April 2004, het lekt een beetje in de gang
Een paar emmertjes water halen . . .
Een paar emmertjes water halen . . .

Drup, drup, drup

Tik, tik, tik hoorde Jacob op een ochtend toen hij naar boven liep om te ontbijt. Hij dacht dat de buren aan het timmeren waren of iets dergelijks. Boven bleek het geluid echter niet van buiten, maar uit de voorraadkast in de gang te komen. Toen hij in de kast keek kwamen er grote druppels water door het plafond. Oh nee, niet weer.
Snel, aan de slag om de schade zo veel mogelijk te beperken. Pak een emmer, maar waar staat die eigenlijk. Dan maar eerst een glas uit de keuken halen. Als Jacob terug komt met een emmer zit het glas al half vol. De druppels vallen zo hard in de emmer dat het water er net zo hard weer uitspat. Daar hebben we ervaring mee dus hangt hij een handdoek licht gebogen over de emmer. Zo nu even verder kijken.
Het is wel handig als de emmer wat hoger komt te staan. Uit de woonkamer haalt Jacob een plantenstandaard. Dat scheelt af gauw een meter.
Er komen grote druppels door het plafond dus er zal wel behoorlijk wat water op het plafond staan. We moeten voorkomen dat dit water straks op nog veel meer plekken naar beneden begint te lekken. Dus haalt Jacob een grote spijker en slaat die door het plafond, nu komt er een dikke straal water naar beneden.

De zaak lijkt onder controle dus nu wordt het tijd voor een telefoontje naar de eigenaresse van het pand boven ons. Volgens haar kan het niet lekken. Dat zal wel, maar het doet het wel en we hebben geleerd van het verleden. We stellen dat het wel lekt en dat we haar aansprakelijk houden voor alle schade. Verder zoekt ze het maar uit. Nog geen vijf minuten later belt ze terug, bove zit de WC verstopt. Ze zal iemand bellen om daar na te kijken. Prima als het lekken maar ophoudt.
Na een halfuurtje houdt het lekken zo'n beetje op. Gelukkig is het net de dag dat Gabrielle vrij heeft om te studeren en Jacob een ochtend thuis zou werken. Kunnen we op ons gemak de zaken in de gaten houden.
Rond 11.00 uur arriveert er een riolenman bij de bovenburen. Nog geen vijf minuten later begint het weer te lekken. En deze keer nog veel harder dan in het begin. Het gat is niet eens groot genoeg om al het water door het plafond te laten. Het water komt nu op diverse plaatsten door kieren die beginnen te ontstaan.

Samen verzamelen we nog wat bakken en maken we nog een aantal gaten in het plafond. De eerste emmer zit vol en moet leeggegooid worden, het lijkt wel alsof het regent. Om te voorkomen dat alles zeiknat wordt leggen we een aantal vuilniszakken op diverse planken in de kast.
Jacob besluit om toch maar eens boven te gaan kijken. De riolenman is bezig om de verstopping te verhelpen, hiervoor gebruikt hij een soort waterslang. Alleen wat blijkt, de aansluiting van de wc op de leidingen is niet goed en daardoor loopt al het water bij ons door het plafond. Tja, daar helpt niet veel tegen dus laten we maar hopen dat hij snel klaar is.
Na een half uurtje vertrekt de riolenman weer. Volgens hem is de verstopping opgelost. En waarachtig een kwartiertje later houdt het lekken op. Het blijft zowaar droog. Oké het probleem is dus opgelost. Nu de schade nog.
Het duurt ruim een week voor de typische lucht van nat gips uit de kast verdwenen is. Verder zijn we met name benieuwd hoelang het deze keer gaat duren voordat we ons geld hebben. Laten we hopen dat het minder is dan de drie jaar van de vorige keer. We schatten de schade op zo'n 500 euro, maar de aannemer mag die exact komen vaststellen.

Verbouwing

Het begint nu toch wel wat te knellen. Ook deze maand hebben we weer niet veel geschuurd, geschilderd, etc. Het is wel bemoedigend dat we weer begonnen zijn, maar een halve deur schuren in een maand tijd schiet nog niet zo hard op. De zomer komt er echter aan en dan gaat het bij ons om een of andere reden altijd beter.
Verder is het deze maand wel duidelijk geworden dat onze aannemer in mei het dubbelglas komt plaatsen. Aangezien we met hem hebben afgesproken dat hij de stijgers laat staan zodat wij de kozijnen van buiten kunnen schilderen zullen we in mei echt aan de bak moeten. Dat is maar goed ook want voor je het weet is het oktober.

Samen Spelen, Samen Delen

De actie Samen Spelen, Samen Delen is zonder meer een succes geworden. Eind maart en begin april zijn de meeste spullen naar de centrale opslag gebracht. In het totaal is iets van 70 m3 speelgoed ingezameld. Op 29 april is Jacob samen met Gellius Joustra van het inzamelpunt in Halfweg en Gerben Nijland en Jan Buitenhuis van Stichting Hulptransport Hongarije naar Hongarije gegaan om de eerste 20 m3 van het speelgoed weg te brengen. Op de website van Samen Spelen, Samen Delen staat inmiddels een verslag van deze reis.