Juli & augustus 2004, onze woonkamer is weer geschilderd
De maanden juli en augustus stonden, net als de maanden mei en juni, in het teken van het schilderen van de woonkamer/keuken. We waren hier zo druk mee dat we in augustus geen tijd/zin hadden om een nieuwsbericht voor juli te schrijven. Vandaar dit gecombineerde bericht voor juli en augustus. Helaas kunnen we op dit moment, begin september, nog steeds niet zeggen dat onze woonkamer/keuken klaar is. Wel begint het einde nu in zicht te komen.
Al met al zijn we straks zo'n vijf maanden bezig geweest met het opknappen van onze woonkamer/keuken. Dit is veel langer dan de twee maanden die we in onze planning van oktober 2003 en de herziene planning van afgelopen februari hadden staan. Hierdoor zijn we op 2 oktober zeker nog niet klaar met de rest van ons huis. De housewarming die we dan zouden houden hebben we inmiddels afgelast.
Toch willen we dit jaar het schilderen wel afronden. We wagen ons echter niet meer aan een planning. Wel heeft Jacob besloten om zolang het schilderen niet klaar is vrijdags vrij te nemen. Of naders gezegd, in woorden zoals ambtenaren die vaker gebruiken, we stapppen over van een resultaatverplichting naar een inspanningsverplichting.

In juli hebben we met behulp van met name Hans het werk dat de aannemer heeft afgeleverd bijgewerkt en gefatsoeneerd. Dit was een hele klus waar naast veel plamuur ook een schaaf en zelfs een zaag bij nodig was.
Half juli heeft de aannemer het glas-in-lood terug geplaatst nadat het tussen isolatieglas was gezet. Vervolgens verscheen de stijger weer zodat wij de kozijnen aan de buitenzijde konden aflakken. Eind augustus heeft de aannemer de laatste latjes vervangen. Begin september zitten we echter nog steeds te wachten op de laatste afdichtrubbers.

De eerste drie weken van augustus zouden we op vakantie. Dit ging niet door omdat Jacob had gezegd dat hij pas op vakantie wou als de kozijnen klaar waren. Verder kwam de broer van Jacob, Marius, uit Amerika over en die wilden we ook nog wel even zien.
Op de dag dat we vakantie kregen, vrijdag 30 juli, was het echter wel duidelijk dat als we op vakantie wilden we niet moesten wachten totdat alles klaar was. We besloten dat we op vrijdag 6 augustus voor twee weken op vakantie zouden gaan.
In het weekend hebben we de hele woonkamer/keuken opnieuw gestructuurverfd. Na een dag voorbereiden, afplakken, schoonmaken, leegruimen etc lukte het, dankzij de hulp van de ouder van Gabrielle, om deze klus in één dag te klaren. Het is te zien dat we de afgelopen vijf jaar wat geoefend hebben, de muren en het plafond zien er nu een stuk strakker uit dan de eerste keer. Alle scheuren zijn weer netjes weggewerkt en ook de schade van de lekkage uit 2001 is nu hersteld. Heerlijk zo'n mooi strak plafond etc.

Zo komt de structuurverf op de muur Zo komt de structuurverf op de muur
Zo komt de structuurverf op de muur

Op maandag ruimen we de rotzooi in de woonkamer op en treffen we voorbereiding voor de komst van Marius, Dawn, Kai en Luca, zij zullen een dag of negen blijven. Voor de dagen tot vrijdag staat het voor de laatste keer lakken van de buitenkant van de kozijnen op het programma. Deze dag begint het echter ook weer te lekken in onze gangkast, zie ook het nieuws van april. We plakken de boel af en vangen het water op. Uiteindelijk komen de bovenburen bij ons de ontstopper lenen om de verstopping en daarmee de lekkage te verhelpen.
Op woensdag begint het weer te lekken, echt een fijn vooruitzicht als je over twee dagen op vakantie wil. Uiteindelijk komt er weer een loodgieter om de verstopping te verhelpen. Volgens hem mankeert er iets aan de standleiding van de riolering waardoor deze verstopt raakt. Als hij geweest is, is het lekken weer over. Maar ja, wie weet wanneer het weer begint. Voor onze vakantie hebben we in ieder geval geen tijd meer om naar de standleiding te kijken.
Wel schrijven we nog een brief op poten naar de eigenaresse van het pand boven ons. In deze brief stellen we haar aansprakelijk voor alle schade als gevolg van de diverse lekkages en eisen we min of meer dat ze er voor zorgt dat het niet meer gaat lekken.

Uiteindelijk gaan we op vrijdag toch op vakantie. We hebben de kozijnen aan de buitenkant klaar en de gangkast helemaal afgeplakt. Als het weer gaat lekken loopt al het water in een bak van 60 liter, dat moet genoeg zijn. Verder is Marius nog een aantal dagen in ons huis en daarna zal Ben een oogje in het zeil houden.
Na acht dagen wandeling in Frankrijk en diverse regenbuien gaan we wat eerder naar huis waardoor we op maandag 16 augustus weer thuis zijn. Op zich hebben we dan nog wel een aantal dagen om te klussen, maar we zijn de motivatie een beetje kwijt, zeker omdat we in plaats van te klussen ook naar de Olympische Spelen kunnen kijken. Verder heeft Gabrielle een beetje last van haar voet waardoor zij niets kan doen.
Een voordeel is wel dat Marius tijdens onze vakantie een kozijn heeft afgelakt, kijk dat soort mensen mogen vaker ons huis gebruiken.

Ondanks alle drukte hebben we in juli nog wel kans gezien om de laatste hand te leggen aan het verslag van onze vakantie van vorig jaar in Frankrijk. Samen met het verslag over deze vakantie hebben we ook ons verhaal over de GR 5 bijgewerkt. Het verslag van de vakantie van dit jaar zal nog wel even op zich laten wachten. We hopen echter wel dat we het dit keer iets sneller klaar hebben dan het verslag van de vorig jaar.