September 2002, ons trouwboekje
Het nieuws van september gaat wat ons betreft over vinden. Ten eerste hebben we ons trouwboekje weer terug gevonden. Vanaf het moment dat we terug kwamen van onze huwelijksreis waren we dit namelijk kwijt.
Op zich was dit wel aardig, want vervolgens barstte er een aardige discussie los over de status van het trouwboekje, heb je dat nodig of niet. Als gevolg van diverse redenen, onder andere omdat we het niet zo'n hoge prioriteit gaven, zijn we niet direct achter een nieuw trouwboekje aan gegaan. Achteraf is dit maar goed ook. Want toen de laatste zaken omtrent het trouwen uit Valkenburg naar Den Haag kwamen (onder andere de trouwjurk) zat daar ook een plastic zak met schoenen bij. En wat zat er in de tas bij de schoenen, juist ja, ons trouwboekje.

Ons trouwboekje, een uittreksel uit onze huwelijksakte
Ons trouwboekje, een uittreksel uit onze huwelijksakte

De discussie over de status van het trouwboekje is wat ons betreft nu helder. Zoals je hierboven kunt zien is het een uittreksel van een andere akte. Verder staat voorin het trouwboekje "het verdient de aanbeveling dit boekje zorgvuldig te bewaren en te tonen bij het doen van aangifte van geboorte, van huwelijk, van overlijden en bij gelegenheden waar de juiste vermelding van naam, voornaam enzovoort van belang is". Buiten de vraag of iemand met een geldig trouwboekje ooit aangifte zal doen van een huwelijk, blijkt hieruit wat ons betreft duidelijk dat je ook best zonder trouwboekje kunt.
Dit laatste wil overigens niet zeggen dat wij zonder zouden willen. Wij beschouwen het net als onze ringen toch als een van de belangrijke bewijzen dat wij met elkaar getrouwd zijn.