we dus een maand of twee kwijt.
Op dinsdag en woensdag kwamen de verhuizers en die hebben de rest ingepakt en meegenomen. En dat is een rare gewaarwording. Omdat alles op de boot gaat werd alles helemaal ingepakt in folie en karton zodat het heel zou overkomen. Hierdoor waren ze met drie man echter wel bijna twee dagen aan het inpakken. Op dat moment kan je eigenlijk maar beter niet thuis zijn. Je loopt in de weg en kan niets doen. Gelukkig moest Gabrielle nog voor haar studie naar de bibliotheek en had Jacob ook nog wat dingen aan de hand.
Of alles daadwerkelijk prima is overgekomen hopen we in het nieuws van juli te kunnen melden.